Štěstí prvňáčka netrvalo dlouho ...

Jeden měsíc.

Zhruba jeden měsíc od chvíle, kdy se veřejnost dozvěděla o štěstí malého prvňáčka v Arménii, toto štěstí skončilo. A věřme, že jsme k tomu zveřejněním nepřispěli...

Otce i jeho syna přepadli na cestě do Jerevanu španělské bezpečnostní složky, vedené tamní konzulkou - a dítě, nerozumící španělsky ani slovo, prostě unesly.

Můžeme se ptát, jak Česká republika, tolik kritizující Norsko a jeho opatrovnický systém, poskytla ochranu svému občanu a jeho synovi za situace, kdy ji opravdu nutně potřebovali ...

Jaký šok musí právě prožívat nešťastný chlapec, o tom se netřeba šířit... A sotva se kdo pokusí tvrdit, že to bylo " v nejlepším zájmu dítěte".

Přebíráme dopis nešťastného otce, Tomáše Jadlovského, adresovaný redaktorce ČT Jitce Szászové, zaslaný i naší redakci :

 

Členská země EU, Španělsko, se uchýlilo k metodám Islámského státu ... Vpravo dole organizátorka akce ...

_______________________

 

Vážená paní Szászová,

děkuji za odpověď a Váš zájem. Tento týden se situace radikálně změnila. Ve středu mi syna sebrali a manželka s ním zmizela. Ve Španělsku bylo někdy na jaře klasicky na přání matky přijato předběžné opatření, že jediným zákonným zástupcem Mirečka je matka, já jsem zbaven rodičovských práv, k tomu přidali papír od soudkyně z Prahy 5 Hany Vrané, jak prvoinstančně předala v průběhu řízení místní příslušnost a celá moje zdejší obhajoba před arménskými úřady, že věc musí řešit český soud, přišla do háje. Odvolací soud její usnesení z února zpětně v září potvrdil, což jsem se dozvěděl až dnes. Podám teď dovolání na Nejvyšší soud, ale Mirek je ztracen, už za ním nemůžu, ve Španělsku je na mne vydán zatykač, podrobnosti jsou v rozhovoru, který jsem dal nedávno serveru K 213, níže přikládám odkaz.

Převzetí syna proběhlo banditským způsobem, dohodli jsme se v Karabachu na zdejší policii na cestě do Jerevanu, kde jsme měli na velvyslanectví sepsat protokol, syn cestoval se mnou a měl zůstat se mnou i přenocovat, protože ke své matce nechtěl. Pár kilometrů před Jerevanem byla scénka jak z mafiánského filmu, najednou nám cestu přehradilo auto, mně i řidiče vytáhli neznámí lidé a drželi nás mimo, už byla tma. Manželka syna odtáhla s křikem do auta, které mělo diplomatické značky a řídila ho španělská honorární konzulka v Jerevanu Armine Adamjanová. Poté nám z mobilních telefonů ukradli baterie a odjeli. Vůbec tedy nepřeháním, když o Španělsku mluvím jako o mafiánském státu. Chování této konzulky už řeší arménské ministerstvo vnitra, v pondělí k tomu budu podávat svědectví v Jerevanu. Nyní se na pár měsíců odstěhuji z Karabachu do Jerevanu, a potom se rozhodnu, co v mém životě dál. V pondělí kvůli stěhování a svědectví nebudu na internetu, ale zařídím si připojení v novém bytě rychle. Jinak jsem dostupný od této chvíle kdykoliv přes víkend a potom asi od úterka, v podstatě celou denní dobu, časový rozdíl mezi námi jsou dvě hodiny. Budu teď mít plno času, budu o svém případu hodně psát a zveřejním vše, co bude možné. Mé skypové jméno je tjadlovsky, rád s Vámi promluvím, a budou-li otázky nebo aspoň témata předem, jedině dobře. Témata a čas rozhovoru můžeme dohodnout i elektronickou poštou, stejně jako otázky a odpovědi, pokud by to pro Vás tak bylo pohodlnější.

Nevím, jestli se v ČT smí odkazovat na K 213, případně Vám cokoliv z tohoto rozhovoru zopakuji osobně po Skypu. Možná Vás zaráží můj slovník, na bývalého diplomata je to nezvyklé, vězte, že až tam mne dohnala česká a španělská justice. Dnes jsem v situaci, že ve Španělsku je na mne vydán mezinárodní zatykač, který Arménie neuznává, ČR neví, jestli ho uzná (viz K 213), přitom podle našeho práva nic z mého konání trestné není, manželka syna bez mého vědomí odvezla dvakrát, dnes už vlastně třikrát, samozřejmě beztrestně. Tak jsem v podstatě uvízl na svobodě v cizí zemi, teď už bez syna a nevím, jak se se mnou bude zacházet kdekoliv jinde. Jak jsem řekl na K 213, žádná česká ani unijní instituce mi nepomohla. Ale ničeho nelituji, těch 360 dní se synem v Arménii a Karabachu bylo nejhezčích v mém životě. Mirek si bude pamatovat, jak jsem ho měl rád, co jsem pro něj udělal a co jsem ho naučil. Už čte česky, umí si hledat na internetu, ví, že má ode mne schránku se všemi doklady o chování jeho matky. Fotky odsud už jsou většinou na Rajčeti, které znáte, během víkendu tam ještě přidám poslední fotky ze školy.

Pokud chcete o případu informovat, budu moc rád a doporučuji prostudovat také nejnovější věci ze Střídavky, abyste byla v obraze, a také oslovit ředitele ÚMPOD, který je Mirkovým opatrovníkem. Jeho vyjádření z Vašich dřívějších reportáží, že dochází k určité kolizi, je velmi povrchní. Nechť se jako právník vyjádří k tomu, jak fungovaly protiprávně španělské soudy a zdali je v právním státě možné na přání jedné strany změnit uprostřed řízení soud, zemi a tím i legislativu. To by asi řekl jakýkoliv právník. Samozřejmě chápu, že necháte vyjádřit i protistranu. Na Vašem rozhodnutí nechávám, zdali k mému případu nechat promluvit i šéfredaktory K 213 Jiřího Fialu a Střídavky Aleše Hodinu, kteří případ znají a mohou Vám popsat i širší kontext české opatrovnické justice, stejně jako řadu únosů českých dětí do zahraničí, později legalizovaných českými soudy. Přidávám jejich adresy do kopie. Jako hodně obecný kontext byste mohla také posoudit, jak nepomohli čeští představitelé mně ve světle současného mediálního a politického humbuku kolem českých dětí v Norsku. Bohužel mé příjmení nekončí na -ová, takže se asi žádného úředního zastání nedočkám.

Jsem pružně k dispozici.

S pozdravem Tomáš Jadlovský

http://www.k213.cz/JOOMLA/2141-prvnacek-v-armenii

 

---------- Původní zpráva ----------
Od: Szászová Jitka ext.
Komu: Tomáš Jadlovský
Datum: 9. 10. 2015 15:44:07
Předmět: RE: K rukám paní Jitky Szászové

 

Dobrý den,
 
omlouvám se za opožděnou reakci.
 
O případ se určitě dál zajímám. Pokud by bylo možné, ráda bych si s vámi zavolala / zaskypovala... Dejte vědět, jak a kdy by to bylo možné.
 
S pozdravem,
 

Jitka Szászová
Redakce zpravodajství
Česká televize
Kav
čí hory, 140 70 Praha 4
mobil: 776 795 423
www.ct24.cz

 

_______________________