O cenách K 213 rozhodnuto, Rypák udělen MSp, Vrána neobsazena

Rozhodování o letoších nominantech bylo vcelku snadné, jednoznačné - a v souladu s přáními, vyjádřenými ve velké většině mailů či podnětů, které jsme dostali a zaznamenali.

 

Na udělení Rypáka pro ministerstvo spravedlnosti panovala od začátku téměř absolutní shoda - což bezesporu také o něčem vypovídá. Až nás překvapůilo, kolik obsahově stejných mailů, často dokonce od zcela neznámých lidí, na toto téma přišlo.

Ne nadarmo se říká "Hlas lidu - hlas Boží", proto se konečně i dělají volby (alespoň to je jejich původním posláním), protože jestliže se hodně lidí na něčem bez jakýchkoliv manipulací shodne, má to opravdu značnou vypovídací hodnotu. A na ministerstvu spravedlnosti jste se shodovali z 90%.

Ostatní návrhy byly většinou návrhy jednotlivých soudců nebo státních zástupců, kteří sice obecně škodí - ale dle našeho názoru, nevybočují z šedého podprůměru, který je u nás standardem.

A připomínáme jen, že podstatou ceny je výrazné VYBOČENÍ - ať už pozitivním (Vrána), nebo negativním směrem (Rypák).

Z velké shody na letoším negativním nominantovi - a nakonec i oceněném - jasně plyne, že zatímco za Pospíšila sice MSp fiungovalo špatně, ale aspoň nějak - dnes se rozpadá za chodu, celé odbory přestávají plnit své původní funkce - a bráno kolem a kolem - kdyby dnes MSp v jeho současné podobě někdo z hodiny na hodinu zrušil, asi jedinými, kdo by to vůbec zaznamenal, by byli sami jeho zaměstnanci, a to jenom proto, že by se konečně museli začít něčím poctivě živit.

 

Pokud jde o Vránu - tedy pozitivní ocenění - dostali jsme sice i tady několik nominací, ale dle našeho názoru popis rozhodných skutečností na konstatování VÝRAZNÉHO VYBOČENÍ  nestačí.

Přesto je povedeme i nadále v patrnosti, třeba pro příští rok, pokud by se tyto nominace opakovaly.

Je bezesporu velmi smutnou - byť současně i velmi výmluvnou a velmi pravdivou - skutečností - když jsou jednotliví soudci (či soudkyně) navrhováni na tuto cenu za prosté vydání spravedlivého rozsudku - který, a na to nezapomínejme, by měl být v právním státě naprostou samozřejmostí. Proto tu justice vůbec je, a jestliže za ty neskutečné peníze, které do ní padají jak do žumpy, funguje asi z 2-3% tak, jak má - pak je lepší žádnou justici nemít.

Že se ze spravedlivého rozsudku stala výjimka téměř na úrovni nerozlišitelné statistické chyby, je smutnou realitou a výmluvným obrazem naší justice.

Justice, která nezná soudní poroty, nezná službu veřejnosti (jinak by se nemohla takhle chovat), zná jen arogantní, nabubřelé, hloupé a drzé panstvo, které si myslí, že občané jsou tady od toho, aby mlčky trpěli jejich zvůli, naschvály a křivárny.

Takhle vypadá justice, kterou si spravují soudci sami - protože, co si budeme nalhávat - parlament či jiné státní orgány o justici slyší jen tehdy, když panstvo chce zase zvýšit platy. Což je, pravda, celkem často, ale na porozumění stavu a problémům justice to rozhodně nestačí.

Celkově máme za to, že se stav justice - stejně jako stav a dodržování lidských práv obecně - za tento rok dál výrazně zhoršily, a to především díky lidem, které dosadil a dosazuje Babiš a jeho estébácké hnutí.

Tak, jak byly v severních Čechách prolomeny limity těžby, tak byly v justici prolomeny limity, které ještě za ODS platily - takže dnes už neplatí vůbec nic a každá úroveň je pro Babiše - a následně i pro justici - dost dobrá.

Je to samozřejmě možné pouze a výhradně díky dvěma proměnným - a sice jednak díky menšině, která Babiše a jeho estébáky zvolila - a pak také - díky mlčící většině, která to zatím mlčky trpí - a platí ze svých daní.

Věřme, že i tyto stránky budou  přispívat k tomu, aby se oběma proměnným otvíraly - a otevřely dokořán - oči.

Protože Babiš a babišismus - to je - přiznejme si to upřímně a otevřeně - mečiarismus v českých zemích, byť se stejným původem a kořenem. A také se stejnými důsledky, jaké kdysi hrozily Slovensku, pokud by se Mečiara nezbavilo - totiž evropská i mezinárodní izolace a odsun na absolutní periferii dění, rozhodování a působení v Evropě.

A na to bychom měli denně myslet, dokud ještě není úplně pozdě.

_____________________

ZDE - rozhodnutí o udělení Rypáka, předané dnešního dne do podatelny MSp.

 

 

______________________