Kašpárek v pimprlovém divadélku

Přesně toho začíná nápadně připomínat ministr spravedlnosti Pelikán na své pouti do Brna za představiteli obou nejvyšších soudů

 

- aby z nich pak svorně vypadlo, co údajně dělat s obrovským počtem dovolání, která Nejvyšší soud přestává zvládat - vzdor prohlášením (ještě na konci éry paní předsedkyně Brožové), jak prý zpracoval převisy z minulých let a teď už bude dovolání vyřizovat plynule - tedy tak, jak budou přicházet, a v zákonných lhůtách.

Právě v těchto dnech uplynul rok od jejího odchodu - a už je to úplně jinak, nový předseda - zdá se - tuto organizační roli nezvládl ani z půlky tak, v jakém stavu ji převzal  - a tak ne že by uvažoval o rezignaci nebo o reorganizaci Nejvyššího soudu, ale uvažuje o tom, jak dovoláním v podstatě zabránit  - přičemž, a to si přiznejme otevřeně - tento alarmující počet dovolání není ničím jiným nežli obrazem zoufalé ubohosti rozhodování na obou nižších stupních.

Sotva kdo by totiž "zvažoval" podat dovolání - a vyhazovat další desetitisíce za právníky a jejich často velmi pochybné služby - kdyby se s výtvory nižších soudů - lidově řečeno - dalo žít, jenže to jsou buďto takové paskvily, nebo přímo naschvály s masovým zneužitím pravomocí, že většině účastníků řízení nic jiného nezbývá - v bláhové naději, že aspoň na Nejvyšším soudě bude už konečně sedět někdo, kdo neztratil logické myšlení a nad věcí se zamyslí (to za a) - a za b) - použije k tomu i zdravý rozum, a ne jen strohé kolonky právních kategorií, často ještě překroucených a převrácených proti svému původnímu smyslu.

Přijít s názorem, že samy odvolací soudy budou rozhodovat o tom, zda je přípustné dovolání, je idiotismus hodný právě a výhradně naší justice - a toho Kašpárka, který se v tomto pimprlovém divadélku za státní správu pohybuje, tedy ministra tohoto resortu.

Je to naprosto totéž jako se soudit za škody způsobené státem pod stejnou hlavičkou - tedy se stejnými soudci, kteří ty škody zavinili - a které ten stát platí a jsou na něm existenčně závislí .

Představte si, že jste předsedou odvolacího senátu a vydáte rozsudek - nota bene rozsudek, o kterém sami dobře víte, že je křivý jako klika od polepšovny a vydaný se záměrem dotyčnému škodit, kde se dá - co myslíte, bude Vaším zájmem, aby takový rozsudek někdo někde revidoval, někdo někde otevíral, aby hrozilo, že ho třeba zruší - a - v krajním případě - Vás za ten původní poženou k odpovědnosti ?

Snadná odpověď, že ?!!

No, tak tam prostě napíšete, že dovolání možné není (a to i kdyby jinak stokrát možné bylo) - a - hotovo. A - trhněte si nohou ...

Kašpárek - budeme ho tak soukromě nazývat, na ministerskou roli stejně nedorostl a zní to o něco lépe nežli rypák, kterýmžto titulem se může právem honosit - namísto aby zvážil, proč je tolik dovolání, kdo za to asi může a co s tím dělat - že je třeba především vyvozovat nekompromisně zodpovědnost z křivých (natož pak vědomě křivých) rozsudků soudů nižších instancí - tak jako poslušné štěňátko skáče, jak předsedové soudu pískají - a poslušně jim odmetá i to stébélko z cesty, jen aby o ně nemuseli zakopnout - a když je moc dovolání, tak se prostě zakáží podávat - a je to.

Otázkou potom zbývá - jako už tradičně - ptát se po smyslu věci - tedy k čemu takovou justici vůbec potřebujeme, která nedokáže rozhodnout ani běžné spory v prvních dvou instancích tak, aby to většina účastníků přijala jako spravedlivé, a když už ne spravedlivé plně, tedy jako alespoň částečně přijatelné a stravitelné řešení. Takové, že se dovolání prostě podávat nevyplatí - a s výroky nižších soudů se dá žít.

Všimněte si : Typický Babišův "odborník". Asi těžko bychom si tento pojem mohli kdekoliv prezentovat názorněji nežli právě v resortu spravedlnosti.

Válková (= první Babišova "odbornice") po roce usoudila, že už toho bylo dost - a aniž cokoliv změnila, ba dokonce aniž dokázala platně odvolat byť i jen jedinou figurku (třeba Dohnala), ať už k tomu měla jakékoliv důvody  - se poroučela, že prý ten rok stačil a že prý s tím tam už šla (!!!) - když musí dobře vědět, že vláda se jmenuje na roky čtyři a ne na jediný (nebo že by předpokládala, že Sralbotka a jeho vláda dýl než ten rok nevydrží ?!!) - a po ní přijde další Babišův "odborník" - kašpárek z loutkohry, něco mezi štěnětem a poslušným pionýrem z turistického kolařského oddílu, který nedopatřením při hře "poznej Prahu - poznej sebe a své kolo" zabloudil až do Vyšehradské - a který o justici neví už vůbec nic a když zjistí, že by mohl naštvat mnohé mocné už tím, že nic nedělá a nezajišťuje jim tolik potřebné krytí - tak začne skákat opravdu jak pejsánek na vodítku těch, co zatím v justici skutečně rozhodují.

Opravdu - jeden "odborník" lepší než druhý.

Že jich estébák Babiš ale najal, co ? A že tu justici ale spravil, že ?!!

Asi tak, jako "spravuje" i ty svoje firmy - pokud nevyčachruje evropskou dotaci, šly by ke dnu.

Justice tam jde už teď. A za ty poslední dva roky výrazně rychleji než kdy předtím.

To jen pro názornost, jak budou do budoucna vypadat všechny resorty, spravované "odborníky", co je najal estébák.

______________________

 

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/1665166-nejvyssi-soud-dostava-tolik-dovolani-ze-nestiha

 

______________________