Chybí dodnes. Čím dál víc.

Pokud nesledujete pořad  ČT 2 Historie CS v sobotu večer, pak si dovolím vás upozornit na jeho poslední díl.

Pojednává a podrobně rozebírá poválečnou likvidaci pravice u nás.

 

Proč se tak stalo a zda důvody tehdy uváděné byly a jsou podložené či nikoliv.

Především se jedná o dvě prvorepublikové pravicové strany, které po válce - zejména pod tlakem komunistů - už nebyly včleněny do nově vytvořené Národní fronty, a tudíž vyloučeny z veřejného života - a zejména pak z politické soutěže o přízeň voličů : Agrární stranu a Národní demokracii.

Obě tyto strany byly pod záminkou údajné diskreditace za období okupace zakázány, rozpuštěny a nemohly již obnovit svoji činnost.

Historiografové na příkladech konkrétních představitelů těchto stran ukazují, jak tomu bylo doopravdy - že to byly strany vlastenecké, aktivně se účastnily protifašistického odboje - a to jak domácího, tak i zahraničního, přinesly v něm nemalé oběti včetně množství popravených a co nelze zcela jistě pominout - že v r. 1938 tvořily aktivní opozici vůči Benešovi a tehdejší oficiální vládě, jež se rozhodla přijmout mnichovský diktát, což obě tyto strany ostře odmítaly jako vlastizradu a vybízely k aktivní obraně hranic.

Jediným problémem dnes je, že to byli výhradně komunisté, kdo posledních 60 let tvořil historii - a tedy i to, co se z ní smí vyučovat a co ne - a díky tomu neznáme (alespoň většina z nás, včetně značné části odborné veřejnosti) nejen tato fakta, ale především osudy konkrétních lidí, kteří se protiněmeckého odboje za tyto strany aktivně účastnili.

Proč tedy byly rozpuštěny a nesměly být obnoveny ?

Obvinění z kolaborantství se ukázala jako zjevně lichá, resp. jejich servilita vůči německé okupaci nebyla o nic větší než u stran, které po válce povoleny byly, zejména pak komunistů.

Šlo však o příležitost zbavit se nepohodlné konkurence - a rozdělit si jejich (nemalé) majetky - ale ze strany komunistů třeba (a zejména) i o záměr odstranit nebezpečného rivala, který mohl ohrozit zvláště jimi zamýšlené přeorientování země na Východ.

Všechny tyto skutečnosti jsou v pořadu poměrně podrobně diskutovány a přinášejí mnohé nové a neznámé poznatky i pro naše čtenáře, zajímající se jak o novodobou historii, tak o politologii a současnost.

Diskuse jasně odpovídá na otázku, kdy a proč u nás skončila skutečná pravice a proč nebyla po válce obnovena - čehož tragické důsledky neseme dodnes - a ještě dlouho poneseme.

Minimálně do té doby, nežli se skutečnou vlasteneckou a státotvornou pravici fakticky obnovit podaří - namísto stran buzerantských kašpárků a sexistických zbabělých studovaných politruků.

Pořad všem zájemcům o historii i současnost doporučuji shlédnout.

___________________________

 

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10150778447-historie-cs/216452801400004/

 

___________________________