Polsko stále v kurzu

Odpověď Katolickému týdeníku, který se rozhodl do zahraničí rovněž nakouknout. Bohužel, zpracován oficiální - a jedině povolenou - propagandou.

 

Úhel pohledu Jaroslava Šubrta

 

Jiří Fiala

<This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.>
25. ledna 2016 12:53 Komu: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Kopie: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 

Vážený pane redaktore,

chci se tímto vyjádřit k Vašemu článku v Katolické týdeníku "Kam směřuje Polsko", který - ač částečně přinášejíc jisté pozitivní
informace - jako celek nelze označit za objektivní a odpovídající reálnému dění v Polsku, ani vůli většiny jeho občanů.

Těmi pozitivními informacemi bezesporu je to, že se čtenář dozví, že v Polsku po nástupu pravicové vlády Práva a spravedlnosti, probíhají zásadní změny a že probíhají velmi rychle.

Připusťme, že se polská pravice poučila z chyb svého předchozího vládnutí, na které také doplatila - a kterými byly především váhavost a podcenění nebezpečnosti (vnucuje se spíše pojem podlosti) politického nepřítele se zahraniční pomocí především Ruska.

Ve Vašem článku chybí jakékoliv vysvětlení této rychlosti a zásadnosti - které český čtenář ovšem snadno pochopí, pokud si uvědomí, že předchozí pravicová vláda skončila po letecké katastrofě u Smolenska, již má podstatná část polské společnosti za připravený levicový puč a za atentát na tehdejší kompletní vedení země.

Nutno doplnit, že tato katastrofa nebyla z pohledu mnoha Poláků dosud spolehlivě a objektivně vyšetřena a oficiální verzi toho, co se stalo, má většina Poláků za rusko-komunistickou propagandu a fabrikát tajných služeb.

Těch tajných služeb, kde nová vláda urychleně vyměnila kompletně celé velení. 

Polsko, jako postkomunistická země, je v některých ohledech zcela jistě srovnatelné s Českou republikou ( i když v jiných zase zásadně odlišné) - a naše zkušenosti jednoznačně hovoří o tom, kdo ještě v současnosti především tvoří osazenstvo bezpečnostních složek, kde nikdy žádná skutečná demokratizace neproběhla a které jsou dodnes baštou bývalých i současných komunistů a jejich pohrobků, potomků a rodinných příslušníků.


Bez uvedení těchto skutečností je Vaše informace o zásadních personálních změnách v bezpečnostním aparátu státu zcela zavádějící a
tragicky neúplná. 


Ještě horší to vidím u tvrzení ohledně změn na polském Ústavním soudu, kde Vaši formulaci že "se vládní strana pokusila ovládnout ústavní soud" nemohu označit jinak než za hrubou dezinterpretaci, podloženou patrně tragickou neznalostí předchozího stavu - a dovoluji si Vás v tomto směru odkázat na poměrně zasvěcený Koudelkův článek,

http://svobodneforum.cz/zdenek-koudelka-spor-o-polsky-ustavni-tribunal-fakta-a-ucelove-lzi/


jenž změny na polském Ústavním soudě podrobně rozebírá a interpretuje.

Dle našeho polského zpravodaje - plně v souladu se skutečností.

Tyto změny bych označil za odstranění anomálií předchozí vládní garnitury, která se na poslední chvíli pokusila zprivatizovat si Ústavní soud pro sebe - což kupodivu žádnou reakci v EU, ani u Vás, zjevně nevyvolalo a nikdo se proti tomu v zahraničí neozval, natož aby
inicioval proces sledování prý ohrožené demokracie v Polsku.

Vaše stanoviska v tomto ohledu, jaksi á priori předpokládající, že EU ví všechno nejlíp, minimálně pokud jde o demokracii - a má tudíž i právo zasahovat do vnitřních záležitostí svrchované země s demokraticky zvolenou vládou, vyjadřující vůli většiny svých občanů, nemohu označit jinak než jako výraz naivity.

Polská společnost jistě rozpolcená je. Stejně jako ta česká.

A - stručně řečeno - toto rozpolcení lze - pro každého pochopitelně a názorně -  zobrazit jako rozpolcení mezi tou částí společnosti, která za bývalého komunistického režimu byla u moci nebo této moci aktivně přisluhovala - a těmi, kdo stáli - a dodnes stojí - na druhé straně.

V Polsku vyhráli právě teď ti druzí - a chtějí, aby se jejich země stala moderní demokratickou společností, navždy zbavenou
komunistických bratrstev ovládajících veškerý veřejný život, média - a bezpečnostní složky, včetně justice pak především.

Ti, kteří v Čechách chtějí totéž, by polské pravici měli bez okolků nejen držet palce, ale i pomáhat, kde se dá - třeba vysvětlováním
jejích postupů, třeba protesty proti neomaleným zásahům ze strany EU vůči suverénnímu státu, což není nic jiného než jen jakási novodobá Brežněvova doktrína omezené suverenity.

Je s politováním, že tohle všechno nechápe redaktor Katolického týdeníku a ve své naivitě podporuje ty, kteří - bez zahraniční
pozornosti - kroutili krkem polské demokracii dávno předtím, než si Polska začala naše mainstreamová média vůbec všímat.

To nejlepší na závěr : Vyjadřujete - údajné -  obavy, že by novou personální politikou v médiích mohla polská média přestat plnit roli
hlídacího psa demokracie ?!!

A jak ji, prosím Vás, plní u nás - o kteroužto zemi kupodivu obavy nevyjadřujete ?!!

Babišovy deníky zdegenerovaly na úroveň inzertních plátků, kde se nedočtete vůbec nic, do veřejnoprávních médií se nedostane nic, co by ohrožovalo současnou vládu a její ministry, natož pak justici nebo bezpečností složky.

Já o tom jistě psát mohu, naše webové stránky se totiž ničím jiným nezabývají a pronásledování, které za to - jako jejich šéfredaktor - zažívám, by se nedalo přirovnat ani k husákovské normalizaci a tehdejšímu pronásledování chartistů.

Ostatně osm zatčení za posledních deset let mluví poměrně výmluvně za vše.

A to Vám - jako redaktorovi, hlídajícímu "demokracii" - nevadí ?

Proti tomu nehodláte bojovat ?

Přeji Vám doplnění Vašich dosud dosti neúplných informací a věřím, že by Vaše redakce mohla - v rámci širšího pohledu na věc - alespoň něco z tohoto stanoviska převzít a otisknout - a prokázat alespoň špetku občanské a redakční statečnosti.

Té, kterou v naší redakci prakticky denně prokazujeme plnou měrou.

http://k213.cz/JOOMLA/2233-okno-do-polska

S pozdravem

Ing. Jiří Fiala
redakce www.k213.cz

____________________________

 

____________________________

KATYD - Perspektivy

<This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.>
25. ledna 2016 16:28 Komu: Jiří Fiala <This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.>

 

Vážený pane Fialo,
děkuji za Váš zájem o naše periodikum a za Vaši reakci na článek o Polsku. Článek měl předem daný rozsah, takže leckteré aspekty, na něž upozorňujete, zůstaly bohužel opomenuty. A také můj pohled na dění v Polsku se v řadě jednotlivostí zkrátka liší od toho Vašeho. Přesto si beru k srdci Vaše přání, abych si stále (samozřejmě pokud mi to čas dovolí) doplňoval své dosud dosti neúplné informace.
S pozdravem,
Jaroslav Šubrt
KT

____________________________