Předvídatelnost práva (na NSS a ÚS) -

v rozsudcích a nálezech NSS a ÚS - aneb : Čeho všeho jsme schopni, abychom vám nemuseli dát zapravdu.

Stručně řečeno : Všeho !!

 

Jsme schopni zapřít sami sebe, svoje nedávná rozhodnutí - jen abychom nemuseli konstatovat, že jste zase měli pravdu.

Sice to dobře víme, ale než to, to bychom si raději nechali kolena vrtat.

Stručný příběh jedné (správní) žaloby K 213.

O tom, jak vypadá postup - a "nestrannost" -  justice při střetnutí s "třídním nepřítelem".

Podali jsme žalobu. Proti pokutě, kterou nám udělil Úřad pro potopení Prahy - za článek, v té době již dva roky starý. Důvod (legitimní) k tomu žádný neměl, politickou objednávku ale zcela jistě ano.

A co se dělá proti "nesprávnému úřednímu rozhodnutí ?" - tedy nespravedlivé pokutě ? Podá se správní žaloba !! O její zrušení.

Městský soud nám poslal výměr - zaplatit soudní poplatek...

Poslal ho v době těsně poté, co mě - v sídle sdružení - přepadlo policejní komando. Sdružení tedy - alespoň na své adrese - nefungovalo. Nevím, co je na tom tak divného či nepochopitelného - když sídlo sdružení přepadnou policajti, odvlečou předsedu sdružení s podpisovým právem na Ruzyň - a sdružení přestane - na čas - fungovat.

Pokud v sídle jakékoliv organizace - třeba v Sýrii - vybuchne granát nebo bomba - a organizace přestane fungovat - nikdo se tomu nepodivuje.

U K 213 je to ale něco jiného - to údajně - alespoň podle Městského soudu - musí fungovat vždy.

Prý jsme si měli sami zajistit fungování sdružení na udané adrese a přebírání pošty. To je aspoň názor Ivanky Havlíkové z MS v Praze, jeho správního odboru.

Zjevně zapomněla, že občanské sdružení není státní organizací, na rozdíl od nich nedisponuje četným personálem s horentními platy - a žádnou povinnost zajišťovat svůj nepřetržitý poštovní provoz - asi k údivu soudkyně - nemá.

Nás zase udivuje, kdo může dneska soudit. Ale k tomu se ještě dostaneme.

Takže nám poslala usnesení o soudním poplatku, to nikdo nepřevzal - a tudíž poplatek ani nezaplatil, ani nepožádal o jeho zproštění - a soudkyně řízení zastavila. O tom vydané usnesení už došlo v době, když už jsem zase na adrese byl.

Takže jsem mohl podat kasační stížnost. A tu jsem taky podal.

Další expertka - z Baxova NSS - (jinak též - slovy samotného Baxy - "intelektuálního rezervoáru" - ještě jsem neslyšel někoho jiného tento výraz v této souvislosti použít, než Baxu samotného, zato výrazů z opačného konce emotivního spektra jsem slyšel už celou řadu) Lenka Kaniová mi opět poslala vyměřený soudní poplatek - 5 tisíc - a dále pak formulář na osvobození od soudního poplatku, kde se ptala na "majetek a příjmy manžela" a podobné detaily. Napsal jsem jí, že ani já, ani sdružení žádného manžela nemáme, tudíž ani nemá majetek, ani příjmy. A stejně tak i žalobce sám - tedy sdružení K 213 - že nemá ani majetek, ani příjmy.

Odpověděla, že se žádost o zproštění od soudního poplatku zamítá, protože jsem prý nevyplnil žádost za žalobce, ale za sebe, byť jsem předsedou sdružení a osobou oprávněnou jednat.

Nevím, kde viděla, aby se občanská sdružení ženila a vdávala a ptala se tudíž na jejich manžely a jejich majetkové poměry, nemluvě o tom, že tam odpověď - a naprosto vyčerpávající - i na její požadavek byla - tedy že sdružení nemá majetek, ani žádné pravidelné příjmy - a nevím, co víc by se k tomu dalo uvést).

Ale - chtěla to zamítnout už předem, tak to taky zamítla. Ochota sama, "služba veřejnosti" jako hrom. Za 150 tisíc měsíčně aby po nich ještě někdo chtěl, aby vůbec něco dělali - to je přeci neskutečná drzost, že ?!!

Nezbylo, než podat Ústavní stížnost.

A hádejte, kdo ji dostal ?!!

No - samozřejmě, Šimíček !!

Tentýž Šimíček, který z NSS před nedávnem přišel - a který, mimochodem a mimo jiné - "soudil" - a osvobodil psychopata Bláznu, když ten nechával přepadat lidi na ulicích - což Šimíčkovi přišlo jako přijatelná kratochvíle.

Řekl bych, že při vědomí ústavního soudce - jakmile zahlédnul coby žalobce sdružení K 213, měl se okamžitě vyloučit.

Neučinil tak, to by přeci nemohl dál škodit. Známá filosofie i ze soudů nejnižších stupňů.

Ostatně, brzy asi bude na ÚS samotném, aby dokázal vysvětlit, čím se od nich vlastně liší - přičemž úrovní soudců to rozhodně nebude.

Šimíček tak naši - odůvodněnou - ÚS "odmítnul".

Jasné a hrubé porušení práva na ochranu státním aparátem a přístup k němu i pro nemajetné, neboť stát - i justice - jsou, resp. mají být pro všechny. Pro všechny stejně dostupné a stejně spravedlivé.

To je ovšem jen teorie.

A teď - pozor - právní pozadí :

Shodou okolností tentýž senát NSS - tedy 1 As - vydal - a to velmi nedávno, v červnu 2015 - svoje rozhodnutí č.j. 1 As 196/2014 - ze dne 9.6. 2015 - ve kterém stanoví, že se soudním poplatkem 5.000,- Kč nezpoplatňuje procesní kasační stížnost - tedy např. ve věci osvobození od soudního poplatku - ale jen kasační stížnost ve věci samé - tedy proti rozhodnutí (rozsudku) KS v podstatě věci.

A - o pět měsíců později - rozhodne - tentýž senát (!!!) - přesně opačně !! A není mu to ani trapné. Když už pomineme samu podstatu věci - tedy snahu upřít právo žalobci na objektivní projednání věci stůj co stůj.

Aneb : Nejprve se rozhlédneme, kdo je žalobce a kdo žalovaný - a pak - a výhradně podle toho - rozhodneme.

Ve své podstatě - snaha o popření smyslu justice. Protože pak tady skutečně nemusí být.

Člověka nutně napadne : Co je vlastně smyslem státu - a státní justice především  ?!!

Zajistit spravedlnost !!

A pokud se o to stát - a jeho poskoci - prokazatelně ani nesnaží - pokud otevřeně dávají najevo, že jediným smyslem jejich existence je krýt sebe sama a své kámoše - tak od čeho tady potom jsou ?!!

A hlavně : Čím se pak vlastně liší od obyčejných zločineckých band ? Tím, že nosí talár ? A že tak narušují tradiční představu o zločincích v orvaných džínách a kostkaté košili ?

A tím, že jim někdo poradil, že mají hlavně chodit pomalu, mluvit pomalu a tvářit se děsně koženě - protože to je pak ta nejlepší náhražka neexistující inteligence, natož pak morálního základu, který měli dostat už v rodině - a zjevně nedostali ?!!

A nedostali - proto, že jejich rodiče jen patřili ke stejné komunistické chátře, která ve své zvrácené machiavelistické teorii urvání prospěchu za každou cenu bez ohledu na cokoliv, především pak na vlastní svědomí - tady pustošila justici a právní vědomí země už od 50. let - a pustoší ji dodneška ?

A to se ještě najdou "novináři", kteří mají tu drzost konstatovat, že Troglodyt "obměnil Ústavní soud".

Tak jak on by to totiž dokázal i Franta Vomáčka z Horní Dolní - najmenovat tam svoje pivní kámoše, či jejich kámoše a dětičky.

V případě Troglodyta ovšem spíše ne tak pivní, jako becherovkové.

To je tedy zásluha - hodná právě a jedině Opilce z Hradu.

Podle toho ti soudci taky vypadají.

A my jsme se dostali do situace, kdy dva nejvyšší soudy v zemi - tedy NSS a ÚS - jež by nutně měly požívat té nejvyšší úcty - jsou obsazeny chátrou, za kterou by se musel stydět i soud 1.stupně, dost možná i obyčejná přestupková komise.

Výmluvný obrázek, kam až nás může ještě Troglodyt stáhnout, bude-li nerušeně pokračovat v ostentativní buranizaci země.

Zbývá logicky jediná alternativa : Buďto tyhle dva nejvyšší soudy rozpustit - a nově obsadit, aby přestaly dělat otevřenou ostudu - anebo je rovnou zavřít a zrušit. Jako zcela zbytečné, luxusní trafiky pro becherovkovou chátru.

A - mimochodem - kdo jiný by měl mít v tomto ohledu nezastupitelnou roli, nežli právě NKÚ.

Ten NKÚ, jemuž odmítla právě tato chátra vyrovnat platy na svou úroveň. Aby nepřestala být bezkonkurenčním božstvem.

NKÚ by mohl brzy dostat příležitost jí to vrátit.

_________________________

View in full screen

_________________________