Ne každý je ... aneb : Póvl v čele státu

Babiš kápnul božskou : Byl jsem prospěchář ...

 A proč ten minulý čas ?!!  

Už ze základní psychologické definice, podle které se osobnost člověka v průběhu života v zásadě nemění, jen se mohou akcentovat její různé složky pod vlivem změny okolností, jasně plyne, že minulý čas není rozhodně na místě.

Kdo byl prospěchářem - a dosud žije - je prospěchářem samozřejmě i nadále, jen se přizpůsobil změněným okolnostem.

S prospěchářstvím je spojena celá řada dalších jevů a projevů - namátkou jmenujme : Vypočítavost, zbabělost, někdy (a dost často) i podlost, krátkodobnost a krátkozrakost, konzervování současného stavu nebo ještě jeho zhoršování ... A tak dále.

Společenský pokrok totiž přinášejí pouze střety starého s novým, nové pak především netradiční myšlenky a postoje - které pak, logicky, nesou svým nositelům celou řadu nepříjemností a ústrků.

Dočasně.

I když i ta dočasnost může - jak jsme se přesvědčili na příkladu sovětských osvoboditelů, kteří nás pro jistotu osvobodili hned dvakrát - být někdy zatraceně dlouhou, někdy i delší než běžný lidský život.

Přesto : V zásadě můžeme rozdělit obyvatelstvo na dvě - značně nesouměrné - skupiny :

První, představující absolutní většinu, představuje občany ryze konformní, kteří svůj život prožijí (a chtějí prožít) více či méně pohodlně, nikoho neprovokují svými názory a postoji, všemu se snaží přizpůsobit, projít, přežít. Tato skupina má samozřejmě ještě mnoho podskupin, k těm nejhorším pak patří programoví fízlové, práskači a uvědomělí pronásledovatelé všeho odlišného. 

Druhá pak, jsoucí početně v mizivé menšině, představuje lidi s vizí o tom, jak by to mělo vypadat lépe a přijatelněji. Jejich život je provázen různými stupni ústrků od nepopularity u ostatních, ústrků v zaměstnání i osobním životě  až k otevřenému pronásledování včetně věznic a popravišť.

Zní to neuvěřitelně, ale přesto - pro vývoj a pokrok lidstva má cenu pouze skupina druhá, ta mizivá menšina.

Ta drtivá většina jen udržuje lidstvo v chodu a se zpožděním jedné až dvou generací dodatečně využívá plody pokroku přinesené mizivou nekonformní menšinou o dvě generace dříve.

Pokrokovost a slušnost jednotlivých států se pak liší tím, koho mají právě ve vládě, resp. u faktických zdrojů moci.

Zda představitele konformní většiny, někdy ještě v té mnohem horší variantě bijců všeho pokrokového a každé sebemenší změny, anebo ony zástupce málopočetné menšiny, myslící a tvořící dopředu a jdoucí před stádem (i státem) tu s odstupem dvou tří koňských délek, tu deseti dvaceti.

A teď se - pravdivě - zamysleme : Proč bychom měli mít právě u nás u vlády nejen představitele té konformní většiny, ale ještě dokonce její nejhorší odrůdy, tedy vypočítavé fízly a potírače všeho pokrokového, každé změny. Jakékoliv.

Neboť pro ně je vždy k horšímu.

Přesto - i nadále - platí stará řecká věštba, kterou bohyně obdarovaly Hérakla :

Půjdeš-li první cestou, zůstane po tobě jen prázdný sud od vypitého vína.

Půjdeš-li druhou cestou, vykonáš veliké dílo.

Platílo tehdy, platí i dnes.

Jen se nutno zamyslet nad otázkou : Proč právě u nás by měl (spolu)vládnout ten nejhorší póvl, importovaný navíc z východní ciziny, kde se ho - mimochodem - strašně rádi zbavili ...

 

____________________

Prospechar Babis a KSC :

http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/392942/babis-promluvil-o-minulosti-v-ksc-byl-jsem-prospechar-ne-kazdy-je-havel.html

___________________

         

___________________

__________________