Toho známe !

Kárný senát NSS zbavil funkce zlínského soudce Jana Bobka.

 

Znám ho hned ze dvou kauz, které jsem u něj měl, znám i jiná rozhodnutí kárného senátu NSS, proto si myslím, že k tomu mohu něco stručně říci (či napsat).

Bobek se mi jevil jako soudce velice slabý, asi proto ho taky - nakonec - dali - a to už v předdůchodovém věku - na opatrovnické oddělení, kam, jak známo, se chodí za trest nebo bez praxe na zkušenou. Před důchodem už to mohla být jen ta první možnost.

Bobek byl případem, kdy jsem se musel ptát, jestli se tahle země - za sto tisíc měsíčně - nevzmůže přeci jen na někoho, kdo by měl v oboru alespoň základní orientaci - odpověď byla - vzmohla by, ovšem mimo současnou justici a mimo struktury, které těmto lidem brání, aby uplatnili svoje znalosti a zkušenosti.

Bobek o opatrovnictví nevěděl skutečně nic - a na rozdíl od jiných, se tím ani netajil. Nevěděl, jak se zadávají znalecké posudky a komu, co v nich má být, jak se formulují otázky - nevěděl prostě nic. Když něco rozhodoval, tak vždy podle návrhu OSPOD, takže v podstatě rozhodoval OSPOD, ať by byl ten návrh sebeubožejší.

Jinými slovy : "Vysoce kvalifikovaná" justice opisovala slovo od slova od pologramotné husy z OSPODu, která často neměla ani maturitu.

To je ta "vysoká kvalifikace", nezávislost a " vysoká profesionalita" - a co já vím, co ještě.

Na druhé straně Bobek rozhodně nebyl z nejhorších. Jako soudce sice byl neskutečně slabý, práci na stejné, spíše však lepší úrovni by zvládnul po zácviku každý středoškolák, ale aspoň nebyl mstivý a zlý. Jsou mnohem horší případy soudců - a ti všichni soudí klidně dál.

Konečně, vzpomeňme si na psychopata Bláznu, kterého kárný senát téhož soudu dokonce 2x po sobě zprostil - přitom Blázna je naprostá zrůda, psychopat, nebezpečný široké veřejnosti, nota bene ve funkci soudce. Byl by jí nejspíš nebezpečný i jako prostý občan, přesto - podle téhož NSS - není společnosti ani zdaleka tak nebezpečný jako Bobek, který "jenom" zdržoval vystavení rozsudků ...

Kdyby ho aspoň zbavili funkce s odůvodněním, že nemá pro svůj obor vůbec žádné vzdělání, bylo by to blýskání na lepší časy - ale prodlužování odesílání rozsudků ??

Jsou desítky soudců mnohem horších než Bobek - hloupých, neschopných, závistivých, mstivých - všichni zůstávají ve funkcích...

Bobek je - bohužel - názorným příkladem toho, že jaká je justice jako celek, takové jsou i její špičky : Nejraději útočí na nejslabší, na ty, kteří se nemohou nebo neumějí bránit.

A to je vskutku zprávou, ze které nejen nemohu mít radost, ale ze které jde přímo mráz po zádech....

_______________________

http://zpravy.aktualne.cz/regiony/zlinsky/karny-senat-nejvetsiho-spravniho-soudu-zbavil-funkce-zlinske/r~ca36b734226d11e683920025900fea04/

_______________________