Senát není zbytečný,

 zbytečné jsou diskuse o jeho zrušení - stejně jako jsou zbyteční populisté v čele stran, potažmo populistické strany samotné.

 K útokům na Senát, resp. jeho existenci, se po estébáku Babišovi přidal i hradní opilec. Jako vždy nalézající v estébákovi a jeho rétorice nemalé zalíbení.

Spouštěcím signálem pro tyto mediální útoky byla bezesporu fatální prohra estébákova hnutí v senátních volbách, při které musel přiznat to hlavní - že nemá žádné osobnosti.

Nic nového. Vlastně jen sám - byť nepřímo a velmi opatrně - charakterizoval své vlastní stoupence a voliče : Odpad od všech ostatních stran, posbíraný už ani ne na líbivá hesla, ale tím nejprimitivnějším způsobem - na koblihy.  

A - pravda - ulovit respektovaného senátora na koblihu - nebude asi zrovna jednoduché, ne-li přímo nemožné.  

Nízká účast v senátních volbách neznamená - nebo nemusí nutně znamenat - vzkaz voličů o tom, že považuji Senát za zbytečný, ale spíše o tom, že ve finále neměli často z koho vybírat, že osobnosti přinášející zásadní změny, se do finále nedostaly a voličům to až pozdě došlo.  

Znovu se musím vrátit k odpovědi, když se mě na totéž ptal při radiovizitce hradecký rozhlas - tedy na respekt voličů k Senátu. 

Je a bude takový, jací budou senátoři v něm.

Budou-li mít a budit oprávněný respekt, bude mít a budit respekt i Senát samotný.   Budou-li to odložené politické nuly, nebude mít Senát respekt žádný. To ale není vada Senátu, nýbrž právě a jedině těch, co v něm aktuálně sedí.  

Zajímavé, že třeba justice nebo policie fungují bezesporu mnohem hůře nežli Senát - a přesto se, záhadně, o jejich zrušení kupodivu nemluví, alespoň od představitelů vládních stran - natož pak velkoestébáka samotného - to nikdy neuslyšíte. Proč asi ? A proč o Senátu tak snadno ano ?

Mimochodem, Babiš podal právě názorný příklad, jak se - podle něj - řeší problémy : Někde neuspěju, tak tu instituci prostě zruším.   A v tichosti - protože o tom se nikde nemluvilo vůbec - si zřídím další tisíce úřednických míst a místeček pro své známé, příbuzné a nohsledy obecně.

Já si dovolím dokonce konstatovat, že právě existence Senátu rozděluje politiky i společnost na seriozní, demokraticky založené a přesvědčené - a na laciné populisty, nemající demokracii pod kůží, naopak - potajmu uvažující o tom, jak jí buďto přistřihnout křidélka, nebo rovnou - zakroutit krkem. 

Je jistě především na nově zvolených senátorech, aby svou denní činností prokázali, že mělo smysl nejen jejich zvolení, ale také instituce, do které zvoleni byli.

V minulosti Senát několikrát účinně zafungoval - a já bych byl velmi rád, aby to nebyla žádná výjimka, ale naopak pravidlo - a aby se právě Senát věnoval tomu, na co třeba v Poslanecké sněmovně pro záplavu běžných denní problémů nezbývá času - totiž lidské tváři výkonu státní moci u nás a zejména pak citlivosti při výkonu spravedlnosti.  

Protože té se tradičně nevěnuje nikdo - a podle toho to pak vypadá.  

Senát by měl být rozumnou a respektovanou Radou starších, nejenom pojistkou demokracie, ale také pojistkou respektování důstojnosti člověka a lidskosti výkonu státní moci.

Tedy toho, v čem současný státní aparát pokulhává nejvíce.

Není zbytečný, zbyteční mohou být jeho někteří senátoři - a je na voličích, aby jim to netolerovali, a příště je nezvolili. A včas si opatřovali informace o kandidátech ještě před volbami, ne až po nich, a pak pozdě litovali, že mohli volit lépe.  

Á propos, když už jsme u té zbytečnosti : Nejen zbytečný, ale přímo škodlivý je jistý opilec na Hradě.

A uvažuje snad někdo o tom, že bychom tuto funkci propříště už nepotřebovali - jenom proto, že pro jednou převážila vůle a názor pivního davu čtvrté cenové skupiny ??

_________________________

                    

_________________________

_________________________