Polsko si připomnělo výročí výjimečného stavu

z r. 1981 a současně si nadělilo i (ne)malý dárek ...

 Polsko se stává naším věrným vnitřním obrazem. A pokud ne Polsko samotné, tak bezesporu způsob, jakým o tamějším dění referují naše mainstreamová média, především pak ČT.

Při příležitosti 35. výročí Jaruzelského vyhlášení výjimečného stavu demonstrovala v ulicích především polská opozice (= bývalí estébáci). Bylo jich daleko méně než původně ohlásili a než se snažily vyrobit i naše - zjevně levicová - média.

Přesto, kdo chtěl, tak i tak vidět mohl : Postarší lidi - kteří tvrdí, proč prý se neustále zaobírat minulostí... je prý třeba vidět budoucnost.

Když tohle říká někdo, komu už dávno není dvacet a kdo jako budoucnost může vidět tak leda nepříliš vzdálený vlastní funus, je to vždycky silně podezřelé. A skoro vždycky to znamená : Na minulost (raději) nesahejte, protože o ní nechceme nic vědět !! A sami dobře víme, proč !!

Jistě, to plně chápeme. Proč sahat na minulost, když její zločiny zůstaly nepotrestány (a mohly a měly by se potrestat !!) a když rody, které si obsadily všechna důležitá místa ve státní správě a v mocenských složkách, je mají obsazeny i nadále, byť už třetí - čtvrtou generací ??

Konečně, je jistě neméně zajímavé, že v případě stařičkých a nad hrobem se tetelících posledních žijících esesáků - nikdo neříká, že bychom se neměli ohlížet pořád do minulosti - a kdo by se to opovážil, byl by nejspíš rovnou obviněn z popírání holokaustu nebo něčeho ještě horšího.

Je třeba jasně říci, že pokud nebude minulost dořešena, je třeba - a musíme se jí - stále zabývat , a to tak dlouho, než ji vyřešíme a dořešíme - tedy než všechny zločiny budou potrestány, všechen uloupený majetek vrácen a ve státních službách budou pracovat lidé výhradně podle toho, že na to mají schopnosti, ne podle svých rodů, známých a příbuzných...  

Ano, před 35 roky vyjely do polských ulic tanky - a to poprvé - tanky vlastní. Jaruzelský a jeho kámoši to vydávali a vydávají za bůhvíjakou zásluhu, že předešli ruské agresi - a proti vlastním lidem poslali vlastní vojáky.

Polsko tak dobrých 5 let balancovalo na hranici občanské války - ke které nedošlo patrně jenom proto, že ta první strana - byla jaksi hodně slabá, tedy početně, zato měla zbraně.

Ta druhá strana, představující asi 95% obyvatelstva, zbraně neměla, zato měla oprávněný pocit historické jistoty, že má pravdu a že ta se časem prosadí i beze zbraní. Což se taky nakonec stalo.

Konečně, občanské války vypukají tam, kde je obyvatelstvo alespoň přibližně rozděleno na dvě zhruba stejně mocné a vlivné poloviny  a ne tam, kde hrstka partajčíků terorizuje - se zahraniční podporou za zády - celý zbytek společnosti.

Dnes v Polsku vládne pravice, strana Právo a spravedlnost. Ta o minulosti mluvit chce, protože ví, že bez jejího vyřešení se nikdy nepohne dopředu. A ona se dopředu pohnout chce.

A k výročí Jaruzelského puče si nadělila tento krásný dárek, který můžeme Polsku jedině závidět.

Á propós - přesně takhle začíná právní stát. A přesně takhle začne jednoho dne i u nás...

__________________

http://wpolityce.pl/polityka/319310-szok-kierownictwo-sadu-w-kajdankach-za-lapowki-a-kasta-sedziowska-wrzeszczy-o-niezawislosci-kulisy-wielkiej-operacji-cba-i-prokuratury-krajowej

 

Kulisy velké operace  CBA (Centralne Biuro Antykorupcyjne – zvláštní policejní útvar, pozn.) a  Zemské prokuratury!

 

Gigantický skandál v justici a důkaz toho, že soudcovská kasta se po léta cítila beztrestnou! Dnes ráno (ve středu 14.12.2016- pozn.)   

v rámci  gigantické operace CBA a Zemské prokuratury

zatčeno celé vedení Odvolacího soudu v Krakově.

Obviněni jsou z úplatkářství  monstrózního rozměru! Mezi zatčenými je také ředitel centrum nákupů pro justici Marcin B. Zatím Zemská Justiční Rada řve, že je ničena administrativní nezávislost soudů. Ta údajná nezávislost měla v Krakově svou cenu, dokonce 10 milionu zlotých

(cca 61 mln. Kč – pozn.)  úplatků.

 

Dosud shromážděný důkazní materiál ukazuje, že odvolací soud v Krakově (svým postavením z větší části svých funkcí odpovídá českému krajskému soudu – pozn.)  uzavíral s firmami smlouvy o provedení služeb v podobě analýz a elaborátů, za které platil průměrně po několika desítkách tisíc zlotých. Nejsou vůbec důkazy, že takové analýzy  byly provedeny !! Na odvolacím soudě chybí  jakýkoliv dokument, který by dokazoval realizaci uzavřených smluv. Hodnoty smluv anebo nákupů, které byly předmětem zakázek, udělovaných odvolacím soudem v Krakově, nepřekračovaly kvóty 30 tisíc EUR.   

– čteme ve sdělení   Prokuratury v Krakově.

     

 

Ředitel odvolacího soudu v Krakově Andrzej P. je podezřelý z překročení  oprávnění (v polském právu ekvivalentní českému „zneužití pravomoci veř. Činitele“ – pozn.)  a přivlastnění si peněz v kvótě 10384667,- zlotých.

 

Freeeurope   

__________________

__________________

 

Připomenu ještě, že o výročí polského výjimečného stavu, tehdy připravované vojenské intervenci za účasti čs. armády jsme psali již před několika lety pod názvem Operace Sněžka.

http://k213.cz/JOOMLA/oldweb/start.php?act=read&art=1178

 

http://k213.cz/JOOMLA/oldweb/start.php?act=show&typ=3

_________________

_________________