Oh, it´s mafia,

 it´s good !  

Těmito slovy charakterizoval Gil voliče Andreje Babiše a hnutí ANO a jejich myšlení při včerejší návštěvě Valdic, když na ně přišla řeč. 

 

 

 Je nesporné, že se změnou prostředí (z kriminálu na svobodu) jsem změnil i druh myšlenek a jejich nositelů. Od návratu domů jsem hovořil s mnoha lidmi a průsečíky jejich hovorů a myšlenek z nich mi utkvívají v paměti a nenechávají na pokoji. 

Nejprve mi - hned po návratu - volala Marta Kubišová, když se dozvěděla, že jsem zpátky a že jsem vůbec byl půl roku zase vězněn. Kroutila hlavou nad justicí, že už neví, co by se s nimi mělo dělat - na což jsem jí řekl, že třeba to, co teď dělají v Polsku. To se jí moc nezdálo, zmanipulovaná mainstreamovými referencemi jako mnozí ostatní, kteří jednak neznají stav justice u nás a rozsah její zvůle, jednak neví, o co v Polsku jde a jednak - a to tady hlavně - si nechtějí připustit odpovědnost lidí kolem Charty ´77 za současný tristní stav, který - a v případě justice skoro stoprocentně - nese Havel a jeho parta. 

Říkala mi dále, jak jsou všichni v šoku z výsledku voleb (já tedy ne, já jsem ho čekal) - a že nechápe, kde se berou voliči ANO, protože nikdo z jejího okolí to není. 

Na to jsem jí řekl, že za to v Ostrově jsem tyhle voliče možnost poznat měl a mám o nich tudíž konkrétní představu. 

A právě na tu navázal včera McCrae, když jsme se bavili - zhruba na stejné téma. 

Povídá mi : To by si se divil, kolik tady lidí volilo Babiše - a to jak z vězňů, tak z bachařů... 

A charakterizoval je - právě slovy nadpisu : "Oh, it´s mafia, it´s good !!" Nad čímž on - jako Američan - jen kroutil hlavou... 

Američané jsou - v mnoha ohledech - jiní než my. Jinak rostlí, jinak vychovaní. 

Jeden můj vzdálený příbuzný - ještě za hluboké totality - který měl příležitost s nimi dosti často jednat, mi říkal, jak ho fascinuje jejich přímost. Že to je snad největší rozdíl oproti nám. Že jdou přímo k věci - a buďto to vyjde, nebo ne, pak tedy zkusí jinou cestu. 

Já na nich vidím i jinou vlastnost : Jejich obecnou víru v dobro, v Boží řád, často hraničící se zjevnou naivitou. Že svět je zařízen dobře a lidé o dobro většinou usilují a jsou - také dobří. 

Napadá mě, že první velká příležitost, kdy tato naivita vyšla na povrch, k obecné známosti, byl konec 2. světové války v Evropě, a to jak ve vztahu k Němcům (kdy Američané odmítali uvěřit zvěrstvům, která v osvobozených koncentrácích viděli na vlastní oči), tak ve vztahu k Rusům (kdy se naivně domnívali, že Rusům - stejně jako jim samým - jde jen o to porazit fašismus, osvobodit evropské národy a zase rychle vypadnout domů). 

Už se dostanu k tomu, oč mi od začátku jde : Že totiž Američané jako celek jsou fascinováni - a nemohou uvěřit - tomu, že někdo  VĚDOMĚ VOLÍ ZLO. Oni jsou zvyklí na to, že se volí zásadně dobro, přičemž, samozřejmě, různí lidé mohou mít různé výklady tohoto dobra a představ o něm, mohou se samozřejmě i mýlit, ale to nic nemění na tom, že VŠICHNI CHTĚJÍ DOBRO. 

Aby někdo vědomě, cíleně a úmyslně VOLIL ZLO  - a ještě z toho měl radost - to prostě nedovedou pochopit. 

To považují za výraz psychopatie, abnormálnosti, absurdity, zvrácenosti - prostě něčeho, co zdravému lidskému myšlení zůstává naprosto cizí a nepochopitelné. 

A přesně takhle fascinují - a jsou zcela nepochopitelní - pro McCraee (a věřím, že i pro tisíce dalších Američanů) voliči Andreje Babiše. 

Že to jsou prostě zločinci, kteří jsou fascinováni Babišovými penězi (aniž by je zajímalo, že na jejich počátku stály utajené fondy StB) a tím, že za své amorální zločiny nebyl nikdy potrestán, že mu to všechno prochází - a ještě na tom dál bohatne. 

To oni by přeci chtěli taky, jenže se jim to nepovedlo - a proto jsou ve Valdicích, nebo v Ostrově, nebo kdekoliv jinde po našich kriminálech - a tvoří v nich tu část, co tam skutečně a neomylně patří. 

Což také dává automaticky odpověď na otázku, resp. údajně nepochopitelný problém voličských preferencí, se kterými před volbami nehnulo ani Babišovo trestní stíhání, ani nahrané hovory, ve kterých si objednává likvidaci konkrétních osob - a nehnulo by s nimi ani nic jiného, co je pro slušného člověka zavrženíhodné a odsouzeníhodné. Prostě proto, že jeho voliči jsou vůči těmto zprávám nejen imunní, ale protože řadu z nich tento postup zcela fascinuje. Je to pro ně ideální mafiánský boss. A jiného volit ani neměli  zájem...  

Že je jich jedna třetina všech, kteří k volbám přišli, je smutnou vizitkou současné české společnosti. Tou vizitkou, kterou běžný Američan ztěží dokáže pochopit. 

Pro toho, kdo věří v poslání člověka na zemi, je to vize samozřejmě naprosto nepřijatelná a zcela zcestná, ve své podstatě zločinná od samého počátku. Nefalšované zpronevěření se svému poslání. 

Člověk dostal rozum přece k tomu, aby posouval věci kupředu, aby dokázal rozvinout svou mysl v tom nejlepším duchu, aby budoval, vynalézal, objevoval - a ne aby někde nakradl peníze a pak se po zbytek života válel, jak je asi cílenou vizí všech skutečných zločinců. 

Nemluvě o prokazatelné skutečnosti, že nakradené peníze nebo bohatství ještě nikoho šťastným neudělaly a nikomu štěstí nepřinesly (a že zrovna včerejší pohádka "Čert ví proč" to docela dobře popisuje... !!)

Nepřinesou je ani Babišovi, ani jeho zločineckým voličům.

Smutné ovšem je, že spolu s nimi mohou stáhnout na dlouho ke dnu i nemálo slušných  a pracovitých lidí, kteří by si zločinnou vizi budoucnosti nezasloužili - ale jen jí nedokázali zabránit. 

Nemohu si než znovu a znovu připomenout někdejší - asi 27 let starý - rozhovor s Petrem Cibulkou, který - ač k němu mohu mít řadu pozdějších výhrad - zcela jasně tehdy předpověděl, co nás čeká, nebudou-li demokratické síly úspěšné. A to - bohužel - nebyly. 

Říkal tehdy : Mafiánský stát. Kde vládnou mafie, kde se slušný člověk ničeho nedovolá a kde je o strach žít. 

Dnes je tento stát tady. Hotová a každodenní realita. Ke škodě nás všech...  Je na nás, ostatních, jak dlouho tato děsivá mafiánská vize bude každodenní realitou...

Oh, it´s mafia - it´s .... very, very bad !! 

__________________

__________________

 

 

 

_________________

_________________