EK : Tak sotva na obživu... - anebo byznys jako prase ??

Ministerstvo nespravedlnosti oznámilo svůj záměr předat dluhy ze soudních řízení, které spravuje, celní správě. Jediný, kdo hlasitě protestuje, je Exekutorská komora... 

 

Jsou tomu dva roky, co ministr Pejsáček opatrně zkusil zrealizovat své předvolební sliby stran exekutorů, či spíše snížení neúnosného a nikdy nesplatitelného břemene dlužníkům, plynoucího z nehorázných "poplatků" a "nákladů exekučního řízení", jež obvykle představují mnohonásobky původního dluhu a jež si - čistě podle momentální nálady - bez jakýchkoliv omezení účtují - a tvrdě vymáhají - exekutoři,  kdy navrhl snížení naprosto nemravných a ničím nepodložených exekutorských odměn.  

Samozřejmě - narazil. Exekutoři začali tak drze řvát, že už pak nemají z čeho žít, že by se kámen ustrnul - a jen jsem čekal, kdy se na chudáčky exekutory začnou pořádat veřejné sbírky, aby mohli - chudinky malé - přežít. 

Rychle se sjeli na svém sněmu a to, co, pak veřejnost slyšela, bych považoval za drzost i v našich podmínkách nebývalou, hodnou srovnání s tím, kdy hrdlořez a mnohonásobný vrah pláče nad hrobem zavražděného dítěte a kvílí, že by ho přeci jen radši hladil po vláskách. 

Tak jsme se dozvěděli, že naprostá většina pohledávek je stejně nevymahatelných, většina exekutorských úřadů je na zavření - a nemají-li zavřít úplně, musí ministr rychle, ale hodně rychle na svoje "drzé" návrhy na snížení exekutorských odměn zapomenout. 

A - jak je pro Pejsáčka typické - rychle zapomenul. Couvnul. Jako každý zbabělec bez koncepce. 

A - exekutoři zase zalezli do svých nor (či spíše vil za desítky milionů) - a na chvíli ztichli. Už neměli hlad, ani jim nehrozila smrt z bídy a nouze. 

Teď, Pejsáčkovo ministerstvo nespravedlnosti vymyslelo, že by těžko - či spíše nikdy - vymahatelné dluhy ze soudních řízení předalo celní správě, ať si s nimi láme hlávu ona. Nevím sice, proč zrovna celní správa, ale třeba to ví Pejsáček. 

A - kdo jediný začal opět řvát ?? No - samozřejmě, Exekutorská komora, kdo jiný ?? 

Člověk se musí divit : A proč, proboha ? Proč by jim mělo být tak líto, že přijdou o zbytečnou a nikdy nezaplatitelnou práci, spočívající ve vymáhání nedobytných pohledávek po - většinou - protřelých kriminálnících, kteří stejně nikdy nic dělat nebudou, natož aby měli nějaký majetek ? 

Anebo : Že by to zas až taková marná otrava nebyla ?? 

Exekutoři by se měli zase sejít, dát hlavy dohromady -  a veřejnosti sdělit, co je teda vlastně pravda : To, že naprostá většina pohledávek je nikdy nevymahatelných, že to je jen zbytečná a nezaplacená dřina - anebo že je spíše pravdivý - a hlavně typický - příběh kulisáka z Olomouce, který si u Vrány - a později u Jíchy, v témže úřadu - "vydělal" - prý díky dobře postavené smlouvě - 100 milionů korun za deset let "služby" při vydírání a týrání "povinných" ? 

A vzhledem k tomu, že jediný, kdo na zprávu o předání pohledávek z justice celní správě zareagoval frenetickým řevem, bych s jistotou odhadnul - že druhá varianta bude správná. Tedy - že je to i dál - "byznys jako prase", jindy, jinde a jinak s ničím nesrovnatelný.

Pravda, s výjimkou lupičských band, jenže ty se čas od času přeci jen dostanou za mříže - a lup je jim zabaven.

Což exekutorům v praxi nehrozí. 

_____________________

_____________________

Celní správě bych rád vzkázal, že dostane pěkný danajský dar a že by si měla rozmyslet, než ho přijme - protože vymáháním těchto dluhů přebírá odpovědnost za jejich opodstatněnost. A ta je v mnoha případech natolik problematická, že hraničí s jistotou, že tyto dluhy nikdy neměly vzniknout - a neměly-li vzniknout, je jistě nemravné je také vymáhat.

Výkon státní moci - včetně celní správy - správně nikdy nemá - a nesmí být -  v rozporu s dobrými mravy. 

 

____________________

____________________