Trestní rejstřík dávno nestačí

Ti skuteční a největší grázlové ho mají povětšinou samozřejmě čistý... 

Morální požadavky na pracovníky CELÉHO RESORTU  justice musí být daleko vyšší než jen čistý trestní rejstřík (což je naprosto nedostatečné prokázání bezúhonnosti) a úředně dosažené, obvykle v praxi zcela nedostačující,  vzdělání. 

Za situace, kdy tituly, a především ty právnické, vcelku o ničem nevypovídají a nejsou ničeho zárukou - a za situace, kdy státní zastupitelství ryze účelově stíhá jen k tomu předem schválené občany a zájmové skupiny občanů, zatímco jiné skupiny občanů jsou z trestní jurisdikce předem automaticky vyňaty, takže se jejich trestná činnost vůbec před soudy nedostane,  přestává být trestní rejstřík průkazem bezúhonnosti - a současný VŠ diplom patentem na rozum. 

Neboť příliš mnoho evidentně nevzdělaných hlupáků se skrývá za tituly před jménem i za ním - a příliš mnoho evidentních grázlů a křiváků se může vykázat čistým trestním rejstříkem. 

Oba tyto průkazy pak logicky ztratily prakticky všechno ze své původní hodnoty - a je nutno stanovit zcela nová kritéria, a to především pro ty, kteří mají u nás vykonávat spravedlnost. 

Není nadále možné, aby mladé soudkyně - vzdor absolvování nejrůznějších (pochybných) fakult a zkoušek - byly zjevně hloupé, nevzdělané husičky, co především z jiných oborů nemají ani základní pojem a představu - a není možné, aby ministerstvo nespravedlnosti otevřeně a veřejně vyhlašovalo, že pokud jeho nová zaměstnankyně zfalšovala státní zkoušky nebo diplom, tak je to nezajímá, protože jí ho oficiálně nikdo neodebral. 

OTEVŘENÝ DOPIS  našeho sdružení ministryni nespravedlnosti, domovnici Benešové - že by s tím, konečně, měla něco dělat... 

_________________

 

 

 

 

_________________

_________________

 

 

 

_________________

_________________

 

Ano, věděli.

To byl tzv. zákon o nostrifikaci. Byl přijat ihned po vyhlášení republiky. Měl přinutit všechny firmy - a často měly tehdy sídlo ve Vídni nebo mimo české země - aby své sídlo přenesly na území republiky, jinak musely ukončit činnost. 

A víte vy, proč na první republiku dneska tak vzpomínáme ? 

Protože ten stát vedli slušní a vzdělaní lidi. Masaryk říkal : Nekrást - tak se nekradlo. A kdo jo, neměl ve slušné společnosti co pohledávat. Zkusit to mohl jen jednou, opravné pokusy nebyly. 

Pro úředníky existovaly naprosto jasné předpisy, a to jak ohledně výkonu jejich funkce, tak i ohledně služebního postupu. Museli se na veřejnosti vždy chovat důstojně a ctnostně. 

Úředník, který by přišel do práce - byť ve vedru - v kraťasech a tričku, by už druhý den chodit nemusel a mohl by se slunit na plovárně celý den. Až do omrzení. Zato bez úřednické definitivy.  

Taková pakáž, jakou jsme viděli třeba naposledy u soudu v Jičíně, ti exe vykonavatelé Jíchovi, potažmo Jícha sám, by nemohli mít ani trafiku, natož nakradené majetky za desetimiliony a právo vlézt prakticky komukoliv do domu  a tam si sebrat, co se jim kde zlíbí. 

Soudce, který by někoho křivě odsoudil, by se profesně znemožnil, a ne že by se ho všichni báli. Byl by pro smích - a zatraceně by se zajímal, co udělal špatně, aby se to už příště nestalo. 

Studenti, co opouštěli už střední školu, znali minimálně dva západní jazyky a latinu k tomu. Často i řečtinu. Mohli se domluvit na kterékoliv univerzitě v Evropě. Dneska ty znalosti často nemají ani univerzitní profesoři, zvláště těch pochybných univerzit. 

Řemeslníci, pokud nezvládali řemeslo, nebo někoho okradli, skončili, vyloučili je z cechu a už si neškrtli - a ne aby zjevné flákače a lemply ještě přeplácely firmy a přetahovaly si je. 

Policajt, který by někoho sebral jen tak, totéž státní zástupce - by skončili ze dne na den. 

Prostě - každý dělal, co dělat měl a dělal to dobře, protože věděl, že šance k opravě nejsou, maximálně jedna - a dost. A kdo to nezvládal, byl mimo společnost - a ne aby ji vedl... 

________________

________________