Uniknuvší průzkum

I když o věrohodnosti průzkumů veřejného mínění můžeme mít svoje důvodné pochybnosti - obvykle poklonkují tomu, kdo si je zadal a zaplatil, přesně podle zásady "koho chleba jíš, toho píseň zpívej" - přesto, nebo právě proto, se můžeme podivovat nad skutečnostmi, nově zveřejněnými stran státního zastupitelství. 

 

NSZ, tedy nejvyššímu státnímu zastupitelství, prý věří méně než polovina Čechů. 

Z mého pohledu je spíše podivné to, že mu věří ještě vůbec někdo - ale i tak : Je to přeci jen značný posun od tradičně zveřejňovaných - a donedávna jedině možných - výsledků o tom, jak se česká justice těší nehasnoucí a nepomíjející důvěře národa, podobně jako policie. 

Pokud ty průzkumy nebyly rovnou zfalšované, pak se patrně dělaly výhradně mezi soudci či pracovníky justice - anebo mezi těmi, kdo znají justici a její práci výhradně z komerčních médií, prolhaných tak, jak je právě justičním funkcionářům třeba, aby se zalíbila - a byly jim přednostně dohozeny další zajímavé kauzy, jež - v konečném důsledku - budou sloužit zase jen a právě k další popularizaci práce justice a k budování pomníků její nedotknutelnosti a neotřesitelné neomylnosti. 

O to horší šoky pak pravidelně prožívali lidé, těmito fabulacemi zpracovaní, poté, co se s justicí seznámili na vlastní kůži, obvykle - samozřejmě - nedobrovolně. Právě s těmi přichází pak naše sdružení do styku především. 

Současně jsou podobné výsledky průzkumu přesvědčivým důkazem o vlivu médií na veřejné mínění, které ne že ovlivňují, ale přímo tvoří. 

Současně by se chtělo zeptat : Čímpak to, že najednou takový propad ? 

Zajímavý by byl už výsledek průzkumu o tom, co respondenti vůbec o NSZ sami vědí - tedy jak znají rozsah jeho působností či výsledky a úspěšnost jeho činnosti. 

Na druhé straně, lze průměrnému respondentu přičíst rozhodně k dobru, že jen tak nepomíjí zprávy o tom, že proti Babišovi a jeho střetu zájmů hlasuje naprostá většina evropských poslanců, že žádají zastavit výplatu dotací do země, kde státní justice není po mnoho let schopna jakkoliv vyšetřit dotační podvody premiéra, natož pak únos jeho syna, když se potřeboval zbavit nepohodlného svědka či jeho snahy o zbavení syna svéprávnosti a prohlášení za duševně chorého, aby jeho svědectví nemohl být přikládán význam. 

Současně, Babiš starší asi pominul onen protimluv, že akcie za desítky milionů podle vlastního prohlášení svěřuje duševně choré osobě nebo je na ni převádí. 

Ale, zpátky k důvěře v NSZ. 

Kdo by mohl přehlížet, že jen díky letité absolutní nečinnosti, resp. činnosti přesně opačné, než pro jakou bylo NSZ stvořeno, tedy usilovnému zahlazování stop a umetání cestičky ze strany celé soustavy státního zastupitelství vděčí premiér za to, že dosud nenosí modrošedý vězeňský úbor a nelehtá denně koštětem vězeňský dvůr. 

Jestli Babišovi můžeme být za něco opravdu vděčni, tak právě za tohle : Že Evropě jasně a veřejně demonstroval, jak vypadá v ČR justice a k čemu slouží. Že s ochranou zákonů a rovností občanů má společné výhradně jen proklamace politiků, nikoliv však vlastní všední praxi. 

Konečně, kdo je poznal blíž, dobře ví, že to zdaleka nemusí být jen taková velká ryba jako premiér. Zkuste podat trestní oznámení, byť jakkoliv důvodné a pečlivě podložené, na soudce, státního zástupce, nebo i jen na policajta - a podívejte se pak na výsledek. 

Pokud jím nebude, že  v base skončil především oznamovatel, může mluvit ještě o štěstí. 

Jsme velice rádi, že konečně nejen veřejnost v zahraničí, ale ani už většina tohoto národa nepochybuje o tom, že namísto státní justice tu máme osobní ochranku, státem ovšem velmi dobře placenou, sloužící k ochraně mocných - a pak - sebe sama. A, de facto, jen velmi  výjimečně k něčemu jinému. 

A až na posledním místě k ochraně občana a jeho zákonných práv. 

Jistě, server Česká justice není zrovna hlavní mainstream, jeho čtenáře asi nelze počítat na statisíce, jako u velkých médií, tedy ČT, ČRo nebo soukromých TV stanic - ale i tak : Je to první slibná vlaštovka. 

A jestli k téhle nemalé změně přispěly sebeméně i tyto stránky, pak už teď splnily svůj účel. A jsme za to rádi. 

A perla na konec : Za TOHLE  NSZ a za tohodle NSZ (Zemana) donedávna demonstrovali magoři z Chvilek jako za statečné a nezávislé obhájce práva a spravedlnosti. 

Mohli si vystavit lepší vizitku ? 

A pak chtějí, aby vyhrála volby opozice, kterou oni podporují - tedy, dá se čekat, ODS, Starostové, KDU či TOP. A podobní. 

Protože ti se od nich nikdy nedistancovali, dělají si medvědí službu navzájem. A může nás jedině těšit, že si toho voliči začínají masověji všímat. 

____________________________

____________________________

 

 

Průzkum: Žalobcům a rozvědce věří méně než polovina Čechů - Česká justice (ceska-justice.cz)

 

 

 

_______________________________

_______________________________