Gil je na svobodě !!

Po 11-ti a půl letech opustil Gilbert McCrae, odsouzený za vraždu, kterou nespáchal, věznici v Bělušicích. 

 

Zatímco na Kájínka stály u brány věznice v Rýnovicích davy novinářů a reportérů, na Gila čekala jen jeho manželka se svou příbuznou, když po 11-té hodině dopolední opouštěl nevinně odsouzený včerejšího dne bělušickou věznici. 

Čekali jsme na potvrzení od něj samého, abychom mohli tuto zprávu, již jako jistou, zveřejnit. 

Nestalo se tak, bohužel, na základě obnovy řízení nebo nového, spravedlivého rozsudku, ty připouští naše justice jedině pod silným nátlakem. A to buďto domácí veřejnosti, nebo, ještě lépe, institucí a veřejnosti mezinárodních.

Nepomohly ani naše opakované návrhy na obnovu řízení a protesty proti nespravedlivému rozsudku. Z toho je také nejlépe vidět, kam asi tak vede "slušné jednání" s naší justicí a apely na spravedlnost.

Ta totiž rozumí jedině síle a jedině tomu, když jste schopni jí udělat pořádnou ostudu, nejlépe zahraniční. Doma to má ostatně vše pod kontrolou, koupení a placení redaktoři jsou dobře strategicky rozstrkaní po všech domácích médiích, a především těch komerčních, a za žvanec jsou ochotni ostouzet dokonce i rozhodnutí nadnárodních soudů, natož pak naše stránky, které jsou v mnoha ohledech jediným pravdivým zdrojem informací o stavu justice u nás a výkonu spravedlnosti a lidí, kteří ji mají vykonávat. 

 

JUDr. Benno Eichler, soudce OS v Mostě, který řešil Gilovu žádost o podmíněné propuštění, Gilovi při propouštění zdůraznil, že mu doporučuje, aby neprodleně opustil Českou republiku, současně stanovil maximální zkušební lhůtu na 7 let. 

Gil sice, už podle toho, co mi říkal dříve, má v úmyslu Českou republiku opustit, ovšem nikoliv natrvalo, neboť - jako u každého nevinně odsouzeného - je mu smyslem dalšího života ne to, že se konečně dostal na svobodu, ale to, aby dosáhnul obnovy procesu a zrušení nespravedlivého rozsudku. 

 

Ostatně, kdo by asi tak odseděl 11 let za nic, zatímco skutečný vrah nadále běhá celou dobu venku, a pak nad tím jen velkoryse mávnul rukou ?? 

Současně chápu, že vřelým přáním české justice je, aby už Gila nikdy neviděla a nemusela s ním nic řešit, natož pak obnovu řízení, natož pak zrušení rozsudku, jenž ho po 11 a půl roku držel za zdmi těch nejhorších věznic u nás. 

Vezměmě si tu posloupnost : Nejprve Nečesaný - ten si odseděl, naštěstí,  jen asi dva a půl roku.

Poté - Tempel : Ten už si odseděl - za vraždy, jež nespáchal - 20 let, a další rok a půl trvalo, než ho česká justice propustila i navzdory zcela jasnému rozsudku ESLP o jeho nevině. 

A teď : McCrae. Na rozdíl od předchozích dvou dosud v ruce žádný papír na to, že seděl zbytečně, nemá. Zato nezkrotnou vůli jej získat, ano. 

Věřím, že se mu brzy podaří přesvědčit ve své vlasti dostatek vlivných lidí o tom, co je zač česká justice a jací lidé v ní v současnosti převážně pracují - a vrátí se s dostatečnou podporou k tomu, aby skuteční zločinci byli pohnáni k odpovědnosti a odškodné se hradilo již z jejich soukromých majetků, a nikoliv z peněz daňových poplatníků. 

A teď ještě - co všechny ty tři spojuje ?? 

No, přeci - soudce Lněnička, soudce Vrchního soudu v Praze, jenž je všechny poslal na základě směšných či zjevně vykonstruovaných "důkazů" do věznic na dlouhé roky, nejlépe s podtextem "návrat nežádoucí...". 

Ten jediný si dosud žije v klidu a pohodlí, s dvousettisícovým platem měsíčně - za to, že skutečné vrahy nechal běžet a hojil se na nevinných lidech, kteří se mu nějakým způsobem připletli pod ruku. Dost možná, že i tomu, aby se připletli ti správní, bylo cíleně pomoženo. 

Vizitka naší justice v mezinárodním kontextu. 

Co si asi tak o ní může v zahraničí kdo myslet ??? 

_______________________________

_______________________________

 

Střelec z tramvaje č. 22 aneb Američanům nenaléváme (k213.cz)

 

 McCrae : Uplynula polovina (k213.cz)

 

Pustí teď McCraee ?? (k213.cz)

 

DEMONSTRACE před MSp (k213.cz)

 

Valdice zažily 1. demonstraci za nespravedlivě odsouzeného (k213.cz)

 

Valdice - a m.č.č. v nich (k213.cz)

 

 

__________________________________

__________________________________