Mimoň odchází, s ním i spodních 10 milionů

Zeman sám se považoval za vysoce inteligentního - a úspěšně o tom přesvědčoval většinu veřejnosti. Nemyslím si to. 

Vzdor převládajícím vlastním postojům, ale i  pocitům veřejnosti, štědře živených jím samým, o vlastní vysoké inteligenci - a blbosti všech ostatních - několikrát prokázal končící president Zeman pravý opak. 

Naposledy právě dnes, viz "výsledek voleb překvapil",  : 

 

Volby 2023 ONLINE: Výsledky a aktuální dění (seznamzpravy.cz),

 

protože překvapit mohl jedině toho, kdo ví hodně málo o národě, jenž má ztělesňovat navenek, o náladách ve společnosti a o přáních většiny. 

Prý připouštěl, že by Pavel mohl vyhrát ( o tom, krom něj, asi pochyboval málokdo, včetně Babiše) - ale že to bude o celých 16% - to prý nečekal. 

Já osobně jsem čekal, že to bude ještě o hodně víc. 

Pavel měl obrovskou kliku, že se stal ztělesněním antibabiše, tedy všeho a všech, co jsou proti Babišovi a co se jim Babiš už ze samé své podstaty hnusí. 

Pokud Zeman nevěděl nic o tom, jak silně je Babiš - krom evidentních primitivů - ve společnosti nenáviděn, neví, kde žije. Není na tom ostatně nic divného, protože ani v Lánech, ani  v hlídaném nemocničním pokoji se o tom asi nic dozvědět nemohl. A podlehl tak vlastním bludům. 

Není to rozhodně poprvé, co Zeman prokázal tak fatální neodhad a neznalosti situace a neschopnost předvídat. Stačí připomenout jeho pohádky o justici, o které zjevně - vzdor tomu, že zde byl celých 30 let ve vrcholné politice, několikrát jako předseda vlády a 2x jako president - neměl ani základní představu a Soudcovskou unii, ztělesnění to kariérismu a amorálnosti, vydával za vrcholnou právní autoritu. 

Stejný neodhad ostatně předvedl - a předváděl denně - v mezinárodní politice, ať už šlo o agresivitu Ruska, kterou cíleně popíral a bagatelizoval, nebo o jeho orientaci na dálný východ a totalitní Čínu, čímž nejen že ničeho nedosáhl na poli obchodním, ale na poli mezinárodně politickém nás úspěšně zavlekl do mezinárodní izolace a role když ne trouble-makera, tak bezesporu podivína Evropy. 

Generál Pavel bude mít v mnohém - právě díky Zemanovi s Babišem - velice usnadněnou roli, protože nastoupit po tak špatném presidentovi slibuje, že i když bude jen presidentem průměrným, pořád bude o hodně lepší než tomu bylo předtím. 

Generál Pavel byl z daných kandidátů bezesporu tím nejlepším možným, byť k dokonalosti to má ještě hodně daleko. 

Ale - právě už vzhledem ke svému předchůdci - sama změna v tom smyslu, že se před Evropou konečně nemusíme za hlavu státu vysloveně stydět, je obrovským positivem. 

Nestává se jistě běžně, aby současná hlava cizího, byť velmi blízkého státu přišla osobně do volebního štábu ještě před instalací nového presidenta do funkce a osobně mu blahopřála. 

I z toho je vidět, jak zoufale ostatní Evropa čekala na to, až se konečně zbavíme nadutého proruského opileckého ješity a stát navenek začne zastupovat někdo, kdo alespoň přijatelně vypadá, mluví a vystupuje. A koho není nutně ostuda poslat do zahraničí při jakékoliv příležitosti. 

Přejme si, ať to tak zůstane po celé jeho funkční období. 

A jestliže Zeman říká, že nečekal tak obrovské Pavlovo vítězství, tak bych k tomu dodal, že já osobně ho čekal ještě výrazně větší. Asi tak někde mezi 60-70% odevzdaných hlasů. 

A to, že se v téhle zemi po všech těch zkušenostech s covidem i dalšími  Burešovými úlety pořád najde přes 40% voličů, kteří jsou ochotni ho za guláš či housku volit, je zdviženým prstem do budoucna pro nás všechny. Protože to je hrozné číslo. 

A je tak hrozné jenom proto, že vláda (pravicová) - jak ta dnešní, tak předtím Nečasova, která umožnila Burešův nástup,  tak špatně vládne a je tak neschopná. Jinak by to nebylo 40, ale 5% - což - třeba pro mě osobně - je také jediný přijatelný poměr. 

Nechť to nová hlava státu bere za svůj osobní cíl a výzvu, jak by měly síly Babišových (či jiných) populistů vypadat na konci jeho volebního období.  

A kde zůstalo těch 10 spodních milionů ? 

Na Chánově, na ubytovnách všeho druhu, ve vyloučených lokalitách. 

Zastupovat je už nikdo nebude (stejně, jako je nikdo nezastupoval i předtím). Je na nich, aby se naopak oni přidali k těm horním deseti milionům... 

 

____________________

____________________

 

 

 

__________________________

__________________________