Fialovi je kladeno za vinu „násilí proti úřední osobě“, údajně v souvislosti s incidentem z minulého týdne  (po skončení soudu s psycholožkou Uváčikovou). Na videu zachycujícím počátek incidentu ale vidíme v pozadí klidně stojícího a hovořícího Fialu, kterého nejprve napadá rukou do břicha příslušník justiční stráže. Teprve pak jej Fiala odstrkuje a následně se na něj vrhají další justiční strážcové.

Jaké má být poselství tohoto zatčení? Občane, když do tebe bude strkat někdo mající uniformu, nechej si to hezky líbit? Proč byl zatčen Fiala a ne příslušník justiční stráže, který celý incident započal?

Fiala je známý svými hulvátskými výroky, ale také nekompromisním bojem s nešvary naší justice, opatrovnické i jiné. Proto je jistě mnoha lidem nepohodlný. Má být zatčení takového člověka dalším poselstvím občanům?

Když jsem psal nedávno o Fialově odsouzení v podobné věci (kdy zabavil nekonajícímu soudci spis a vyskočil s ním z okna), použil jsem srovnání s Barmou. Dnes vidím určitý rozdíl. Barmská disidentka Su Ťij je na svobodě.