Smyšlená obvinění, zmanipulovaná znalkyně -

- prostě : Česká klasika u soudu.

Více na :

http://www.lidovky.cz/soud-otec-deti-netyral-v-ustavech-stravily-zbytecne-ctyri-roky-pwc-/ln_domov.asp?c=A110208_185619_ln_domov_pks

_________________________________

Soud: Otec děti netýral. V ústavech strávily zbytečně čtyři roky

8. února 2011  21:00
PRAHA/BRNO - Čtyři roky trvaly tahanice o děti, které kvůli podezření, že jsou týrány, odvedla od rodičů "sociálka". Nyní soud řekl, že děti patří domů.

Čtveřice dětí, které měl sexuálně zneužívat jejich otec Stanislav, střídavě pobývala kvůli prověřování rodiny v ústavech. Teď je spor u konce. A rozhodnutí soudu naznačuje, že v domácnosti k žádnému týrání nedocházelo a děti byly odebrány zbytečně. "Soud v Brně svěřil děti Jana, Pavla a Janu (jména dětí byla kvůli náhubkovému zákonu změněna – pozn. red.) do výchovy otce," tlumočí verdikt brněnského městského soudu mluvčí Gabriela Stočková. Jen nejstarší dcera Veronika zůstane v ústavní výchově: podle znaleckého posudku totiž trpí syndromem zavrženého dítěte. Verdikt ještě není pravomocný. Sociální pracovnice hájící zájmy dětí se ale neodvolala, a otec dětí tak věří, že přetahovaná s úřady již skončila. "Nic se neprokázalo, protože se ani nemohlo nic prokázat," hodnotí rozhodnutí Stanislav. "Děti ta záležitost poškodila, trvalo to příliš dlouho," dodává.

Děti smějí domů

* Poprvé se úřady o rozporech v rodině dověděly v roce 2007. Matka přišla s nařčením, že její manžel děti sexuálně zneužívá.

* To, zda děti otec netýrá, vyšetřovala policie. Případ odložila.

*Nový znalecký posudek soud přesvědčil, že děti patří domů.

Soud de facto jen posvětil stávající stav. Dva synové totiž odešli domů z azylového domu Klokánek v Brně na vlastní žádost už před více než dvěma lety, když u nich soud zrušil předběžné opatření. Mladší dcera doma pobývala poslední rok a půl na základě dlouhodobé dovolenky, rovněž dobrovolně. Mimo domov zatím žije nejstarší Veronika, která nevychází s matkou a má problém s otcovou fundamentalistickou vírou.

Vše začalo před čtyřmi lety. Matka dětí tehdy přišla na městský úřad s nařčením, že její manžel děti sexuálně zneužívá. Děti byly rodičům odebrány a do případu vstoupila policie, která začala šetřit, zda otec děti netýral. Po měsících policisté kauzu odložili a soud poslal všechny čtyři děti k rodičům. Zpátky ale putovali jen chlapci, dívky se vzbouřily. Starší dcera dokonce ze strachu z návratu domů z Klokánku utekla a o případ se začala zajímat média.

Pracovnice Klokánku poukazovaly na nepřiměřené fyzické tresty a magické prvky ve výchově, třeba strašení peklem (otec rodiny se hlásí k církvi "Pánova obnova"). Rodiče zase tvrdili, že v Klokánku jejich dcerami manipulují. Případ sourozenců vyústil v nepřehledný soudní ping-pong, kdy krajský soud rušil rozsudky a předběžná opatření toho prvoinstančního.

Průlom znamenal znalecký posudek, který ukázal rodiče ve špatném světle: matku z výchovy podle znalkyně vylučuje závažná duševní porucha, otce pak zase diskvalifikovala agresivní porucha osobnosti. Zdálo se, že je rozhodnuto, že děti budou vyrůstat v ústavu. Jenže na otcovu žádost vzniklo nové hodnocení a to rodiče ukázalo v lepším světle. "V soudní síni zaznělo, že předchozí znalkyně byla zmanipulovaná médii," říká Stanislav.

Soud obrat nechtěl komentovat. "Rozsudek není doručen účastníkům, nelze sdělit podrobnosti," nechala se slyšet mluvčí Stočková.

Jaroslava Synáčová

_______________________________________

SS_-_slena_Slmov

Doporučení redakce :

Redakce doporučuje tento článek jako povinnou četbu před usnutím advokátní kanceláři Kolja Kubíček a spol., stárnoucí slečně Slámové a soudkyni OS pro Prahu 2 Zuzaně Šmídové. Dotyční už budou vědět, proč.

_______________________________________

 

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.