Rozhodnutí o střídavé péči ve Žďáru nad Sázavou

Děti

Hrající si děti - ilustrační foto K 213 (Ing. Jiří Štefek)

K 213 vybojovalo střídavou péči u Okresního soudu ve Žďáru nad Sázavou pro děti Švábovy. Dvojčata těsně před školní docházkou a jedno dítě předškolního věku se začnou po nabytí platnosti rozsudku střídat po týdnu u otce a u matky, kteří oba žijí nedaleko do sebe ve Velkém Meziříčí a okolí. 

____________________________

Excelentní výkon pana Fialy před týdnem, při kterém zcela rozbil "argumenty" matky proti zavedení střídavé péče u všech tří dětí a vykolejil její právničku - JUDr. Štefkovou - natolik, že ani v závěrečném návrhu se již příliš nesnažila oponovat, neboť nebylo čím a dojem, který přesvědčivý výstup předsedy K 213 zanechal ve všech přítomných, včetně soudkyně JUDr. Ladislavy Černé, nebylo prostě jak oslabit, byl dnešního odpoledne korunován - konečně - zaslouženým úspěchem : Soudkyně Černá vynesla rozsudek o zavedení střídavé péče u dětí Švábových jako jedněch z prvních  u tohoto okresního soudu.

Nutno uvést, že při příchodu K 213 do jednací síně žďárského soudu minulý týden soudkyně ještě trpěla zažitými, leč ničím nepodloženými bludy, jako třeba tím, že zvukový záznam z jednání lze pořizovat jen s jejím svolením nebo že střídavou péči lze nařídit pouze tam, kde existuje hladká komunikace mezi rodiči - narazila však na rozhodný odpor právně vyspělé veřejnosti, která se v hojném počtu na žďárský soud dostavila, aby viděla vystoupení pana Fialy  na vlastní oči. A bylo vskutku se na co dívat.

Poté, co paní soudkyně pochopila, že přítomná veřejnost nejsou "známí otce", za které je původěn označila, ale lidé s vyspělými právními znalostmi a stejně vysokým vzděláním ohledně psychologie dětí a bohatými zkušenostmi z opatrovnické justice, se začala chovat vcelku velmi rozumně - t.j do jednání zasahovala co nejméně, nechávala oběma stranám dostatečný prostor k projevům - a ten dokázal využít především pan Fiala.

Poté, co právnička protistrany vykoupala otce otázkami ohledně jediné nezaplacené splátky výživného (za prázdninové období, kdy měl otec děti stejně u sebe), to pan Fiala vrátil její klientce mírou vrchovatou při jejím výslechu, který matka dětí absolvovala plačíc s kapesníkem v ruce. K tomu stačil pouze dotaz, proč nepředala otci děti, když jednou přišel asi o deset minut později (matka tvrdila, že o hodinu) a zda je jí známo, že otec za takovýchto okolností může podat návrh na výkon rozhodnutí, což jí jistě bude vlemi nemilé.

Soudkyně následně nepřipustila otázku, zač matka vlastně utrácí bohaté výživné, když otec musí běžně pořizovat nové oblečení, kdykoliv si děti převezme.

Protistrana se ještě pokusila věc zdržet návrhem znaleckých posudků, pan Fiala však přesvědčivé uvedl, že s jejich vypracováním nesouhlasí, neboť za tímto účelem nemají znalecké posudky žádný smysl - v České republice totiž prakticky neexistují znalci, kteří by byli erudováni v oblasti střídavé péče, jejich posudky by tak byly logicky o ničem, nic nového by do případu nepřinesly, a jen by celou věc neúměrně prodražily a zdržely.

A soudkyně - světe, div se, byla ochotna těmto argumentům naslouchat !!

Návrh na doplnění dokazování znaleckými posudky proto zamítla jako nadbytečný a vyzvala k závěrečným návrhům.

Pan Fiala odkázal jak na nález Ústavního soudu z loňského března, který vylučuje nutnost souhlasu obou rodičů se zavedením střídavé péče, tak na nejlepší zájem dětí mít oba rodiče a pravidelně se s nimi stýkat. Pokud protistrana argumentovala věkem dětí, pak pan Fiala zdůrzanil, že pro protistranu pravděpodobně nebude žádný věk dětí dostatečně vhodný pro střídavou péči, buďto budou příliš malé nebo už příliš odrostlé a že v protikladu k tvrzením protistrany naopak předškolní věk je jedním z nejvhodnějším období - s výjimkou dětí nejmenších, které matka ještě kojí - neboť děti ještě nenavštěvují školu, a tudíž odpadají problémy s tím, kterou a zda se v ní střídat stejně jako u rodičů.

Naopak - pozitiva střídavé péče jsou evidentní, a to především rovnoměrný vztah k oběma rodičům a jeho pravidelný rozvoj, stejně jako odstranění dominance jednoho rodiče nad druhým, a tedy i možnosti vydírání či jiného zneužívání této pozice.

Jestliže dnes mají děti vyrovnaný vztah k oběma rodičům - rok po rozvodu - budou ho mít i za deset let, jestliže zůstanou ve výhradní péči matky ?

Zkušenosti bohužel jednoznačně učí, že nikoliv.

Závěrem pan Fiala zdůraznil, že žádné řešení ve věci nezletilých dětí není definitivní a že pokud by se po čase ukázalo, že děti ve střídavé péči neprosperují, je jistě možná revize tohoto rozhodnutí za současného vyšetření důvodů, proč tomu tak je a kdo na tom má především vinu.

Protistrana otevřeně přiznala, že takovou argumentaci ještě nikdy neslyšela, zejména pokud jde o výživné a výzvu matce prokázat, zač je vlastně utrácí a dále se snažila - v rozporu se skutečností - dokazovat, že mezi otcem a matkou žádná komunikace není, ba že se ještě konflikt stupňuje - což ale zjevně neodpovídalo ani výpovědi matky samotné.

Soudkyně po přednesení závěrečných návrhů vyzvala ještě pracovnici OSPOD Velké Meziříčí slečnu Krejčí, aby se k věci vyjádřila i ona - a ta se - jistě překvapivě - připojila k návrhu otce na zavedení střídavé péče.

Z diskusí s přítomnou veřejností o přestávce před závěrečnými návrhy jednoznačně vyplynulo, že se slečna z OSPOD ani nestyděla přiznat, že se z vystoupení pana Fialy mnohé naučila a nové dozvěděla a že ji jeho vystoupení zcela strhlo.

Soudkyně poté odročila vynesení rozsudku o týden,  na tento pátek - tedy dnešek - kdy návrh otce, přednesený a obhájený předsedou K 213 osobně, beze zbytku vydala rozsudkem.

Nebylo to sice poprvé, kdy pan Fiala předvedl takto bravurní vystoupení s naprostý zaskočením a rozmetáním protistrany (předtím třeba loni na podzim v Ostravě ve věci dětí Škapových - jenže tam mluvil ke zcela hluchému a slepému senátu odvolacího krajskéh soudu), bylo to ale poprvé, co se soud rozhodnul tyto faktické výsledky jednání a dokazování také skutečně zohlednit - a rozhodl podle nich rozsudkem.

Dětem Švábovým - a samozřejmě zejména jejich šťastnému otci - k zavedení střídavé péče upřímně blahopřejeme

K 213 pak dostalo již tuny gratulací a mailů  k tomuto skvělému výsledku ze všech stran, ze kterých má samozřejmě velkou radost - a které nás zavazují i do budoucna.

Dnešní žďárský rozsudek výmluvně svědčí o tom, kdo v této zemi představuje budoucnost v opatrovnictví a kdo nashromáždil takový intelektuální a kazuistický potenciál, že mu prostě nelze stejnými prostředky odolat nebo vzdorovat.

Skutečnost, že se tak stalo nejen bez jakékoliv oficiální podpory, ale navíc ještě za ustavičného pronásledování státními mocenskými strukturami, které v současnosti dále zesiluje,  výmluvně pak vypovídá o morální síle a nezdolnosti současného vedení K 213.

Dodejme snad - úplně na závěr - jen tolik, že pouze za tento týden je to už druhý výrazný úspěch - o den dříve, tedy ve čtvrtek, dosáhlo K 213 stejně skvělého výsledku u soudu v Mělníce, kdy bylo sníženo výživné ze 7 tisíc na necelé tři tisíce Kč.

___________________________________

Také viz :

 

http://petrcihlar.blog.idnes.cz/clanok.asp?cl=176063&bk=35324

____________________________________

Gratuluji Vám k novému rekordu v počtu přístupů za jediný den. A to ještě není konec !  Blahopřeji !!
A věřím, že to všechno půjde ještě nahoru.  Budu pomáhat jak jen to půjde.  V.
___________________________________
Jiří, ještě jednou gratuluji k dnesnímu poměrně v našich končinách velkému úspěchu. Bez tak exelentního, suveréního a fundovaného Tvého zastoupení by šanci neměl, je to chytrej chlap a určitě to ví. Jirka Třebíč
___________________________________
Jirko, na střídavce je zpráva o včerejším úspěchu ve Žďáru se střídavou. Blahopřeju a tátovi a jeho dětem to moc přeju.  I když jeho případ naplnil statisticky ty 2 % rozhodnutí o střídavé péči.

Aleš
____________________________________
Už jsem ho četl a výsledek je skvělý ! Gratuluji vám i dětem, kterým jste
zachránil oba rodiče !!
____________________________________
Krásný den pane Fiala,
gratuluji, gratuluji, gratuluji. Zvědavě jsem očekával co bude a výsledek je exelentní, jste jednička

Smejkal Milan
____________________________________
JIRKO,
no to je úúúžasné!!!!!!
Mám slzy v očích a tleskám šťastnému tátovi,jeho  dětem i Tobě..

B.
____________________________________
Ahoj Jirko,
super - bylo by fajn, kdyby to klapalo - ku prospěchu dětí, a tobě blahopřeju prolomil jsi pomyslnou, nesmyslnou bránu:-):-) g
____________________________________
Dobrý den pane Fialo. Držím Vám palce. Děláte pro nás Tatínky velkou dobrou práci.
Konečně jsem se trochu uklidnil. Vím, že nejsem sám s mým trápením.
p. Novotný
_____________________________________
Ahoj Jirko,

gratuluji, gratuluji K 213, že vybojovalo střídavou péči pro děti Švábovy, fakt to je super zpráva !!!

Doufám, že i Plzeňské soudy začnou střídavou péči nařizovat.

Gratuluji i panu Švábovi !!!


Milan
________________________________________
Dobrý den,nezklamal jste,už jen proto,že jste mi odpověděl.To např.na stránkách střídavky,kde si hrajou na slušnáky a píšou přihlouplé pohádky,oba víme kdo,mají odkaz na poardnu střídavky.Před půl rokem jsem se na něco dotazoval,po měsíci opět a neměli tu slušnost ani odpovědět.Zkusím ještě tedy něco vymyslet a ozvu se.Gratuluji Vám taky k vysoké sledovanosti Vašich stránek K213,což pečlivě sleduju už cca jeden rok.Denně přijdu do styku s mnoha lidmi,jsem OSVČ a živím se montáží anténní , satelitní techniky a alarmů,takže Vaše stránky vřele všem doporučuji.Škoda jen,že jsem Vás neobjevil před rozvodem,ale v podstatě až po.Nikdy předtím jsem se nerozváděl,takže jsem netušil,kolik lidí se dokáže přiživovat a parazitovat na neštěstí rozv. se otců a jejich dětí. Kdybyste kdokoliv,kdykoliv něco z mého oboru potřeboval,můžete se na mne s důvěrou obrátit.S pozdravem K.Gombašan
________________________________________

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.