Češi nevěří soudům,

i když, pravda, ne všem stejně.

Naprosto nevěrohodné jsou podle průzkumu veřejného mínění soudy nižších stupňů - prvostupňový a odvolací - tedy ty, s nimiž občan přijde nejčastěji do styku.

Daleko vyšší důvěře se těší tři nejvyšší stupně justiční soustavy - tedy Nejvyšší správní soud, Nejvyšší soud a Ústavní soud.

Je jistě zajímavé, že stejný názor, podložený reálnými zkušenostmi zejména z posledních trestních kauz, má i předseda našeho sdružení.

Inu - hlas lidu, hlas Boží !!

Více už na :

http://www.lidovky.cz/pruzkum-cesi-neveri-soudum-dfa-/ln_noviny.asp?c=A110128_000021_ln_noviny_sko&klic=241036&mes=110128_0

_____________________________________

Průzkum: Češi nevěří soudům

28. ledna 2011
 

PRAHA Důvěru v nezaujatost soudů má v Česku jen zhruba čtvrtina lidí, což je nejméně od roku 1992. Z průzkumu agentury STEM také plyne, že Češi dlouhodobě kritizují práci soudů kvůli jejich nevýkonnosti a průtahům při rozhodování.

Zatímco na začátku 90. let věřilo v nezaujatost soudů kolem 40 procent lidí, v lednu letošního roku už je to jen 26 procent dotázaných. Přibližně stejný počet lidí si myslí, že české soudy pracují dobře. Většina je však k jejich činnosti kritická. „Můžeme z toho vyvodit, že negativní hodnocení práce soudů už nemá důvod jen v jejich nevýkonnosti, ale v celkové nedůvěře v to, že jsou skutečně nezaujatou instancí,“ uvedli autoři průzkumu.

Výjimkou jsou Ústavní soud a nejvyšší soudy, ty obstály Lidé rozdílně hodnotí soudy nižších a soudy vyšších instancí. Soudy řešící běžné spory chválí pouze třetina lidí, zatímco třem nejvyšším soudům v Česku, tedy Ústavnímu soudu, Nejvyššímu soudu a Nejvyššímu správnímu soudu, důvěřuje většina Čechů.

Kritika vůči soudům zaznívá častěji od příznivců levice, naopak důvěřují jim spíše sympatizanti pravicových stran.

Průzkumu agentury STEM, který se uskutečnil ve dnech od 3. do 10. ledna, se zúčastnilo 11245 respondentů.

____________________________________

 

NS1

______________________________________

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.