V Praze možná znovu k volbám

Vypadá to, že množící se stížnosti na pražské volby mají tentokráte naději na úspěch a Ústavní soud je nakloněn rozhodnutí volby v Praze prohlásit neplatnými. Pokud se tak stane, bude to jednak prohrou stávajících mafiánů na pražské radnici, jednak velkým vítězstvím nezávislých občanských aktivit, především pak hnutí Pražané za svá práva, vedených Karlem Berkou. 

___________________________________________

Více v článku Jana Černého :

 

http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/187298.aspx

Magistrát

Soud už ví, proč zrušit volby. Šuškají si to pražští politici

Soud už ví, proč zrušit volby. Šuškají si to pražští politici

27.1.2011 7:00 - Obavy ze zrušení voleb dostávají konkrétní podobu. V politicích kruzích se mluví o nálezu třech důvodů pro zrušení platnosti říjnových voleb do zastupitelstva Prahy.

Tři body porušení Ústavy mohou Pražany znovu poslat k volbám. Metropolí se šíří zvěsti, že ústavní soudci mají v rukou argumenty k tomu, aby mohli zrušit platnost loňských voleb do pražského zastupitelstva.

„Ano, i ke mně se z kuloárů doneslo, že se prý našly tři body porušení Ústavy," potvrdil serveru ParlamentníListy.cz předseda pražské TOP 09 František Laudát. „Ale o původu a věrohodnosti těch informací nic nevím," dodal.

Předseda pražské ODS Boris Šťastný ani radní ČSSD Karel Březina podle svých vyjádřeních pro server ParlamentníListy.cz nic o "katastrofických" zvěstech neví. "Přestože ve zrušení voleb nevěřím, výsledek rozhodnutí soudu nelze předjímat," dodal k tomu Šťastný.

ParlamentníListy.cz už dříve informovaly o skutečnosti, že zrušení voleb je mnohem pravděpodobnější, než se na první pohled zdálo.

ParlamentníListy.cz psaly:
Zmatky kolem voleb: Praha může přijít o své zastupitele i jejich rozhodnutí

Kritik voleb píše posudek

„Stěžovatelé by podle mého názoru mohli být úspěšní se stížností na porušení principu rovnosti volebního práva," řekl již v listopadu redakci odborník na volební systémy, politolog Tomáš Lebeda.

A právě ten nyní vypracovává pro Ústavní soud posudek ke stížnosti Strany zelených, Věcí veřejných a dalších ve volbách neúspěšných stran, které tvrdí, že rozdělení města do volebních obvodů bylo protizákonné.

Mluvčí Ústavního soudu Jana Pelcová nechtěla spekulace ani případný únik informací komentovat. „Soud si vyžádal znalecké posudky, to je běžný postup," řekla pouze k vývoji situace serveru ParlamentníListy.cz.

Další stížnost na volby. Tahle uspěje, tvrdí autor

Soudci se navíc budou zabývat další stížností na pražské volby, které před dvěma týdny podalo do Brna politické hnutí Pražané za svá práva.

„Zelení a další si stěžují na rozdělení obvodů. My argumentujeme, že Praha je kraj a mělo se tudíž volit jako do kraje, nikoli obce. A tady je ten rozpor s Ústavou evidentní," vysvětlil redakci stížnost předseda hnutí Karel Berka.

Více:
Ústavní soud má na stole další stížnost na pražské volby

Občanští demokraté, kteří mají ve vedení města svého primátora, nechtějí o případném zániku mandátů ani slyšet. Už koncem minulého roku řekl redakci šéf radnice Bohuslav Svoboda, že podle něj soudci volby nezruší.

Na druhou stranu, jak napsala MfD, řada zastupitelů včetně primátora Svobody se kvůli přím o volby ještě nenastěhovala do svých kanceláří. "Čekám na rozhodnutí Ústavního soudu, abych se nemusel stěhovat znovu," citoval deník Svobodu krátce před Vánoci.

Které údajné nesrovnalosti s Ústavou v těchto dnech zneklidňují některé pražské politiky, se redakci zjistit nepodařilo. Rovněž tak na otázky kdy a jak soud rozhodne, si málokdo před novináři dovolí odpovědět.

Podle informací redakce by se celé plénum patnácti soudců mělo ke stížnosti vyjádřit koncem února. Co by v případě zrušení platnosti voleb nastalo, zůstává otázkou pro právníky. Podle zjištění redakce by byly v ohrožení nejen mandáty 63 zastupitelů, ale i smlouvy, které podepsali.

Související:
Primátor Svoboda: Opakování voleb se nebojím. Holt by byly nové
Dimun: Zruší Ústavní soud pražské volby?

Foto: Hans Štembera

Autor: Jan Černý

___________________________________

 

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.