HORA SEDMI STUPŇŮ

Aneb : Proč otec ve výchově totalitním režimům tolik vadí

Thomas Merton: Hora sedmi stupňů

Jediné skutečně cenné náboženské a mravní poučení, kterého se mi v dětství dostalo, pocházelo od mého otce. Ne systematicky, jen tu a tam a víceméně spontálně při běžných rozhovorech. Otec se nikdy nepokusil mě systematicky vyučovat náboženství. Ale kdykolil mu na mysl přišlo něco duchovního, hned to, víceméně přirozeným způsobem sdělil. A takové náboženské vyučování i vyučování vůbec má největší účinek. Dobrý člověk vynáší z pokladnice svého srdce dobré ovoce a zlý člověk vynáší z pokladnice svého srdce, co je zlé. Čím srdce překypuje, o tom ústa mluví. A je to právě tato řeč z překypujícího srdce, která na druhé lidi zapůsobí a má účinek. Věnujeme sluch a alespoň částečnou úctivou pozornost každému, kdo je opravdu úpřimně přesvědčen o tom, co říká, ať je to cokoliv, třeba i něco protikladného našim vlastním názorům. Vůbec nevím, co nám ten maličký pastor vykládal o farizeovi a celníkovi, ale nikdy nazapomenu jednu letmou poznámku, kterou vyslovil můj otec o tom, jak svatý Petr zradil Krista a jak po tom, když uslyšel kohoutí zakokrhání, šel ven a rozplakal se. Už ani nevím, jak k tomu došlo a v jakém kontextu se o tom zmínil, prostě jsme se běžně bavili v předsíni bytu, který jsme měli pronajatý... Nikdy se mi nevytratila ta živá scéna, jak jsem ji v té chvíli uviděl: Petr jde ven a hořce pláče. Nechápu, jak jsem mohl na tolik let zapomenout to pochopení, které mi přišlo v té chvíli, jak se svatý Petr asi cítil a co pro něj jeho zrada znamenala.

Tatínek se nebál vyjádřit své názory o pravdě a morálce každému, kdo je zřejmě potřeboval, tedy když se naskytla pravá příležitost. Samozřejmě ani nezasahoval nikomu do jeho záležitostí. Ale jednou se rozhořčil a řekl naplno, co si myslí jedné..

Thomas_Merton

 

Thomas Merton (31. ledna 1915 – 10. prosince 1968) byl jeden z nejvlivnějších katolických autorů 20. století, trapistický mnich v Abbey of Our Lady of Gethsemani v americkém státě Kentucky. Stal se uznávaným katolickým teologem, básníkem, spisovatelem a sociálním aktivistou. Napsal přes 50 knih a nespočetné množství esejí a kritik. Byl rovněž zastáncem ekumenismu, angažoval se v mezináboženském dialogu např. s Jeho svatostí dalajlámou.

_____________________________________

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.