Nastaly okolnosti použití čl. 23 - nebo ne?

Pro právní posouzení aktů uplatnění přímé demokracie za výjimečného stavu, kdy nefungují k tomu určené státní orgány, anebo nefungují zákonem předvídaným způsobem a nejsou schopny zajistit prosazení zákonnosti ve svých resortech, je posouzení okolnosti, zda se lze či nelze odvolat na článek 23 Listiny o právu občanů vzít spravedlnost do vlastních rukou a zda tyto okolnosti již nastaly, anebo dosud ne - tak pro takové posouzení má naplnění těchto okolností zcela zásadní význam.

Nikdo z právníků, ba ani soudců, a to ani těch, kteří měli případy užití tohoto článkuk v praxi soudit, nebyl schopen vyvrátit, zda tyto okolnosti nastaly a zda se tedy na ně naše sdružení odvolalo právem, či neprávem.

Lehce se tohoto aspektu dotknul soudce Říha na Praze 2, když konstatoval, že nenastaly - aby si mohl odůvodnit svůj odsuzující rozsudek nad námi. Jenže to nedokázal nijak rozumně zdůvodnít - prý to by musela být válka, nefungovat vláda a ostatní ústavní orgány.Jednak to v tom ustanovení onoho paragrafu není - to si Říha vymyslel - a jednak i tak je sporné, jestli není naplněno, o čem on pochyboval.

Válka sice není, alespoň v ulicích se (zatím) nestřílí, na hlavní město se nesnáší cizí výsadkáři, přesto o tom, zda například funguje vláda, natož pak jiné ústavní orgány - a potažmo především soudy - lze velmi úspěšně pochybovat.

Každý to ví z praxe, netřeba příliš rozvádět.

Co je ale nového a o čem stojí za to právě nyní napsat - to je bezesporu dnešní konstatování ministra zdravotnictví Hegera :

Cituji : 

"Heger: bude se muset připravit plán téměř na hranici katastrofy"

Tak co ? Je tu normální, zákonný a běžný stav, jsou denně vynucovány a vymáhány zákony a lidská práva -  anebo jsme ve stavu katastrofy, tedy přímého ohrožení společnosti, lhostejno, zda epidemií, přírodní katastrofou, anebo válkou?!!!  Anebo něčím jiným.

Řekl bych, že po dnešku budeme mít vysvětlování našich právních postupů zase o něco jednodušší.

__________________________________

Více na :

http://www.novinky.cz/domaci/223108-heger-bude-se-muset-pripravit-plan-temer-na-hranici-katastrofy.html

__________________________________

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) uvedl v Partii na Primě, že požadavky lékařů jsou naprosto nereálné. "Je tady určitá setrvačnost. Není možné vzít balík peněz a nalít ho do zdravotnictví, speciálně do platů lékařů," řekl Heger. Když lékaři skutečně odejdou, přijde prý na řadu plán na hranici katastrofy.

___________________________________

alt

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.