Ústavní stížnost na neplatnost pražských voleb

Občanské sdružení Pražané za svá práva podalo śtavní stížnost na neplatnost voleb do pražského zastupitelstva. Ústavní soud tuto stížnost přijal k projednání.

Berka

Přebíráme následující tiskovou zprávu :

_______________________________________

TISKOVÁ ZPRÁVA

Dne 17.01.2011 přijal Ústavní soud pod čj. Pl. ÚS 11/11 stížnost na neplatnost voleb do Zastupitelstva hlavního města Prahy. Stížnost podalo politické hnutí občanských iniciativ PRAŽANÉ ZA SVÁ PRÁVA. Základem stížnosti je porušení Ústavy. Když se volí zastupitel podle zákona o volbách do obcí, má mandát do obce.Pokud se volí zastupitel podle zákona o volbách do krajů, má mandát do kraje. V Praze byli voleni zastupitelé do zastupitelstva hl.m.Prahy, to je do kraje Praha /jak zní ústavní zákon/ podle zákona o volbách do zastupitelstev obcí. Proto nemohou mít mandát do kraje Praha. Tento návrh je plně v souladu se stanoviskem tehdejšího předsedy legislativní rady vlády a dnešního předsedy Ústavního soudu JUDr. Pavla Rychetského.
V Praze dne 24. ledna 2011                                                                                    PRAŽANÉ ZA SVÁ PRÁVA
politické hnutí občanských iniciativ
Ing. Karel Berka
předseda
_________________________________________

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.