Konec Nečasovy éry

necasVěcný a zajímvý komentář otisklo Právo již na konci minulého roku. Vystihuje v něm podstatu věci - a sice že Nečas skončil. Jako premiér i jako předseda ODS, byť obě funkce zatím ze setrvačnosti vykonává.

K tomu můžeme dodat jediné : Zase jsme byli - jako vždy, až je nám to trapné - o dva až tři roky před zbytkem společnosti, protože my jsme totéž tvrdili právě před třemi roky, když Nečas jmenoval feministku Pavlovou do čela důležitého státního úřadu. To totiž nikdo normální a zodpovědný, s přehledem o situaci  - když už ne v celé  zemi, tak alespoň ve svém resortu - nemůže udělat.

A když už to udělal a prokázal tím naprostou naivitu, ba hloupost, tak nemůže zatvrzele setrvávat ve svém bludu a ty, kteří ho na něj upozornili, označovat za sexisty a hulváty, vyhazovat je z tiskovek, odmítat odpovědět na jejich věcné dotazy, volat na ně policajty, aby je zmlátili,  natož pak krýt únos dítěte, který při výkonu své funkce spáchala - samozřejmě beztrestně, jak jinak - Pavlová.

Trapná a směšná byla i snaha o Nečasův come-back před loňskými jarními volbami, kdy ho oficiální média prohlásila za "slušňáka", co má zachránit ODS - zjevně na přání a popud prezidenta Klause.

Byla to naivní snaha hloupých a neschopných lidí oživit mrtvé dítě a jediné, co je na tom divné, není to, že se to nepovedlo (a ani se to povést nemohlo), ale to, kolik naivních lidí tuhle vějičku spolklo i s navijákem.

Našeho předsedu jste vloni na jařa zavřeli úplně zbytečně, protože pokud ten měl stát Nečasovi v cestě do premiérského křesla, tak jste zákonitou politickou Nečasovu smrt oddálili jen o pár měsíců - což ani jinak dopadnout nemohlo.

Je až s mrazivým podivením, s jakou jistotou dokáže vedení K 213 odhadnout lidi a předvídat vývoj v této zemi.

Zatím se totiž splnilo úplně vše, jen společnost potřebovala obvykle další tři roky na to, aby pochopila, co K 213 vědělo hned. Pro K 213 byl Nečas mrtvým mužem již v lednu 2008, sotva s ním poprvé přišlo do styku.

Plyne z toho jediné : Měli byste všichni tomuto sdružení podstatně více naslouchat.

Ví totiž, co říká.

______________________________

A nyní již článek z Práva :

27.12.2010 - Jiří Pehe - Právo - Publicistika - str. 06

Konec Nečasovy éry

Premiér Nečas i po hlasování o nedůvěře v jeho vládu sice formálně stojí v čele vládní koalice, ale dohromady ji drží prezident Klaus, jemuž Nečas přenechal pozici vrchního arbitra nad tajnou dohodou přijatou koalicí pod taktovkou Klause, a tím i nad vládou.
Někteří komentátoři dodávají, že Nečas fakticky skončil i v čele ODS. Je možné, že i tam vyplní mocenské vakuum Klaus, i když až do ukončení prezidentského mandátu za dva roky může pro něj být výhodné držet slabého Nečase nejen v roli premiéra, ale i předsedy ODS.
K Nečasovu oslabení přispěla korupční kauza na ministerstvu životního prostředí, ale tento otřes byl téměř nevyhnutelný i bez této kauzy. Proč?
Po odstranění Mirka Topolánka z čela ODS byl Nečas volbou, která se českým stranám opakovaně nevyplácí. Byl totiž, podobně jako před ním Vladimír Špidla v ČSSD, především politikem „ druhé řady“.
Stejně jako Špidla není Nečas přirozeným politickým lídrem, a tudíž vhodným kandidátem na premiéra nebo předsedu strany. Ostatně pokud bychom mluvili jen o stranickém vedení, v podobné situaci byli v minulosti i politici dalších stran: Jiří Skalický v ODA, Cyril Svoboda v KDU-ČSL nebo Petr Mareš v US.
Označení politik „druhé řady“ neznamená druhořadý; není to míněno pejorativně. Jsou politici, kteří dokážou vést, neboť mají přirozenou autoritu i charisma, jakkoliv to ne vždy znamená, že jsou lidsky snesitelní. Navíc často nedokážou nic zúřadovat, a proto potřebují lidi, jako je Nečas, kteří jsou svou povahou spíše vysokými úředníky a svou prací v kuloárech zajišťují lídrům zázemí. Stanou-li se ale souhrou okolností sami „lídry“, obvykle je převálcují jak političtí šíbři ve straně, tak talentovanější politici v čele ostatních stran.
Nečas by se hodil například na pozici eurokomisaře, v níž se osvědčil i Špidla. V roli premiéra a stranického vůdce je ovšem ztracen. Nejenže nedokáže čelit mafiózním strukturám ve své straně, ale navíc si zvolil za spojence Klause. Ten má Nečase dokonale přečteného, a i proto mu stačila jedna větší krize, aby si z premiéra udělal politickou rohožku před hradním vchodem. Logicky přitom tvrdí, že je Nečas skvělý premiér, k němuž není alternativa.
Nečasova éra skončila stejně rychle, jako skončil kdysi Špidla, který neměl v souboji se zemanovci a grossovsko-kmotrovským prostředím v sociální demokracii nejmenší šanci. Kardinální otázkou pro ODS ovšem je: co dál?
Jestliže metastázy mafiánských praktik ve straně politicky nezastavil, když už na ně konečně začal upozorňovat, a následně politicky nepřežil ani rozený lídr Topolánek, nabízí se jako zdánlivá záchrana už jen otec-zakladatel strany a mafiánského kapitalismu u nás.
Otázkou je, zda si strana vedení na částečný úvazek z Hradu může dovolit a zda hradní pán, ve svých 70 letech a se svými stále bizarnějšími názory, může ještě nabídnout takovou přidanou hodnotu, aby nakonec jen neasistoval u pohřbu strany, které kdysi pomohl na svět.

 

http://www.pehe.cz/zapisnik/konec-necasovy-ery

_______________________________________

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.