Kauza Savoy před soudem pro Prahu 1. Tajně.

savoyNa Ovocňáku vůbec rádi pracují tajně. Na kontrolu občanské společnosti si za dvacet let pofiderní demokracie ještě nezvykli. A vůbec : Co by nám do toho veřejnost co měla srkat nos, že ? Své lidi si potrestáme v tichosti a beze svědků !!

Stejně nám ty občanský aktivisty a podobnou pakáž byl čert dlužen !!

Více už v článku Práva :

08.12.2010 - Jakub Troníček - Právo - Zpravodajství - str. 05

Za kauzu Savoy trestal soud pokutami. Tajně

Hlavní aktéři tzv. kauzy Savoy, která provázela předloňskou volbu prezidenta republiky a zaměstnávala kromě policie i tajné služby, si včera vyslechli u Obvodního soudu pro Prahu 1 takřka přesně po roce od zahájení líčení rozsudek. Za únik videonahrávky zachycující schůzku kancléře prezidenta Jiřího Weigla a lobbisty Miroslava Šloufa dostal bývalý elitní důstojník civilní tajné služby (ÚZSI) a specialista na sledování lidí Petr Bakeš pokutu ve výši sto tisíc korun a někdejší policista z Útvaru zvláštních činností Jiří Dvořák vyvázl s pokutou čtyřicetitisícovou.
Oba podle soudu zneužili svých pravomocí a dopustili se i neoprávněného nakládání s osobními údaji. Bakeš navíc nesmí tři roky působit v žádných bezpečnostních složkách státu, Dvořák se k polici nesmí vrátit po dobu jednoho roku.

Soud: Video uniklo „nezjištěným způsobem“

Soudkyně Olga Kalašová včera konstatovala, že oba jednali v rozporu s platnými zákony a předpisy. Bakeš si od Dvořáka, který měl sledování hotelů u policie na starosti, nahrávku pod smyšlenou záminkou objednal, aniž k tomu měl oprávnění, a policista zase DVD se záznamem předal bez potřebného písemného dokladu.
Rozsudek zatím není pravomocný, státní zástupkyně i obhájci obou obžalovaných si ponechali lhůtu na rozhodnutí, zda se proti němu odvolají. „Můj klient se určitě odvolá. U soudu jsem neslyšel, jaký konkrétní zákon či předpis měl porušit,“ řekl k tomu obhájce Dvořáka Bronislav Šerák s tím, že jeho klient podle něj postupoval v mezích zákona.
Tím, že se nahrávka schůzky mezi Weiglem a Šloufem unikla do médií, nicméně podle soudu oba exdůstojníci výrazně poškodili právo na jejich soukromí. Jak přesně se ale od Bakeše video na veřejnost dostalo, při vynesení rozsudku nepadlo, soudkyně se spokojila pouze s konstatováním, že „nezjištěným způsobem“.
Bývalý premiér Mirek Topolánek (ODS) přitom v této souvislosti už v roce 2008 ukázal na základě informací od civilní kontrarozvědky, tedy Bezpečnostní informační služby (BIS), prstem jako na údajné organizátory celé kauzy na někdejšího ředitele zahraniční rozvědky Karla Randáka a poradce šéfa ČSSD Jiřího Paroubka Petra Dimuna, policie ale nic takového neprokázala. BIS přitom o celé aféře, která ovlivnila poslední volbu prezidenta, sepsala podrobnou zprávu, ale soudkyně odmítla návrh Dvořákova obhájce Bronislava Šeráka, aby si ji od této tajné služby vyžádala. Nechtěla slyšet ani Topolánka, který ve svém tvrzení ze zprávy vycházel.
Detaily z projednávání kauzy navíc zůstaly za dveřmi soudu, celé více než roční líčení totiž až na včerejší vynesení rozsudku probíhalo tajně, a tedy s vyloučením veřejnosti a za přísných bezpečnostních podmínek.
Oba důstojníci přitom včera dostali naprosto stejné tresty, které jim soud uložil už loni na jaře tzv. trestním příkazem. Ani jeden tehdy ale s verdiktem nesouhlasil, a proto se skandálem začal zabývat soud. Za trestné činy, ze kterých byli obžalováni, jim přitom hrozilo až pětileté vězení.

http://www.novinky.cz/krimi/218954-v-kauze-savoy-soud-potrestal-byvale-policisty-tucnymi-pokutami.html

____________________________________________

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.