Vánoční slovo Tomáše Halíka

Měl jsem to štěstí, že jsem si v předvečer Vánoc vyslechnul na ČRo 2 půlhodinku s Tomášem Halíkem, duchovním a filosofem - a dost jsem se divil.

Jednak že jsem měl tu kliku ho zrovna zachytit, aniž jsem to plánoval (až jsem ho slyšel, tak jsem si uvědomil, že na stejné stanici hovořil už někdy v létě a avizoval, že před Vánoci bude mluvit znovu, ale kdepak by mě napadlo, kdy a kde), ale hlavně - nakolik se jeho názory přiblížily názorům, které naše sdružení šíří již drahně let.

Názorům o mravním a morálním marasmu, doplněné navíc i "zjištěními" o nefunkčnosti justice a policie, dávající výsledný dojem rozpadu státního aparátu a celkového rozkladu společnosti.

Jsme velmi rádi, že si toho konečně začala všímat i širší veřejnost, a ne už jen my sami, byvše označováni za extrémisty, zkrachovalce a věčné "trouble - makery" .

Na druhé straně, jestliže dnes, po tom všem, co třeba naše sdružení absolvovalo a muselo absolvovat, někdo s prostoduchostí naivního vesnického prosťáčka zkonstatuje, že "ta justice vážně nefunguje", tak se jen ptáme, kde ta celá léta dotyčný byl a co dělal.

I když si pana Halíka - jakožto mravně vyspělého člověka - vcelku vážíme, přece jen mě zarazila jeho prostuduchá naivita, se kterou byl prý "velmi zklamán " chováním současného předsedy vlády Nečase při korupční aféře na ministerstvu životního prostředí, neboť ho prý považoval za toho slušného, který by mohl z ODS udělat stranu, volitelnou slušným lidem.

No, jestliže někdo pokládá bezcharakterního křiváka, který jednak vyrostl v komunistické rodině a napřed dělal politruka v komunitické armádě, aby potom přesedlal na "pravicovost" ODS a stal se "pravicovým" politikem, jehož úcta ke svobodě slova se projevovala například tak, že nechal lustrovat novináře jdoucí na oficiální tiskovou konferenci, rozdělit je na "vhodné" a "nevhodné",  a ty nevhodné rovnou nechal zmlátit a zadržet a vyslýchat celé hodiny policií - tedy zvolil postup, který právě přesně odpovídá tomu komunistickému politrukovi - pak do takového pokřivence mohl vkládat naděje jenom naprosto naivní a neinformovaný člověk, který vůbec nesleduje, co se kolem něj děje.

Měl jsem za to, že přihlouplá předvolební propaganda, snažící se "prodat" Nečase jako maximálního "slušňáka", může mít vliv akorát na otupělý póvl v hospodě po pátem pivu. Že měla vliv i na pana Halíka, je pro mě docela nepříjemným překvapením - a současně i důkazem o síle současných médií, schopných prodat i ten největší šunt jako luxusní zboží, jen když se co nejluxusněji zabalí do krásného papíru.

Byl-li pan Halík zklamán panem Nečasem, pak zase já musí říci, že jsem - a to ne málo - zklamán panem Halíkem a stupněm jeho informovanosti. A to navzdory jeho jinak vysoké morálce a snaze o ni a navzdory jeho vysokému kreditu doma i v zahraničí.

Současně je to pro nás i jasným ukazatelem, o kolik jsme názorově předběhli ostatní společnost. A to ne už jenom její průměr, ale i její intelektuální špičky.

Odhadněme to rozumně - o tři až pět let.

Stručně řečeno : Za pět let si ve všech novinách přečtete to, co dnes najdete na těchto stránkách. Stejně, jako dnes slyšíte z rádia to, co z našich stránek zaznívalo už před pěti lety.

Tom_Halk

mons. Prof. PhDr. Tomáš Halík Th.D.

_______________________________

_______________________________

Původní vysílání Tomáš Halíka najdete na :

http://www.rozhlas.cz/radionaprani/archiv/?p_po=1672

_______________________________

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.