Celostátní referendum? Stále čekejte - a doufejte !!

urnaV pátek 10.12. měla poslanecká sněmovna na programu několikátý pokus ke schválení prvního čtení zákona o celostátním referendu.

V rozpravě zazněly tradiční argumenty o nedokonalosti návrhu, nutnosti lepšího a propracovanějšího zákona a také slib, že vládní koalice chce a předloží svoji lepší verzi.

Názory některých poslanců opravdu stojí za to si přečíst celé. Vynikal Mgr. (JUDr.- ?) Benda, který také statečně přednesl návrh na zamítnutí předlohy. Jak to dopadlo? Demokracie v podání koaličních poslanců zvítězila a tento "špatný" návrh na silný prvek přímé demokracie byl opět úspěšně zlikvidován.

 

Raději jsem se podíval přímo do textu koaliční smlouvy, v jaké asi podobě nám referendum možná schválí naši osvícení koaliční poslanci?

 

Předložíme návrh Ústavního zákona o podmínkách vyhlášení a průběhu referenda podle čl. 2 Ústavy České republiky, kde budou stanoveny zejména následující principy: Pokud nejméně 250 000 občanů dá návrh na uskutečnění referenda v konkrétní otázce, má vláda povinnost předložit Poslanecké sněmovně PČR návrh Ústavního zákona o konkrétní navržené otázce nejpozději do 90 dnů ode dne doručení návrhu vládě. Bude stanoven výčet otázek, o kterých nelze referendum konat (např. o podstatných základech a náležitostech demokratického právního státu, o otázkách lidských práv a svobod, o otázkách národní bezpečnosti, o státním rozpočtu, finančních a daňových zákonech, nabývání a pozbývání státního občanství, o volbách, o personálních otázkách, v případech, kdy se o položené otázce rozhoduje ve zvláštním /správním, soudním/ řízení)

 

Jestli tomu rozumím správně, tak když budete mít, občané, takový úspěch, že předložíte 250 000 podpisů, je vláda povinna schválenou otázku předložit poslanecké sněmovně. No a tam už koaliční většinou Vám občanům ty Vaše nesmysly rychle vyženeme z hlavy a elegantně shodíme pod stůl.

A nějaké referendum k odvolání politika? To rozhodně také nepřipadá v úvahu! Takový nesmysl můžou mít ještě tak v Americe. Například americký občan státu Kalifornie má právo účastnit se vyvolání referenda o odvolání guvernéra, a když důsledně vytrvá, dovede ji k úspěšné výměně.

 

Mám úplně jiné představy o celostátním referendu, jako nejsilnějším vyjádření vůle občanů a voličů a se závaznou platností pro vládu a parlament.

Slovo demokratická má ODS jenom ve svém názvu, v její praktické politice ho nehledejte. Přístup TOP 09 nepřekvapí, tam je také mnoho minulých politiků se známou averzí k referendu. Zajímavá je úloha VV. Zdá se, že jdou neochvějně ve stopách Zelených. Ti také hodně slibovali až do svého mimoparlamentního působení.

Allan

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.