Stanislav Pružinec není ve svých 61 letech úplně typickým tatínkem pětiletého dítěte. Dceru Natálku přivedl na svět se svou přítelkyní v září 2005 po zhruba roční známosti.

Přestože ani vztah mezi panem Pružincem a matkou Natálky nebyl vždy bezproblémový (v roce 2006 ho přítelkyně zažalovala o určení otcovství a výživné, které pak pravidelně platil), po smrti matky se o dceru okamžitě přihlásil.

„Své dcery se nikdy nevzdám,“ říká vystudovaný inženýr a donedávna učitel cizích jazyků na střední škole.

Matka tehdy dvouleté Natálky zemřela na rakovinu v pouhých 45 letech v lednu 2008. Před smrtí měla projevit přání, aby všechny tři děti zůstaly pohromadě. Téměř dvacetiletý syn, osmnáctiletá dcera a pětiletá Natálka tak bydlí u své babičky (66) a dědečka (77).

Pružinec se těsně po smrti přítelkyně dohodl s prarodiči, že Natálka zůstane první měsíc u nich, už v únoru ale uzavřeli dohodu s přesně stanoveným rozvrhem, podle kterého si na část týdne dceru bral k sobě. Dohoda však vzala brzy za své, vztahy v obou rodinách se zhoršily a otec i prarodiče na jaře 2008 požádali soud o svěření dívky do péče.

Prarodiče nechtějí věc veřejně komentovat. „Já bych to nechala soudu,“ sdělila Právu babička Natálky.

Soudy mají dost času

Jenže právě soudy se k citlivé rodinné při staví víc než blahovolně. Soudce Obvodního soudu pro Prahu 1 Kryštof Janek nejprve v květnu 2008 svěřil dívku do výchovy prarodičů.

Květnový rozsudek byl Pružincovi doručen až v srpnu, a přestože se okamžitě odvolal, až do června následujícího roku se – kromě stále ostřejších tahanic o půjčování dcery – nedělo nic.

Teprve 8. června 2009 obdržel otec omluvný dopis podepsaný místopředsedou Obvodního soudu pro Prahu 1 Michalem Výtiskem.
„Za vzniklé průtahy a s tím související nepříjemnosti se vám omlouvám,“ uvedl v něm Výtisk s tím, že průtahy byly „způsobeny nečinností soudce Janka, který již na funkci soudce pod tlakem v prosinci 2008 provedené kontroly rezignoval“.

Odvolacímu Městskému soudu v Praze stačily na zrušení Jankova rozsudku pouhé dva měsíce, senát Vladimíry Kosovcové už v srpnu věc vrátil obvodnímu soudu k novému řízení. U něj leží případ dodnes, poslední stání se konala v březnu a květnu 2010, teprve nedávno absolvoval otec pohovory se znalci.

V průběhu soudní pře nastoupil Pružinec do důchodu a je tak schopen se dceři věnovat na plný úvazek. Jako bývalý příslušník armády má navíc díky součtu starobního důchodu spolu s výsluhovým příplatkem velmi slušný příjem.
Pro dívku plánuje školu s rozšířenou výukou jazyků a ani jeho požadavky vůči druhé straně sporu se přitom nezdají přehnané.

„Na první rok navrhuji střídavou péči moji a prarodičů, aby přechod pro Natálku nebyl příliš rychlý. Alespoň než půjde do školy. Pak bych ji chtěl do stálé péče,“ dodal otec.