JUDr. Miroslav Antl k odvolání nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké

a to dokonce ještě předtím, než ji oficiálně vláda z postu nejvyšší státní zástupkyně vyhodila.

Nešetřil kritickými slovy. Prý byla rovněž důvodem, proč odešel ze státního zastupitelství.  
JUDr. Miroslav Antl k odvolání nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké      
Sobota, 30 Říjen 2010 05:37

alt

Dne 8. října 2010, tedy v době, kdy ještě nebylo o odvolání z funkce nejvyšší státní zástupkyně slečny Renáty Vesecké rozhodnuto - a kdy začal ministr spravedlnosti JUDr. Jiří Pospíšil náhle Veseckou chválit s tím, že zmínil její možný návrat do čela Krajského státního zastupitelství v Hradci Králové, poskytl JUDr. Miroslav Antl tento kritický rozhovor "na dálku" Hradeckému deníku.

Miroslav Antl: Za dob Vesecké jsem poprvé zažil teror na pracovišti
Hradec Králové – Stal se postrachem mafie ve východních Čechách. Nejprve byl prokurátorem v Chrudimi, ale odchytit „velké ryby“ se mu podařilo v době, kdy už působil na Krajském státním zastupitelství v Hradci Králové. MIROSLAV ANTL byl prokurátorem 22 let. Měl i tu možnost poznat současnou nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou osobně.

Na krajském státním zastupitelství jste působil do roku 2001. S Renatou Veseckou jste se tedy setkal. Jak na ni vzpomínáte?
Pokud jde o slečnu Veseckou, nechci hodnotit její „profesní“ působení na státním zastupitelství. Mám o její profesní úrovni velmi osobitý a pochybovačný názor. Každopádně právě ona byla důvodem, proč jsem odešel z resortu státního zastupitelství.

To je poměrně ostré vyjádření. Měl jste možnost s ní spolupracovat na některém z případů? Byla přísnou šéfkou?
Poprvé v životě jsem se setkal s tolik diskutovaným mobbingem, tedy terorem na pracovišti. Je dle mého názoru skandální, že se má slečna Vesecká vrátit na vedoucí pozici do města, kde si koupila drahý byt, a kde si už šest let drží místo šéfky prostřednictvím nefundované Anny Jahodové…

O dalším osudu Renaty Vesecké bude podle ministra Jiřího Pospíšila vláda teprve rozhodovat. On sám však před časem uvedl, že práci krajské státní zástupkyně plnila dobře. Co si o tom myslíte?
Překvapuje mě vstřícnost ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, kterého jsem si až doposud vážil. Jde jednoznačně o „politické rozhodnutí“, možná „za odměnu“. To, že by se slečna Vesecká mohla stát šéfkou resortu, který odpovídá mimo jiné i za boj s organizovaným zločinem a korupcí, mi od ministra Pospíšila i premiéra Petra Nečase připadá jako výsměch proklamovanému vládnímu boji s korupcí.

Proč si to myslíte?
Na druhou stranu současná šéfka Anna Jahodová nebyla nikdy oficiálně jmenována.
Stačí se zpětně podívat na argumentaci obou pánů, kteří chtěli od počátku Veseckou odvolat z funkce. O „trafice“ nikdo z nich nemluvil, ale nepochybně ustoupili ze svých slibů. Mám velkou obavu z vývoje situace v justici v Královéhradeckém kraji. Osobně se divím slečně Vesecké, že dávno neodešla ze své funkce a nevěnovala se třeba advokátní praxi, která je jí evidentně blízká. Kontaktů v ní má víc, než je obvyklé.

Vesecká padla, návrat do Hradce může být ve hře

Východní Čechy – Současná šéfka krajských zástupců v Hradci Anna Jahodová odmítá, že by neplnila funkci naplno. O dalším osudu nejvyšší státní zástupkyně vláda zatím nerozhodla
Autor: Silvie Špryňarová
Konec Renaty Vesecké na postu nejvyšší státní zástupkyně je tady. Vláda ji po středečním zasedání z pozice šéfa státních zástupců v zemi odvolala s platností k prvnímu lednu příštího roku. Místo ní do horkého křesla usedne dosavadní český zástupce v organizaci Eurojust Pavel Zeman.

Co bude s Veseckou dál je zatím ve hvězdách. Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila se o jejím dalším osudu rozhodne později. „Nadále zůstává podle zákona státní žalobkyní. O jejím dalším uplatnění budeme rozhodovat následně,“ uvedl ministr a dodal, že důležitý bude i hlas nového nejvyššího státního zástupce.
V zákulisí se však již před časem začalo spekulovat o možném návratu Renaty Vesecké na Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové, z něhož před pěti lety na současný post odešla. Náznaky média odvodila i z vyjádření Pospíšila, který se v diskusním pořadu nechal slyšet, že Vesecká funkci krajské žalobkyně plnila dobře, a prý by se mohla vrátit.
Mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Praze Irena Válová řekla, že Anně Jahodové, současné krajské státní zástupkyni, byla funkce svěřena ministerským dekretem a je plnohodnotným vedoucím státním zástupcem. „To znamená, že v případě výměny na daném postu, musí být dle platného znění zákona o státním zastupitelství splněna podmínka, že dosavadní vedoucí státní zástupkyně závažným způsobem poruší povinnosti vyplývající z výkonu její funkce,“ zdůraznila.
Přesto nebyla Anna Jahodová nikdy oficiálně jmenována krajskou státní zástupkyní. „Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové i všechna okresní státní zastupitelství v obvodu naší působnosti dosahují po celou dobu mého působení dobrých pracovních výsledků, což je kladně hodnoceno i ze strany nadřízených složek soustavy státního zastupitelství. O jakékoliv změně na pozici krajské státní zástupkyně v Hradci Králové se mnou nikdo z nadřízených nehovořil,“ uvedla Jahodová.
Proti návratu Renaty Vesecké do čela krajského zastupitelství v Hradci se peticí postavily zhruba dvě stovky státních zástupců. Žalobci odeslali i otevřený dopis ministrovi spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi, v němž tvrdí, že Vesecká nemá důvěru veřejnosti ani jí podřízených státních zástupců.

Životopis: JUDr. Renata Vesecká
* 27. března 1960, Praha
Vystudovala Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze
1983–1984 – Pracovala na matričním oddělení Okresního národního výboru v Havlíčkově Brodě.
1984–1986 – Právní čekatelka, Okresní prokuratura Havlíčkův Brod.
1986–1988 – Po složení závěrečné zkoušky působila jako vyšetřovatelka Okresní prokuratury v Pardubicích.
1988–2000 – Působila jako náměstkyně okresního státního zástupce na Okresním státním zastupitelství Havlíčkův Brod
2000–2005 – Krajská státní zástupkyně v Hradci Králové.
od října 2005 – Nejvyšší státní zástupkyně.

Co nejspíš zlomilo Renatě Vesecké vaz:

KORUPČNÍ KAUZA ČUNEK
Zřejmě největší pozornost během svého působení v čele nejvyššího státního zastupitelství vzbudila Vesecká rozhodnutím v údajné korupční kauze někdejšího vicepremiéra a lidoveckého předsedy Jiřího Čunka. V červnu 2007 odebrala dohled nad vyšetřováním případu přerovskému státnímu zástupci Radimu Obstovi a přidělila ho jihlavskému státnímu zástupci Arifu Salichovi. Ten Čunkovo trestní stíhání zastavil. Postup Vesecké kritizovala tehdy opoziční ČSSD, která výměnu státního zástupce označila za snahu tehdejší vlády ODS „zamést Čunkův případ pod koberec“.

JUSTIČNÍ MAFIE
S kauzou Čunek souvisí i spor Renaty Vesecké s její předchůdkyní Marií Benešovou. Ta ji na sklonku roku 2007 v souvislosti s kauzou Čunek označila za členku zákulisní justiční mafie, která se snaží plně ovládnout justici, aby sloužila zájmu vládnoucí garnitury. Vesecká za to Benešovou zažalovala, Krajský soud v Praze však opakovaně rozhodl o tom, že se jí Benešová nemusí omlouvat. Rozsudek zatím není pravomocný.


_____________________________________________
Více na :
http://www.miroslavantl.cz/index.php/aktuality/529-judr-miroslav-antl-k-odvolani-nejvyi-statni-zastupkyn-renaty-vesecke

http://www.miroslavantl.cz/index.php/aktuality/529-judr-miroslav-antl-k-odvolani-nejvyi-statni-zastupkyn-renaty-vesecke

AM

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.