Stížnost na neplatnost voleb

Bylo podáno celkem 15 stížností na neplatnost nedávných voleb. Jednu z nich podalo i sdružení Pražané za svá práva.


http://www.prazanezasvaprava.cz/aktualn/84-poadujeme-svobodne-volby-v-kraji-praha-v-souladu-s-ustavou-a-stanoviskem-pedsedy-ustavniho-soudu-judr-pavla-rychetskeho.html

 

 

Dobrý den.

Zasíláme odkaz na Stížnost na neplatnost voleb do Zastupitelstva hl.m. Prahy. Reakce na naprostou cenzuru v médiích veřejné služby.

Zdraví

Ing. Aleš Moravec                                     Ing. Karel Berka

místopředseda                                                předseda

 

PRAŽANÉ ZA SVÁ PRÁVA

Politické hnutí občanských iniciativ

____________________________________

urna 

 

U městského soudu se sešlo 15 stížností na volby

Praha - Soud bude řešit stížnost na volby v Praze 1, 3, 4, 5, 6, 10, 12, 13 a v pražských Ďáblicích.

Autor:
ČTK

0×video 0×audio 0×foto0×komentářů včera 21:05

Pražský městský soud bude řešit 15 stížností na volby v hlavním městě. Nejvíce stížností se týká voleb v Praze 1 a voleb do zastupitelstva hlavního města. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytla mluvčí soudu Martina Lhotáková. Praha 13 už kvůli stížnosti odvolala ustavující zastupitelstvo, které se mělo sejít tento týden. Soud má na vyřízení stížností lhůtu 20 dnů.

Celkem čtyři stížnosti se týkají voleb do zastupitelstva Prahy 1. Dvě z nich podali členové místní ODS – dosavadní starosta Filip Dvořák a neúspěšný kandidát do zastupitelstva Pavel Beneš. Právě ODS, která dosud radnici v centru metropole ovládala, skončila po volbách v opozici. Na koalici se dohodla TOP 09 s ČSSD a Věcmi veřejnými.

Dvořák svou stížnost zdůvodnil tím, že před volbami byly v médiích zveřejněny nepravdivé informace, které mohly poškodit ODS v Praze 1 a ovlivnit rozhodování voličů. Beneš si zase stěžuje na to, že předvolební plakáty ODS byly přelepovány jinou stranou.

Stížnost stran, které neuspěly

Tři stížnosti napadají volby do zastupitelstva hlavního města, které je vlastně krajským zastupitelstvem. Dvě z nich podaly strany, které v těchto volbách neuspěly. Žalobu na neplatnost voleb podala strana Pražané za svá práva, stěžují si také zástupci SZ, SNK ED a Věcí veřejných.

Soud bude dále řešit stížnost na volby v Praze 3, 4, 5, 6, 10, 12, 13 a v pražských Ďáblicích.

V Praze 3 se stížnost týká rozdělení městské části do čtyř volebních obvodů. Stěžovateli se nelíbí, že nemohl volit stranu, která kandidovala pouze v jiném obvodu. Ve čtvrté městské části se zase jiný stěžovatel domnívá, že byl porušen volební zákon, protože před jednou z volebních místností byl i po skončení předvolební kampaně volební poutač ODS.

Trestní oznámení

Kvůli volbám v Praze 12 bylo podle informací soudu podáno dokonce trestní oznámení. Důvodem jsou nesrovnalosti v počtech vydaných obálek a počtech platných hlasů. V Praze 13 si člen místní TOP 09 stěžuje na klamavou kampaň, která údajně slibovala zpoplatnění parkování a zastavení privatizace a měla prý vyvolat dojem, že se jedná o akci TOP 09.

Podle Lhotákové mohli jednotlivci i politické strany podat stížnost na neplatnost voleb, na neplatnost hlasování nebo na neplatnost volby kandidáta. V prvních dvou případech může soud nařídit opakování voleb, při neplatnosti volby kandidáta se na jeho místo posouvá následující kandidát.

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.