Úvaha o Pavlu Kučerovi

Krátkou úvahu na téma Pavel Kučera nám poslal náš dopisovatel.

Jak utíká soudce před spravedlností?

 Zalobovaná legislativa ochraňuje představitele justice a represivního aparátu. Stíhání jejich nezákonností je důsledně ztíženo a neodbytné stížnosti proti nim řešeny tak, aby zůstal naplněn princip neprolomitelnosti soudního rozhodnutí a co nejmenšího zpochybnění zmetkovitých výstupů státní správy.

Avšak jejich hrozné excesy pronikají na veřejnost a občas zvednou takovou vlnu nevole, že se případ nedá jednoduše smést ze stolu a tehdy nastoupí mechanismus selektivního přístupu „spravedlnosti“.

To postihlo také vysokého úředníka, místopředsedu Nejvyššího soudu, Pavla Kučeru.

Případ je zajímavý z mnoha důvodů. Délka trvání řízení, po dlouhé době nečinnosti jednání teprve krátce před zákonným ukončením jeho funkce, zúčastněné osoby a okolnosti tehdejšího možného pádu vlády s původní příčinou nejasného původu Čunkova majetku. Ovšem pro obyčejného občana je především zajímavé poučení, jak před spravedlností kličkuje osoba více zkušená v této oblasti, samotný soudce.

Kárná žaloba byla podána již asi před třemi roky. Soudce Kučera, jistě dobře nejlépe znalý zakrývané a popírané podjatosti soudců, podal ihned námitku na určený kárný senát. Co se vleče to neuteče a tak první projednávání nastalo až v září t.r., s velmi zajímavým výsledkem. Údajně zaskočený Kučera si vyslechl s obhájcem Sokolem rozhodnutí o zbavení funkce soudce. V reakci tehdy tvrdil:“ Jsem překvapen, zklamán, šokován, přesto nehodlám rezignovat a chci se nadále očistit". Proti rozsudku se odvolal, tak se mu povedlo zůstat nadále soudcem a dalo se očekávat další jednání před Nejvyšším soudem. Ovšem ministr Pospíšil ho následně dočasně zbavil funkce soudce z důvodu probíhajícího kárného řízení a Kučerovy námitky nyní neměly odkladný účinek. Kučera byl konečně na chvíli odstaven a jenom s polovinou platu.

Rychle si rozmyslel svoje původní slova o očištění jména, využil skuliny v zákoně, jak jinak, a podal sám rezignaci. Tak docílil, že kárné řízení dále nebude probíhat a on zůstane před zákonem bez postihu. Formálně je nevinen, nic se mu neprokázalo. Jeho „čest“ však spadla na úroveň ostatních rezignujích soudců a policistů, kteří v pudu sebezáchovy včas doznají hrozící postihy a raději se vynuceným odchodem vyhnou trestu.

Jak je zmíněno, normální člověk nemá úplně stejné prostředy obrany, ale i ty společné pro obě kategorie občanů, lze účelně využít k obraně před soudní zvůlí. Bohužel poslední finta je vyhrazena jenom určité kastě.

_______________________________________________________________________

Že Kučera fikaně sám podal rezignaci, aby se vyhnul kárnému řízení, mě  při jeho pokleslém charakteru nepřekvapuje. Konečně bude mít více času na svůj vedlejšák, testování nových aut. On mu Dr. Němec brzy zase nějaké přiveze, za svoje palmáre z ČEZu si to může snadno dovolit. A nakonec  to zaplatí spotřebitelé ve vysokých cenách elektřiny.

O.S.

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.