Poslanecký návrh na změnu Zákona o rodině

V uplynulých dnech došlo k setkání předsedy K 213 s poslancem Pavlem Staňkem za hradeckou ODS ohledně jeho návrhu na změnu zákona o rodině. 

pavel_stanekPan poslanec vysvětlil záměr návrhu své změny a také to, jak hledá pro něj politickou podporu a zda prošel nějakou diskusí.

Pan Fiala přislíbil panu poslanci podporu sdružení K 213 ohledně tohoto jeho návrhu a doporučil, aby veškeré dovětky o "zájmu dítěte", apod. byly vypuštěny a střídavá výchova byla prvotní variantou ze zákona bez jakýchkoliv dovětků, k jejichž zneužívání by při současném stavu justice zcela jistě docházelo.

Na žalostném stavu opatrovnické justice se obě strany snadno shodly, stejně jako na nezbytnosti personálních změn a povinném programu školení soudců pro ty, kteří budou chtít v justici zůstat.

Obě strany si slíbily vzájemnou výměnu informací do nejbližší budoucnosti.





http://k213.files.wordpress.com/2010/10/ps1.jpg





http://k213.files.wordpress.com/2010/10/ps2.jpg

K 213 rozhodně podporuje co nejstručnější změny příslušného paragrafu variantu bez jakýchkoliv dovětků.
___________________________________________

Striedavá starostlivosť o deti, slovensko-česká spoločnosť (SSOD)

 

Tiskové prohlášení

 

Děti potřebují oba rodiče.

SSOD proto jednoznačně podporuje takovou změnu českého zákona o rodině, která v případě rozvodu nebo rozchodu rodičů zakotví střídavou nebo společnou péči obou rodičů jako tu formu výchovy, na kterou má dítě nárok. A to tehdy, pokud jsou oba rodiče způsobilí dítě vychovávat a oba mají o jeho výchovu zájem.

Považujeme za důležité, aby tím došlo i k omezení bezbřehé moci soudů, které při rozhodování o porozvodové výchově dětí někdy chápou velmi různorodým způsobem „zájem dítěte“. Vycházíme z toho, že prioritním zájmem dítěte je zachování péče obou rodičů, a proto by střídavá nebo společná péče obou rodičů měla být dítěti zachována vždy, pokud jsou splněny podmínky způsobilosti a zájmu obou rodičů dítě vychovávat.

Zachování péče obou rodičů je pomoc, kterou našim dětem dlužíme, pokud se jim rozpadne rodina.


Ing. Aleš Hodina,
místopředseda SSOD

 

Tato prohlášení bylo publikováno dne 6.10.2010:  http://www.stridavka.cz/tiskove-prohlaseni.html

_________________________________________

 

 

 

 

 

Souhlasím...stručně .. Jirka Šťastný.
PS:  Dovětky vyvolávají mnoho šílených spekulací. Bohatě postačuje spekulativní věta:  "Jsou-li způsobilí". Ale to už se snad doplní nějakou vyhláškou , nebo odborným předpisem, aby ty spekulace o způsobilosti nebyly příliš brutální.
V podstatě způsobilý není vůbec nikdo na světě, protože nikdo není přesně podle šablony, kterou někdo druhý vytvoří.

Způsobilost by se měla omezit pouze na očividnou neschopnost. Protože jinak se dá vždy nějak pomoci, aby se mohli o děti starat oba rodiče, podle možností a schopností.
http://www.k213.cz/start.php?act=read&art=2651

__________________________________________

Problém je v tom, že poslanec Staněk se nyní zdá chystat novelu takovou, kde všechny podmínky za čárkou mají zůstat úplně stejné. Takže nic neřešící kosmetická změna, která střídavé péči moc nepomůže. Byla by to škoda, protože původní záměr vzbudil velké naděje mnohých rodičů.

_________________________________________



Zdravím, pane Fiala,

je pravda, že pan Staněk opravdu chystá svůj návrh s těmi bláboly o nejlepším zájmu dítětě?


__________________________________________

Jo. Prý tak získá širší politickou podporu. Na to jsem mu řekl, že to možná jo, akorát že zplodí další naprosto bezcenný zákon o ničem. Pod zákony o ničem, co sice nic nezmění, ale zato také nikomu nevadí, se přece poslanci podepisují hrozně rádi, že ? JF

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.