Boj o dceru ovlivnilo netradiční obvinění

Lidovky přinesly reportáž o případu, o kterém již aktuálně referovalo naše sdružení (a z jeho stránek se informace přelila do všech velkých médií, která netradičně projevila značný zájem) - a kupodivu nezapomněly referovat ani o něm (tedy o sdružení K 213). V sobotním vydání dokonce přinesly i velkou fotku z blokády Městského soudu v Praze z dubna 2008.

Více už na :

http://www.lidovky.cz/boj-o-dceru-ovlivnilo-netradicni-obvineni-fgx-/ln_noviny.asp?c=A101016_000024_ln_noviny_sko&klic=239430&mes=101016_0

 

Boj o dceru ovlivnilo netradiční obvinění

16. října 2010
 

Matka ve sporu s otcem použila nezvyklou zbraň: ze sexuálního obtěžování dítěte viní ženu – novou přítelkyni svého expartnera

lidovkyPRAHA Když se scénograf David Novák rozcházel se svou partnerkou Karolínou, usiloval jen o jediné – aby nepřišel o kontakt se svou dnes sedmiletou dcerou. Přesně to se mu ale prý nakonec stalo. Dívku za poslední dva měsíce viděl jen několik hodin, a to i přesto, že má v ruce soudní předběžné opatření. To jasně říká, kdy mu má matka umožnit kontakt s dcerou. To se ale podle jeho slov neděje.

„Můj kontakt s dcerou má probíhat každou sudou středu tři hodiny a každou lichou sobotu čtyři hodiny, a to výlučně za přítomnosti matky. Když jsem ale v domluvený čas přišel, maminka přišla před dům a sdělila mi, že pokud bude přítomná moje partnerka, dceru mi nevydá,“ popisuje současnou situaci David Novák.

Prozatím dvě návštěvy tak končí stejně – Novák jde na policii, kde porušení soudního usnesení nahlásí. „Policisté jí volali a ptali se jí, zda mi setkání s dcerou umožní, ona jim ale řekla že ne a to i přes to, že si uvědomuje, že porušuje soudní nařízení,“ krčí rameny otec.

Podle advokátky Kláry Slámové, která matku zastupuje, však k setkávání pravidelně dochází.

Obvinění ze zneužívání Otec dívky si myslí, že hlavním problémem je blízký vztah dcery s jeho novou přítelkyní Jiřinou. „Holky si od začátku padly do oka, mají hezký vztah,“ popisuje David Novák.

Rozpory mezi rodinami vyvrcholily tím, že matka dívky obvinila přítelkyni svého expartnera z pohlavního zneužívání dívky. Ta prý Jiřině opakovaně sahala na prsa a imitovala kojení. David Novák to přičítá tomu, že má jeho expřítelkyně s novým partnerem roční dceru, kterou před jeho starší dcerou kojila. Ta poté podle Nováka jen napodobila chování svého mladšího sourozence. Obvodní soud na Praze 2 právě na základě tohoto obvinění určil styk dcery s otcem na několik hodin a za přítomnosti matky. Předběžnému rozhodnutí ale nepředcházel žádný znalecký posudek, který by odůvodnil, zda je Novákův omezený styk s dcerou nezbytný.

Jde tak o nepříliš časté obvinění ženy z pohlavního zneužívání dívky. Partnerka Davida Nováka odmítá, že by celou záležitost brala sexuálně. „Vysvětlovala jsem jí, že se to nedělá a že by si o tom měla promluvit se svou matkou,“ říká.

Advokátka matky navíc tvrdí, že otec dceru nikdy nevychovával, nezajímal se o partnerku během těhotenství a ani s ní a dcerou nikdy nebydlel ve společné domácnosti. S tím ale otec i jeho právní zástupce zásadně nesouhlasí a prý to mohou i doložit.

Otec má obavy, že obvinění z pohlavního zneužívání chce matka jeho dcery použít k tomu, aby se prodloužily soudy a ona mohla s novým partnerem, českým europoslancem, odjet žít do zahraničí. To však právní zástupkyně matky popírá.

Té se navíc nelíbí, že otec dívky rozeslal svým známým e-mail, ve kterém celou situaci popisuje. „Otcova tvrzení, která se probírají veřejně na internetu a která jsou zveřejňována, jsou v rozporu se zákonem,“ vysvětluje.

Ideál? Střídavá péče Případem se nyní zabývá policie a odvolací městský soud, kam se David Novák proti předběžnému nařízení odvolal.

„O tom, jaké důkazy budou v rámci řízení realizovány, rozhoduje pouze soudce, kterému věc byla přidělena,“ reagoval mluvčí soudu Zdeněk Douděra.

David Novák chce prý jediné – podílet se na výchově dcery. „Nikdy jsem nechtěl, aby moje expřítelkyně nemohla dceru vychovávat. Ideální by byla střídavá péče,“ dodal.

***

Jména aktérů případu jsme změnili s ohledem na „náhubkový“ zákon

OTCOVÉ V NEVÝHODĚ

* Jeden ze známých případů, kdy otec nemůže vychovávat svou dceru, řešil nedávno pardubický krajský soud. Ten se zabýval stížností dnes osmnáctiletého Ondřeje Rédy. Před třemi roky měl totiž pohlavní styk s nezletilou přítelkyní. Ta otěhotněla a porodila dceru. Rédovi ale dívka a její matka řekly, že dcera zemřela. Ve skutečnosti daly dítě k adopci. Když se tři měsíce po narození dítěte mladík dozvěděl, že jeho dcera žije, chtěl ji do péče. Soud však řekl, že dítě zůstane u nových rodičů.

* Praxe českých soudů ukazuje, že otcové jsou ve velké nevýhodě oproti matkám. Ve většině případů soud dítě svěří do péče matky. Příliš častá není ani střídavá péče, tedy že by dítě žilo například týden u matky a týden u otce. Soudy na takové řešení přistoupí až ve chvíli, kdy s tím souhlasí obě strany. Největším problémem sporů o výchovu dítěte bývá, když se jeden rodič „zabejčí“ a odmítá se s druhým domluvit.

PAVLA KUBÁLKOVÁ

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.