Všude se volí jeden den

jen u nás dva. Dědictví po komunistech, zavedené proto, aby se případné  "nepohodlné" volební výsledky prvního dne daly přes noc zkorigovat, velmi vyhovuje i současným mocenským strukturám.

 

Protestní nótu občanského sdružení Pražané za svá práva, adresovanou Ústřední volební komisi,  přebíráme v původním nepozměněném znění.
____________________________
PRAŽANÉ ZA SVÁ PRÁVA

politické hnutí

Rooseveltova 5, 160 00 Praha 6

www.prazanezasvaprava.cz

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

 

Adresát: Státní volební komise

 

Vážený pan

Mgr. Radek JOHN

předseda Státní volební komise a ministr vnitra

 

V Praze dne 13. října 2010

 Věc: Stížnost na porušení ústavních práv občanů - žádost o zajištění tajného hlasování na základě všeobecného, rovného a přímého volebního práva

 

Vážený pane předsedo,

podle Ústavy České republiky a podle Listiny základních práv a svobod, čl. 21 odst. (3) „Volební právo je všeobecné a rovné a vykonává se tajným hlasováním. Podmínky výkonu volebního práva stanoví zákon“.

 

Purnaolitické hnutí PRAŽANÉ ZA SVÁ PRÁVA se zúčastní voleb do některých městských částí v Praze a do kraje Praha (podle Ústavy). Podle zákona o hlavním městě Praze se do Městských částí volí podle zákona o volbách do zastupitelstev obcí. Do kraje Praze se podle tohoto zákona o hl.m. Praze volí také podle zákona o volbách do zastupitelstev obcí a nikoli podle zákona o volbách do zastupitelstev krajů, tak jak stanoví Ústava. Na toto porušení svých ústavních práv podal stížnost k Ústavnímu soudu již v roce 2000 občan hl.m. Prahy RNDr. Petr Štěpánek CSc, zastoupený advokátem JUDr.Petrem Kužvartem. Tato stížnost byla podána ještě před konáním protiústavních voleb v hl.m. Praze. Ústavní soud hned v roce 2000 odmítl tuto stížnost projednat s odůvodněním, že ještě nebyli před konáním voleb poškozeni. Je proto zbytečné podávat ústavní stížnost na konání voleb v České republice ještě před konáním voleb.

 

Nyní se nacházíme v obdobné situaci. Podle zákona o volbách do zastupitelstev obcí č.491/2001 a podle Rozhodnutí prezidenta republiky se konají volby v hl.m. Praze v pátek dne 15. října 2010 od 14 do 22 hodin a v sobotu dne 16. října 2010 do 8 do 14 hodin.

Zásadním problémem je zajištění ústavních práv občanů, tak jak jsou uvedena ve výše uvedené věci. Volební schránka musí být po celou dobu konání voleb, to je od pátku 14 hodin, do soboty do 14 hodin, pod přímou osobní kontrolou okrskové volební komise.

 

Zákon 491/2001 Sb. stanoví:

§ 17 odst. členství v okrskové volební komisi vzniká složením slibu tohoto znění: „Slibuji na svou čest, že budu svědomitě a nestranně vykonávat svojí funkci a budu se přitom řídit Ústavou, zákony a jinými právními předpisy České republiky“.

 

§ 31 odst.(1) „Volební místnost musí být vybavena volební schránkou, přenosnou volební schránkou, dostatečným množstvím hlasovacích lístků a prázdných obálek…“

 

§ 32 odst. (1) „Předseda okrskové volební komise je povinen zkontrolovat před zahájením hlasování, zda je volební místnost vybavena podle § 31 a před ostatními členy okrskové volební komise zapečetí zkontrolovanou a prázdnou volební schránku a přenosnou volební schránku“.

 

§ 35 Za pořádek ve volební místnosti a v jejím bezprostředním okolí odpovídá předseda volební komise. Jeho pokyny k zachování pořádku a důstojného průběhu hlasování jsou závazné pro všechny přítomné.

 

Vážený pane předsedo Státní volební komise,

dovolujeme si Vás tímto požádat, abyste zajistil na území hlavního města Prahy, prostřednictvím Vámi vydaných závazných pokynů, aby po celou dobu voleb, to je od pátku 14 hodin, do soboty 14 hodin, byly volební schránky pod přímou osobní kontrolou okrskových volebních komisí. Jedině tímto způsobem je zajištěno Ústavní právo občanů a splnění volebního slibu členů okrskových volebních komisí na zajištění tajného hlasování na základě všeobecného, rovného a přímého volebního práva.

 

Pro Vaší informaci ještě dodáváme, že ve všech vyspělých, skutečně demokratických státech, se volí jeden den. Ráno voliči vhodí hlasovací lístky do volební schránky, ta je po celou dobu pod osobní kontrolou členů volební komise, a ihned po skončení hlasování se volební lístky sečtou. Takto se hlasuje nejen v New Yorku, Londýně, Mnichově, ale již i na Slovensku, kde se bude hlasovat ve volbách do obcí pouze jediný den 27.listopadu 2010.

 

 ZÁVĚR

Na základě výše uvedených skutečností budeme po volbách, prostřednictvím Státní volební komise požadovat, aby předsedové všech okrskových komisí na území hlavního města Prahy nám předali písemné, vlastnoručně podepsané prohlášení, že volební schránka byla po celou dobu voleb, to je od pátku 15. října 2010 od 14 hodin do soboty 16. října 2010 pod přímou osobní kontrolou okrskové volební komise. Tato prohlášení budou podkladem pro případnou ústavní stížnost na neplatnost voleb v hlavním městě Praze.

 

S úctou

Ing. Karel Berka

PRAŽANÉ ZA SVÁ PRÁVA

politické hnutí

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.