Rozhodnutí ESLP ohledně nezákonného držení ve vazbě

Rozhodnutí ESLP ohledně nezákonného držení ve vazbě

 ESLP přiznal 4.000 Euro odsouzenci za vraždu pro nezákonné držení ve vazbě.

Upozorňujeme veřejnost na zajímavý (a čerstvý) rozsudek ESLP, od kterého by se mohlo odvíjet odškodňování za nezákonný pobyt ve vazbě. A to dokonce i u pravomocně odsouzených.

Více už na :

http://portal.justice.cz/justice2/MS/ms.aspx?j=33&o=23&k=2375&d=313803

eslpTiskové prohlášení Ministerstva spravedlnosti k rozsudku Evropského soudu pro lidská práva ve věci Žirovnický proti České republice

Dne 30. září 2010 vydal Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku rozsudek ve věci Žirovnický proti České republice. Stěžovatel namítal zejména porušení svého práva na svobodu a osobní bezpečnost ve smyslu článku 5 Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod.

Stěžovatel byl v březnu 2001 vzat do vazby v souvislosti s trestním stíháním vedeným proti němu pro podezření ze spáchání trestného činu vraždy. V průběhu roku 2001 a 2002 soudy opakovaně rozhodly o prodloužení vazby a zamítly několik stěžovatelových stížností proti těmto rozhodnutím a žádostí o propuštění na svobodu. V březnu 2002 byl stěžovatel uznán vinným z trestného činu vraždy a odsouzen k šestnácti letům odnětí svobody; rozsudek potvrdil i odvolací soud. Stěžovatel posléze neuspěl s dovoláním ani s ústavní stížností, kterými napadal rozhodnutí o vazbě.

ESLP shledal porušení článku 5 odst. 1 Úmluvy v souvislosti s držením stěžovatele ve vazbě v období několika týdnů v lednu až únoru 2002, kdy již vypršela lhůta pro trvání vazby stanovená předchozím rozhodnutím soudu. Neuznal přitom argument vlády, že zákonnost vazby v tomto období vyplývala z přechodných ustanovení novely trestního řádu (zákon č. 265/2001 Sb.). ESLP dále konstatoval porušení článku 5 odst. 4 Úmluvy, když nepovažoval soudní přezkum jednotlivých stížností proti rozhodnutím o vazbě a žádostí o propuštění na svobodu za urychlený. ESLP dospěl též k závěru, že byl porušen článek 5 odst. 5 Úmluvy, když obdobně jako v předchozích kauzách proti České republice nebyl přesvědčen o tom, že žaloba proti státu podle zákona č. 82/1998 Sb. či žaloba na ochranu osobnosti podle občanského zákoníku představovaly dostupný a účinný prostředek kompenzace za držení ve vazbě, které bylo v rozporu s Úmluvou.

ESLP naopak odmítl pro zjevnou neopodstatněnost či nevyčerpání všech vnitrostátních prostředků nápravy řadu dalších námitek stěžovatele, tvrdících porušení Úmluvy mj. z důvodu omezení přístupu k trestnímu spisu a absence osobní účasti na jednání soudu rozhodujícího o vazbě.

ESLP přiznal stěžovateli částku 4 000 eur jako náhradu utrpěné nemajetkové újmy, což představuje desetinu stěžovatelem požadované sumy.

 

Praha, 30. září 2010

____________________________________

 

K pobytu ve vězení (a tedy také k odškodnému) patří i tato rizika :

 

http://www.blesk.cz/clanek/pro-muze-novinky/138015/tento-kanibal-snedl-plice-spoluvezne.html

 

_____________________________________

 

22.06.2010  02:53Chybělo už jen dobré Chianti. Tento muž, Hannibal Lecter ze reálného života, vykuchal svého spoluvězně, usmažil si jeho plíce na na cibuli a snědl. Teď stojí před soudem a nevypadá to s ním dobře.

 

Ve francouzském městě Rouenu začal soud s vězněm jménem Nicolas Cocaign (39). Před třemi lety se pohádal v cele s jiným vězněm kvůli úklidu. Začali se rvát a Cocain svého soupeře ubodal nůžkami.

Poté, ještě plný zuřivosti, mu otevřel hrudník, ulomil žebro a vyjmul část plic, které omylem považoval za srdce.

"Chtěl jsem jen zjistit, jak chutná," vypověděl Cocain před soudem. Věřil, že když sní srdce, přejde síla jeho spoluvězně do něho a zmocní se tak jeho duše.

Plíce ochutnal ještě čerstvé, ale nechutnaly mu, tak si je osmažil na improvizované pánvi. Nezapomněl přidat cibuli.

V cele byl ještě třetí vězeň. Všechno viděl, ale nazasáhl. Před rokem spáchal sebevraždu.

Psychitaři zkoumali duševní stav kanibala, ale v jeho hodnocení nejsou jednotní. Cocaign je obžalován z vraždy a barbarství.

"Upozorňoval jsem strážce, že jsem nebezpečný a neumím se ovládat. Nikdo mě nebral vážně," říká Cocaign.

Rozsudek by měl padnout během několika dní

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.