Přemysl Donát tragicky zahynul

O uplynulých svátcích tragicky zahynul při stavbě svého rodinného domu známý slepý otec Přemysl Donát.

Přemysl Donát byl pro mnohé vzorem ve své podnikavosti, vitalitě, houževnatosti a vytrvalosti. Do všeho se hrnul, všechno ho nadchlo, ve všem využíval svého podnikavého ducha. A někdy na to i doplatil.

V dětství si hrál s nalezenou třaskavinou - a ta ho připravila o zrak. Trochu sice viděl, ale velmi málo, jen stíny a obrysy.

Přesto se snažil o platný lidský život. Založit si rodinu a vychovávat děti.

O ty svoje se dostal po rozvodu zákonitě do křížku s českou justicí, která nehodlala respektovat jeho rodičovská práva.  Zejména o svého syna musel tvrdě bojovat a následně ho i ukrývat, když ho soud proti jeho vůli poslal k matce a on chtěl zůstat se svým tátou a posílal za ním soudní exekutory, kteří ho měli mámě přivést.

Nakonec se jim to - logicky - přece povedlo, ovšem hluboký vztah k tátovi už mu nikdo nevykořenil.

Domy tvoří jejich příběhy - ten v Rožďalovících byl pověstný tím, jak dokázal ukrývat malého Přemka před soudní mocí, která ho proti jeho vůli chtěla odvézt k mámě.

K tomuto úsměvnému a veselému příběhu o bezzubé soudní moci, která byla proti chlapcově vůli bezbranná, přibyl právě o uplynulých svátcích příběh další, s tímto domem spojený, bohužel mnohem smutnější.

Přemysl Donát, slepý otec, který dal podnět i ke změně zákona o rodině, do něhož pak bylo v roce 1998 zavedeno ustanovení o střídavé péči rozvedených rodičů, právě při přestavbě a dostavbě tohoto rodinného sídla, kam se svou novou, mladou manželkou nastěhoval (a chtěl nové rodině vytvořit dostatečný prostor), spadl ze střechy, kam vylezl kvůli řemeslníkům, aby s nimi vše na místě probral, jak byl zvyklý - a na místě se zabil.

Stalo se tak 5. července v 5 hodin odpoledne, přesně 3 měsíce po rovněž tragickém úmrtí jeho kolegy a spolupracovníka Tibora Kikty, který 5. dubna zahynul ve vlaku.

Jako předseda K 213 a nejbližší soused Přemka Donáta jsem se zajel podívat na místo vyjádřit rodině svou účast a nabídnout naši podporu - mladá vdova mi přislíbila parte s tím, že až bude znám termín pohřbu, že nám bude oznámen, zatím tělo zesnulého ještě nebylo vydáno pohřební službě.

Organizaci pohřbu převezme pohřební služba Evžen Voleský z Brna, jinak druh a kolega Přemka Donáta a první vítěz z řady otců, kteří dokázali svou při vítězně dovést až do Štrasburku.

Pohřeb se bude konat v Rožďalovicích.

O termínu pohřbu i tom, zda si rodina přeje účast veřejnosti, budeme včas informovat.

Všem pozůstalým, tedy jeho dvěma dětem z prvního manželství, mladé vdově a samozřejmě i nejmladšímu synkovi Hanuši, který svého tátu ani nestačil poznat, vyjadřujeme svou nejhlubší soustrast, plnou účast a jsme připraveni jim všestranně pomoci, pokud by to potřebovali.

Přemysl Donát byl vzácně podnikavý a nepoddajný člověk, který toho hodně dokázal, i když chtěl toho ještě stihnout mnohem víc. Na další však již nestačil.

ČEST JEHO PAMÁTCE   !!!
________________________________

A láska zůstala - ta smrti nezná.
S hlubokou lítostí v srdcích oznamujeme všem, že dne 5. července
2010
skončil náhle svůj neuvěřitelně dobrodružný život nešťastným
pádem ze
střechy svého domu v Rožďalovicích vynálezce, technický inovátor,
pozorný a
milující otec, držitel nevyžádané milosti prezidenta ČR Václava
Klause,
bojovník za otcovská a slepecká práva,
JUDr. Přemysl Donát
Poslední rozloučení s ním se bude konat

V PONDĚLÍ 12. ČERVENCE 2010 V 15.00 HODIN

pod křížkem u lip a kaštanů za pilami na konci obce Rožďalovice
v Zámostí
směrem na Ledečky.
Sraz smutečního průvodu je u jeho domu na adrese Čs. legií 439 ve
14.45
hodin.
Kdož jste ho znali, přijďte vzpomenout!
Za pozůstalé:
Jiťule - manželka
Hanušák - synek
Janička - dcera
Přemek - syn
_____________________________

http://k213.files.wordpress.com/2010/07/parte-premek-donat.jpg