Pan Fiala propuštěn z vazby na svobodu

Po vlně neutichajících protestů, které se na pražský krajský soud snesly za několk posledních dnů z celé Evropy, krajský soud kapituloval.

Dnes, v 16 hodin a 30 minut, prošel předseda K 213, p. Ing. Jiří Fiala, branou ruzyňské věznice.

V nezákonné vazbě strávil dva a půl měsíce, přesně 69 dnů.

Poté, co minulý týden senát krajského soudu se na poslední chvíli snažil dodat zdání legálnosti nezákonné dvouměsíční vazbě a pan Fiala před ním zkonstatoval, že vůbec nechápe, proč je vězněn a že mu to snad konečně někdo vysvětlí - a krajský soud pochopil, že pokorného odprošení za neexistující "zločiny" se nedočká nikdy, zůstal palčivý problém nedořešen a krajský soud přestal pomalu situaci zvládat.

Snímky, jež ze stránek K 213 obletěly svět a na kterých je vidět usmivající se pan Fiala, vracející se zpět do bezdůvodné vazby, pobouřily evropské veřejné mínění. Na hlavu krajského soudu se začala snášet vlna nevybíravé kritiky už zdaleka nejen z domácího prostředí.

Vedení krajského soudu pochopilo, že situaci je třeba řešit rychle, protože se s každým dalším dnem vazby vymyká kontrole a ohrožuje postavení ČR v zahraničí i její důvěryhodnost v rámci členských zemí EU.

Bez ohledu na marnou snahu o pokoření hrdého a silného nepřítele proto musel krajský soud rychle jednat, stůj co stůj.

A tak před koncem pracovní doby, na poslední chvíli, aby to pokud možno nikdo nestačil dát nikomu vědět, a zejména ne zahraničním médiím, přišli dozorci pro pana Fialu, aby se okamžitě sbalil a bez jediného slůvka vysvětlení, co se vlastně děje nebo má dít, ho rychle prohnali přes výstupní zdavotnickou vězeňskou kontrolu, rychle musel odevzdat vězeňské hadry a chvíli po šestnácté hodině ho vystrčili před věznici.

Bez peněz, bez funkčního telefonu - naštěstí personál protějšího penzionu rychle pochopil jeho situaci a umožnil mu zavolat si z telefonu pomoc přátel a známých, v jejichž péči je i v současnosti.

Propuštěný sochař Opočenský správně říkal, že z kriminálu odcházejí dva typy lidí - poražení, a vítězové.

Kdo viděl odcházet pana Fialu, neměl pochyb o tom, ke které skupině tento člověk patří.

 Svěží, pružnější, sebevědomý, svérázný, pevný.

Co tě nezabije, to tě posílí - dočtete se v kriminálech na zdi.

Pan Fiala je toho živým důkazem.

S panem Fialou neobyčejně vzrostlo a získalo na významu i celé naše sdružení, které se stalo fenoménem evropského významu.

A všichni se můžeme těšit na jistě tučné odškodné, na které mohou soudci kladenského soudu začít usilovně šetřit a které bude použito k dalšímu rozkvětu K 213.