Nové zprávy z Polska – zejména o posledním vývoji pedofilní aféry na Litvě

 

Před nedávnem jsme Vám na stránkách k213 představili velkou pedofilní aféru v Litvě, kde tamní post-sovětská justice naprosto stejným způsobem jako justice českého „mafistánu“ přiřkla dcerku z Bohužel nemanželského svazku Drąsiuse Kedyse a jeho konkubíny Laimy Stankūnaitėové amorální matce dcerky, zabraňujíce všemožně styku dcerky s otcem (viz článek k213 z 25. května). Matka svou dcerku, a také matčina sestra svou dcerku, ponechaly na pospas pedofilům, rekrutujících se dokonce i z řad poslanců – s notnou aktivní podporou litevské justice. Kauze se vyvíjí dále – jak jinak než záhadnými úmrtími nepohodlných svědků, a smrt si zde neušetřila ani „provalené“ justiční zločince. Soud, jakkoliv se mu řada příslušníků justice snaží zabraňovat (především musela proti původním úkladům soudu čelit litevská veřejnost hlídáním místa pobytu dívky, jak jsme již informovali, riskuje, že by se při vyšetřování mohli „provalit“ další zapletení vysocí činitelé politiky, společnosti, soudů, prokuratur a možná i tajných služeb.

Bylo by dobře, kdyby se česká (rádoby) justice poučila z historie třeba kauzy pedofila Dutrouxe před lety v Holandsku i Belgii... anebo s námi i dnes kauzou, otřásající Litvou a budící ohlas i v sousedních zemích, ne sice rozsahem zločinu a počtem mrtvých tak velká, jak tehdy aféra Dutrouxe, nicméně mající s ní společné základní precedenty činů a řetěz jejich následků. Především těch, že justice, nebránící obecný princip spravedlnosti, se dostala u Dutreuxe a dostává i v Litvě – a bezpochyby v Česku, do mlýna zločinu, ve kterém může být i sama jednoho dne semleta.

Na druhé straně: Výstraha to je pro všechny rodiče i mladé lidi na prahu života – je to připomínka toho, jak důležitým je odpovědný výběr nevěsty/ženicha na společnou cestu životem, jak záleží na mnoha prioritách daleko vyšších, než na něčem, co se dá měřit i třeba jen krejčovskou mírou, a co zaujme ihned, a kvůli čemu i třena jen jeden z potenciálního páru nejednou ztratí hlavu, a co pak vede i třeba k takovým historiím, jako ta nynější litevská, o které proto informujeme. Kdyby v nejoptimističtějším případě byly jen zdravé rodiny, zdravé páry muže a ženy, soudržné tím nejvyšším, bez čehož není život důstojným, zůstala by celá soudní rozvodová a případně „opatrovnická“ mafie bez práce a v krajním případě by musela na pracovní úřad. Jenže...musela by být v čele takové země elita, která bude jejímu obyvatelstvu vzorem, což je Bohužel zatím nejen v Česku či zjevně i v Litvě hodně holou abstrakcí.

 

Hlavní podezřelý z obtěžování dcery “mstitele z Litvy“ umřel.

ps, PAP

V neděli bylo nalezeno tělo hlavního podezřelého v pedofilské aféře v Litvě Andrisuse Usase, Jak v pondělí informoval Raimondas Petrauskas, plnící povinnosti generálního prokurátora, zjišťování příčin smrti trvá.

Ve věci bylo nařízeno šetření. Zkoumání ukáže, zda šlo o násilnou smrt – řekl Petrauskas v Li­tevskému rozhlase.

Usasovo tělo, bylo nalezeno ve vodě nedaleko města Alytus. Vedle něho se na­cházela terénní motorová čtyřkolka, kterou Usas nabyl před deseti dny.

Usas, podnikatel a politik, je čtvrtá oběť pedofilské aféry. V říjnu minulého roku byli v Kaunasu zavražděni soudci Jonas Furmanavicius a Violeta Naruszeviczieneová. Z jejich vraždy byl pode­zřelý Drasius Kedys, otec obtěžované dívenky, jejíž tělo bylo nalezeno koncem dubna.

.

Bezvýsledně válčil o potrestání dceřiných vrahů

http://k213.files.wordpress.com/2010/06/hood.jpg

Kedys, nazývaný „Mstitelem Litvy“ (viz. foto) v r. 2008 podal policii stížnost, že jeho čtyřletá dcerka byla obtěžována. Jako podezřelé uvedl mj. soudce Furmanavičiuse a Usase.

Kedys vyslal kolem 200 dopisů s nahrávkami, na kterých dívenka vyprávěla o tom, jak byla obtě­žována. Adresoval je mj poslancům, europoslancům a mediím. Jeho stížnost na policii, ani do­pisy však tehdy justici, politiky, ani novináře k objasnění věci nepřesvědčily. .

Usas byl jedinou osobou, které v této věci bylo sděleno obvinění. Její vyšetřování se mělo začít koncem května, avšak z důvodu nepřítomnosti Usasova advokáta bylo odročeno na 16. června.



Zbavuje se pedofilský klan nepohodlných svědků?

Netypická souhra okolností – tak označuje Usasovu litevský ministr vnitra Raimundas Palaitis.

V Litvě se stále více hovoří o tom, že další smrt v tzv. pedofilské kauze není náhodná. Proslýchá se, že pedofilský klan se zbavuje nepohodlných svědků, a že vražda je pokus o odvrácení po­zornosti od značně závažnější trestné činnosti, a že také může mít spojitost s vyřizováním účtů mezi narkotikovými gangy.





Mstitel Litvy“, Drasius Kedys

 

 

KURIER 14.června 2010

WILEŃSKI

Dziennik polski na Litwie



Pedofilský klan znovu vraždí?



Tušený v Litvě působící klan pedofilů znovu zaútočil – uvažují ti, kdož nevěří v oficiální verzi prokuratury, že Andrius Ūsas, hlavní a jediný podezřelý v kauze sexuálního obtěžování dcerky „otce-mstitele“ zahynul v dopravní nehodě.

Tragedia se stala tři dny před soudním přelíčením v kauze, ve které měl čelit obvinění ze strany prokuratury z obtěžování dcerky Drąsiuse Kedyse a jeho konkubiny Laimy Stankūnaitėové.

Ūsas je v tzv. Pedofilské kauze již čtvrtou obětí. V říjnu minulého roku byl v Kaunasu totiž za­střelen soudce Jonas Furmanavičius a také sestra Kedysovy konkubíny, Violeta Naruševiči­enėová.

Kedys obvinil soudce i Ūsase ze sexuálního obtěžování jeho několikaleté dcerky, a Naruševičie­nėovou vinil z kuplířství vůči dítěte. Prokuratura tvrdí, že má pádné důkazy, že soudce i ženu zastřelil Kedys. On sám pak byl dubnu tohoto roku nalezen mrtev. Dle oficiální verze prokuratury Kedys, podezřelý z dvojnásobné vraždy, zemřel následkem udušení obsahem vlastního žaludku. Soudní znalci potvrzují, že byl opilý.

Podle verze neoficiální, které se drží Kedysovi stoupenci a také i některé media, byl „otec – mstitel“ k vraždě soudce a ženy vyprovokován a následně unesen a vězněn pedofilským klanem, ve kterém mohou být zapleteni vysocí státní úředníci, činitelé prokuratury, soudci a dokonce i zvláštní služby.

Smrt Ūsase několik dní před přelíčením dokazuje, že pedofilský klan v Litvě existuje, a že je velice mocný, a že nikdo není stavu se mu postavit na odpor řekla „Kurieru Wilenskému“ kmotra Drąsiuse Kedyse Audronė Skučienėová. Řekla také, že Kedysova rodina se obává o život jeho dcerky, o kterou po smrti otce pečuje Kedysova sestra Neringa Venckieneová.

Přesto však dle počátečních zjištění prokuratury zemřel Andrius Ūsas při autonehodě, když jezdil motorovou terénní čtyřkolkou po polních cestách v okolí vesnice Eigirdoniai v okolí města Alytusu.

Jeho smrt několik dní před soudním přelíčení se nezdá náhodnou. Nevěří v to ani ministr vnitra Raimundas Palaitis.

Prozatímně povinnosti generálního prokurátora zastávající Raimundas Petrauskas říká, že y po­čátečních údajů vyplývá, že k Ūsasově smrti došlo při autonehodě. Motorová terénní čtyřkolka sjela z cesty do močálu k ní přiléhajícího. Ūsasovo tělo bylo nalezeno ve vodě ležící vedle stojí­cího stroje tváří dolů.

Při pondělní tiskové konferenci prasowej Petrauskas naváděl, že smrt nastala srdeční zástavou: „Všichni přesně víme, že se nejednou stalo, že se řidičovi zastavilo srdce když např. se po městě jedoucí náhle srazilo s jiným“.

Tělesné pozůstatky v pozdním odpoledni nalezla jedna z obyvatelek vesnice. Zjištěno bylo, že Ūsas v neděli přijel ke svým známým, aby si zajezdil na terénní čtyřkolce, kterou nabyl teprve 4. června. Proti této okolnosti prokurátoři namítají, že neměl na čtyřkolový motocykl řidičský prů­kaz, a že mohl nad strojem ztratit vládu.

Jak novinářům řekl Raimundas Petrauskas, není zatím verze vraždy brána v úvahu. Petrauskas informoval, že tělo muže byli přivezeno do Vilnusu, kde přesnou příčinu smrti mají zjistit exper­ti. Prokurátor nevyloučil, že verze vraždy bude rovněž brána v úvahu v případě, že na těle oběti budou zjištěny stopy násilí.

Zatím Kedysova rodina nepochybuje, že Ūsas byl odstraněn, neboť během blížícího se soudu mohl začít provalovat v pedofilské kauze své společníky, protože dodnes se neví, kdo je tajem­ný „strýček Aidas“, jenž byl Kedysivou dcerkou jmenován vedle „strýčků Andriuse a Jonase”, když vypovídala jejich úděsných hrách s ní a také s dcerkou zavražděné Naruševičienėové. Třebaže prokuratura sdělila Ūsasovi obvinění, zůstává nezjištěna totožnost jak třetího „strýčka“, tak není šetřena věc násilí na druhé dívence. Ta po smrti matky byla pravděpodobně otcem vyvezena do Německa. Úřad mluvčího práv dítěte tuto informaci nepopírá, ale také ji ne­chce potvrdit.

Naší instituci jsou místo pobytu i osud dcerky Violety Naruševičienėové známyřekla nám tisková mluvčí ombudsmana práv dítěte Olga Malaškevičienėová, požádaná potvrzení místa po­bytu dívenky v Německu.

Kedysova rodina je přesvědčena, že po smrti Furmanavičiuse, Naruševičienėové, Kedyse i Ūsase může rovněž i životu dívenek hrozit nebezpečí. Nevylučuje to ani policie, které na žádost Venc­kienėové přidělila od pondělí Kedysově dcerce ochranu. Pod ochranou činitelů žije od října i La­ima Stankūnaitėová, vůči které prokurátoři staví obvinění s kuplířství vůči vlastní dcerce (za což Kedys žaloval svou konkubínu), ta zůstává v pedofilské kauze jediným svědkem. Po smrti jedi­ného obviněného může být věc uzavřena. ,

Stanisław Tarasiewicz



Změna pojmenování ulic? Pokud propagují komunismus, ano!

psm, PAP
2010-06-14, 06:10

Díky nedávné novelizaci polského trestního zákoníku je propaganda komunismu zakázána stejně tak jako propaganda fašismu a antisemitismu. Za propagování symbolů komunismu hrozí ode dneška až 2 roky vězení, informuje deník Rzeczpospolita.

Jejich stíhání dosud připomínalo hru na kočku a myš, třebaže polská Ústava stejným způsobem aktivity od­volávající se na totalitní metody a praktiky nacismu, fašismu a komunismu zakazuje.

Nový předpis nyní prokuratuře zadává podklady ke stíhání komunistických organizací a zavírání interne­tových stran chválících tuto ideologii Zbraň může získat také Instytut Pamięci Narodowej (IPN), jenž pořídil seznam pojmenování ulic a pomníků, které mají být odstraněny.

.

 

...Potud lakonická zpráva polských medií. A co my na to? Podle takového zákona by museli z pražských Příkopů, Nerudovy ul. Či Václavského náměstí zmizet „čepičáři“ prodávající na těchto nejrušnějších místech relikvie po sovětských okupantech roku 1968 a komunistické symboly! Musely by ve vězení až na dva roky skončit všechny komunismus propagující strany, straničky či hnutí všech komunistů a levicových extrémistů, požívajících od českých orgánů v nejhorším případě skrývané, ale přesto viditelné podpory. Musely by se zodpovídat před zákonem právě také všichni ti, kteří na různých správních a státních orgánech včetně justice takové subjekty otevřeně kryjí.

Na druhou stranu i přes tuto potěšující a jistě inspirující zprávu z Polska zůstaňme střízliví: Komunismus se rokem 1989 neskončil, na to je důkazů dost. Rodové dynastie jeho aktérů se akorát transformovali, a hodně často do různých liberálně sociálních směrů, jejichž bůžkem je majetek, jejichž cílem je mít nad cílem být, úplně stejně jak u komunistů. Změna je často jen v slovníku, ale ne v činech! V dennodenním konání! A tak vlastně proto pro nejeden směr zvláště „lib-soců“ není komunismus špatností, ale jen přežitým slovníkem, který klidně může zmizet. I třeba pomocí zákona.