Dobře míněná rada

 

Již několik let sleduji stránky K 213, a tak jsem se docela podrobně seznámil s případem pana Fialy, i ostatních a s činností Vašeho sdružení a musím uznat. že v současnosti minimálně v české justici se nic zajímavějšího neděje.

I skutečný hlupák by už dlouho nemohl přehlédnout, že se v naší justici děje něco hodně nezdravého a že jí to zatím procházelo jenom proto, že se takový pan Fiala a později kolem něj shromáždění přátelé prostě nenašel. Příběh otce, který trvá na svých právech na výchovu vlastních dětí děj se co děj, připomíná pohádkový příběh, kde princ, chtěl-li dostat princeznu, nesměl uhnout z cesty, ať kolem chřestili hadi či ho zezadu volala o pomoc jeho matka či se před ním prostírala zdánlivě bezedná propast.

Dnes už není pochyb o tom, že pan Fiala a jeho sdružení zanechávají nesmazatelnou stopu nejen v naší justici, ale v celé společnosti.  Ve společnosti plné lehkoživků a přihrbených patolízalů jejich vztyčený vzdor nespravedlnosti připomíná středověkého Dona Quijota. Přesto, kéž by takových kichotů bylo u nás více, žilo by se nám bezesporu lépe a rozhodně spravedlivěji.

Ke svým vzácným trofejím, které pan Fiala na své cestě získal (stačí připomenout rozsudek štrasburského soudu, do té doby u nás nevídaný a kdo se kdy pokoušel u tohoto soudu prorazit, určitě ví, jak nesnadné to je a jak malou má naději, že se něčeho podobného domůže), teď naposledy přidal kladně vyřízené dovolání ve své trestní kauze údajného neplacení výživného, které on odůvodněně odmítá platit již léta a štrasburský soud mu dal minimálně nepřímo i v tomto bodě zapravdu. Navíc, při jeho zásadovosti, je pro něj zcela jistě nemyslitelné, aby jako předseda sdružení, které bojuje za vynětí paragrafu 213 z trestního zákona, sám zbaběle sklopil uši a nešel příkladem.  

Teď mu dal do značné míry zapravdu i náš nejvyšší soud - tentonkráte se kupodivu nemuselo až do Štrasburku - na čemž může mít nemalý podíl i skutečnost, že ani na nejvyšším soudě nikdo asi nepochyboval o tom, kam to předseda K 213 požene, pokud mu nebude vyhověno - a někdo si asi spočítal, že republiku i celou justici vyjde rozhodně mnohem levněji, když nesmyslný rozsudek zruší už naše soudy, než aby to za ně - za značné pozornosti mezinárodní veřejnosti - musel udělat soud mezinárodní.

Dočetl jsem se, že nymburský soud, jemuž trestní rozsudky právě byly nejvyšším soudem zrušeny, chce organizovat monstrproces se členy K 213 koncem února. Myslím si, že tady někdo už přestřelil řádově o celé míle a jeho soudcům bych poradil, že není radno dráždit hada bosou nohou.

Jak jsem si stačil všimnout, mezi obžalovanými totiž není jenom pan Fiala (štrasburské vítězství + vítězné dovolání), ale také třeba pan Roub, jehož vítězná ústavní stížnost obletěla loni v létě republiku neméně intenzivně a který tak sáhnul hluboko do svědomí plzeňské justice, která ho - alespoň podle ústavního soudu - zjevně bezdůvodně držela v nezákonné vazbě, čímž prokázala, nakolik pohrdá základními lidskými právy.

Kdyby u toho soudu nebyl už nikdo jiný než pan Roub a pan Fiala, už tato dvojice sama o sobě dokáže přitáhnout pozornost nejen médií, ale především celé kultivované justice, protože kde vystupují dva takto významné pomníky justičních přehmatů, sotva lze očekávat nezajímavé jednání. A osobně si myslím, že samotná tahle dvojice dokáže přitáhnout pozornost i médií zahraničních, jenom pokud se tato dozví, co se v Nymburce chystá.

Soudě podle právě zrušených nymburských rozsudků, tamní okresní mudrci zjevně netuší, do čeho šlápli a co by to pro ně mohlo znamenat.  

Osobně si myslím, že při pověstné neústupnosti a prokazatelně vzrůstající síle Vašeho sdružení asi nic menšího než minimálně dočasné uzavření nymburského soudu, a - jak známo - jednotkou dočasnosti v našich poměrech a po poučení z nedávné historie je jeden furt, tedy minimálně třiadvacet let.

 

Nymburskému soudu proto vzkazuji : Vzali jste si sousto, na které nemůžete stačit. A nedopadne to - pro vás - dobře.

Protože oni vám neuhnou. Oni neví, co to je.

Sdružení K 213 přeji do dalších bojů hodně štěstí. Váš

Zdeněk Novotný