Budeme Vám nápomocni, pane ministře !!

 

Ministr spravedlnosti ČR
JUDr. Jiří Pospíšil

Vážený pane ministře,

            bohužel bez údivu sleduji Vaše vystupování v parlamentu na podporu novely trestního zákona, kterou Vaše ministerstvo s nikým nediskutovalo a která vzbuzuje odpor všech, kdo s justicí přichází nějakým způsobem do styku, případně její práci monitorují (viz minimálně protesty a doplňující návrhy Spolku Šalamoun a našeho sdružení).

            Zvláště děsivá je pak Vaše obhajoba naprosto nesmyslného zvýšení trestních sazeb za současný § 213, tedy tzv. zanedbání povinné výživy, který naše sdružení právem považuje za relikt komunismu nemající místa v právním řádu skutečně demokratického státu. Existence tohoto paragrafu nás výrazně odlišuje od zbytku Evropy i světa, kde se podobné záležitosti pochopitelně řeší v civilních řízeních, např. exekučních, která jediná vedou k vymožení dlužných částek, je-li z čeho je zaplatit.

            Váš 1. náměstek, pan doktor Král, námi považovaný za jednu z mála relativně rozumných osobností Vašeho ministerstva, mi kdysi sděloval, že jediným smyslem existence § 213 v trestním právu je vymožení dlužné částky pro děti.

            Můžete mi odpovědět na otázku, jakou částku vymůžete z někoho, kdo za § 213 dostane pět let, jak teď prosazujete Vy ?

            Já Vám to řeknu naprosto přesně : Nedostanete z něj ani korunu, a to nejspíše už po celý zbytek jeho života, protože ve vězení nic nevydělá, po propuštění ho nikdo nezaměstná a ještě bude mít na krku dluhy za nesmyslné uvěznění.

            A to chcete někomu tvrdit, že je v nejlepším zájmu dítěte ? Nejste náhodou blázen ?

Já Vám řeknu poměrně přesně, co Vy jste. Nezkušený, pohodlný a neobyčejně zbabělý kariérista, který namísto vytvoření si vlastního odůvodněného názoru jen papouškuje názory ostatních a prosazuje to, o čem si myslí, že nejsnáze projde, zejména pak za ječení socanských hus jako jsou Mazuchová s Čurdovou, které Vám za Váš návrh zcela jistě hlasitě zatleskaly.

Čímž Vám také daly jasně na srozuměnou, kam patříte : Totiž k nim, nikoliv do údajně pravicové strany, která má hájit nedotknutelnost osobní svobody, a ne zavírat lidi za neschopnost justice, případně za jejich nezaviněně těžkou životní situaci.

            Přesvědčil jste mě, jak dobře jsme udělali, když jsme už před volbami v roce 2006 varovali voliče, aby nevolili ODS, a to právě kvůli tomu, že jsme věděli, že to znamená Vaše ministerství v resortu spravedlnosti, kterého jsme se bytostně děsili.

            Sám potvrzujete, že naprosto právem.

Už Vaše tehdejší kontakty na soudce Durdíka z OS Prahy 9, nejvykřičenějšího pražského soudu, spolu s prosazováním módních blábolů o domácím násilí, kterých se chytal a chytá každý kariéristický hlupák, spolu s podporou feministických spolků totiž nemohly nechat nikoho na pochybách, co ráčíte být zač.

Co si také myslet o člověku, který veřejně hlásá, že justici dobře rozumí, protože chodí na kafe k předsedům soudů ?!

A co takhle, pane ministře, vypít si kafe s těmi, co od soudu vztekle odcházejí poté, co poznali, že tady se práva rozhodně nedoberou ? Víte, s těmi pijeme tu hořkou kávu zase my. A tudíž si myslíme, že justici rozumíme podstatně lépe, než by nám to kdy mohli podat předsedové soudů, jejichž jediným zájmem je udržet si teplá místečka do důchodu a moc se přitom nepředřít. Což jim skutečně nehrozí

Váš obraz mi pak dokreslila Vaše odpověď na tiskové konferenci na Žofíně, kde mi Vámi vybraná mluvčí, dříve feministická redaktorka televize Kuncová, zjevně nehodlala dát slovo a učinila tak až na nátlak ostatních novinářů a kde jste zjevně neuměl odpovědět na otázku, jak hodláte prosadit respektování mezinárodních rozsudků národními soudy. Vaše odpověď byla tak nejasná a tak neurčitá, že jsem z ní pochopil, že o této problematice a její závažnosti, ač celá řada lidí ji považuje za naprosto klíčovou pro českou justici, nemáte ani potuchy.   A že se jí ani nehodláte znepokojovat.

Čímž jste zřejmě chtěl navázat na slova Vašeho šéfa, premiéra Topolánka, který se veřejně přiznal, že existuje asi 5% případů – zejména opatrovnických – které česká justice řešit neumí a že vyjde stát levněji, když za to zaplatí pokuty od mezinárodních soudů, než aby přeorganizoval a vyškolil opatrovnickou justici.

Pan premiér v této souvislosti pouze zapomněl dodat, že těm pěti procentům občanů, co se jich to týká, také samozřejmě odpouští daně, protože si takto platí aparát, který pro ně nefunguje.

Závěrem Vám, pane ministře, přeji brzký a bezproblémový odchod z resortu, kterému nerozumíte, na jehož šéfování po žádné stránce nemáte a do kterého jste se dostal jen shodou náhod jako zajímavá hříčka osudu.

Za nás Vám pak slibuji, že Vám k tomuto odchodu budeme všestranně napomáhat.

S pozdravem

                  Ing. Jiří Fiala                                                      
                 předseda K 213