Prohlášení K 213 k zásahu policie na Václavském náměstí proti demonstraci Národní strany.

 

K 213 je zděšen a pobouřen postupem policie proti pokojné, ohlášené manifestaci občanů, navíc při výročí založení republiky, na které zjevně podle filmových záběrů k žádnému porušování zákona nedocházelo.

Podle zákona o policii i podle platného trestního zákona a řádu policie smí zasahovat pouze v případě, kdy dochází k narušování veřejného pořádku nebo jsou ohroženy zdraví, životy či majetek občanů nebo jiných subjektů. Nic takového se ale na demonstraci Národní strany nedělo, a přesto se policie odhodlala nejen k zásahu, ale dokonce i k masovému zatýkání pokojných manifestantů. Potvrdila tak svou pověst organizované, státem placené ozbrojené bandy, šířící mezi občany a do společnosti násilí a bezpráví. V den státního svátku policie tak názorně předvedla, v jakém státě to žijeme a jak má po čertech daleko k ideálům svobody a demokracie, která měla být  údajně vybojována již před 17 lety. 

Vyjadřujeme tímto svoje podivení nad skutečností, jak může prezident republiky klidně rozdávat na Hradě svoje řády a vyznamenání, jestliže při příležitosti téhož svátku jsou zatýkáni občané, kteří si jej chtěli rovněž připomenout a jimž toto právo bylo surově upřeno.

Vyjadřujeme svoje podivení i nad skutečností, proč policie, vedena touž podezřívavostí jako vůči členům Národní strany, neprohledala všechny účastníky slavnostního večerního shromáždění na Hradě. Jistě by našla několik zapalovačů, z čehož by jistě obratem mohla dovodit, že se připravovalo zapálení Hradčan, upálení prezidenta republiky či něco ještě mnohem horšího, načež bylo její zákonnou povinností toto shromáždění rozprášit vodními děly a slzným plynem, jak jistě bravurně zvládá a má nacvičeno.

K 213 vyjadřuje svůj rozhodný protest vůči postupu policie na Václavském náměstí, ministra vnitra Langera tímto žádá o  podrobné vyšetření celého incidentu a předložení zprávy o tomto šetření Parlamentu ČR i veřejnosti. Dále požadujeme, aby byl – až do vyšetření zodpovědnosti jednotlivých osob – postaven mimo službu velitel zásahu i policisté, kteří zásah na místě provedli (podle zásady, že mohou odepřít splnění zjevně nezákonného rozkazu). Současně se domníváme, že je na místě, aby se ministr vnitra všem zatčeným osobně omluvil.

K 213 vyjadřuje svou plnou podporu zatčeným představitelům Národní strany, a to zcela bez ohledu na názory, které zastávají, neboť mají – jako všichni ostatní – plné právo je šířit všemi způsoby a dostupnými prostředky.

K 213 dále považuje celý incident za cílenou provokaci policie vedené ministrem ODS proti malé pravicové straně ve snaze ji zastrašit a možná se i zbavit nepříjemného konkurenta v boji o pravicového voliče.

K 213 dále podává tímto OSZ P-1 trestní oznámení na velitele zásahu i bezprostředně zasahující policisty pro trestné činy zneužití pravomoci veřejného činitele a omezování osobní svobody, resp. jejich jednočinný souběh.

K 213 konečně vyjadřuje svůj nekončící údiv nad stupněm policejní zvůle, která je klidně možná 17 let po tzv. demokratické revoluci a pod patronací údajně pravicové strany na ministerstvu vnitra i ve vedení vlády. Takový zásah lze bezesporu označit za útok na svobodu shromažďování, a tím i na jeden ze základních pilířů demokracie.

K 213 bude vyšetření celého incidentu a samozřejmě i potrestání viníků na straně Policie ČR  i nadále podrobně sledovat.

 

 Ing. Jiří Fiala        Ing. Jiří Krám
 mluvčí K 213         tiskový mluvčí

 

V Košíku a Hradci Králové, dne 28. října 2006