Dotazník Parlamentních listů

Jako první z větších serverů projevily zájem o korespondenční rozhovor s potenciálním budoucím senátorem Parlamentní listy.

 

A promptně jim bylo vyhověno. ZDE je výsledek :

________________

 

OTÁZKY – Parlamentní listy

 

Můžete se v krátkosti představit? Co můžete občanům nabídnout?

 

Rád. Jmenuji se Jiří Fiala, jsou mi 53 roky a v současnosti se věnuji jak vedení sdružení K 213, tak – a zejména – zastupování rodičů u soudů v jejich opatrovnických kauzách, tak i – konečně – redakci a naplňování našich webových stránek www.k213.cz.

 

Občanům nabízím především svoje 15-ti leté zkušenosti s českou justicí, kterou je třeba zásadním způsobem reformovat a změnit, má-li tento stát nejen uspět v konkurenci ostatního vyspělého světa, ale zejména zajistit bezpečný domov a místo k životu pro své občany. V současnosti tomu tak není.

 

Jezdíte teď po předvolebních mítincích, potkáváte se s lidmi, co Vás třeba překvapilo či zaujalo? A s jakými cíli tak vy osobně kandidujte?

 

Mé cíle vyplývají z mého programu, a tím je reforma justice. A to jak v místních, tak i celostátních podmínkách. Domnívám se, že jako senátora, bude můj hlas více slyšet a také již nebude lze tak snadno a bez zamyšlení házet do koše návrhy a podněty, které celá předchozí léta podávalo naše sdružení zejména ústředním státním orgánům ohledně chodu justičních orgánů a zákonodárství jak civilního, tak zejména trestního.

 

Kdy a kde se s vámi mohou občané do voleb ještě setkat?

 

V současnosti se soustřeďujeme především na tisk a distribuci letáků a upoutávek a práci na internetu. Tam je také možno mne kontaktovat prakticky kdykoliv (viz www.k213.cz, kde jsou všechny kontakty uvedeny), krom toho mám v plánu – po vytištění letáků – objet co nejvíce (ideálně všechny) obcí v regionu, zastavit se na obecních úřadech, osobně se tam představit a poté – spolu s kolegy – roznést letáky do domácností. Je tedy dost možné, že mne voliči v regionu snadno osobně potkají přímo ve své obci.

 

O jaký ze senátních výborů byste se v případě zvolení chtěl ucházet a jakou konkrétní problematikou se v něm zabývat?

 

Byl by to zcela jistě Ústavně-právní výbor. Problematika je nasnadě – reforma justice a vše, co je k tomu zapotřebí.

 

Co považujete za největší problém regionu?

 

Jako i celé země – stav práva, úroveň těch, kterým byl jeho výklad svěřen a úroveň jeho výkonu a vymahatelnosti.

 

Máte jasno v tom, jak je řešit?

 

To bezesporu a dávno. Mimochodem, když jsem před 10-ti lety kandidoval do Senátu poprvé – tehdy to bylo na Praze 8 – zpracovával jsem pro Stranu zdravého rozumu program v oblasti justice a práva od základů. A pokud je mi známo, za těch 10 let se ten program nijak podstatně nezměnil – samozřejmě i proto, že z něj nic nebylo naplněno a jeho uskutečnění se současné vládní a mocenské struktury brání jako čert kříži.

 

Stejně, jako před šesti lety kandiduje na Jičínsku 7 kandidátů. Prozradíte nám, v kterém z nich shledáváte největší konkurenci?

 

Opravdu je to stejně ? Je jsem si v novinách přečetl, že tehdy jich kandidovalo 6, letos tedy o jednoho více. Přiznám se, že jejich konkurence za objektivních podmínek se nebojím ani trochu. Za nikým z nich není nic konkrétního vidět, pokud vím, ani nemají žádný program, se kterým by do voleb šli – a současného senátora, p. Táborského, jsem poznal osobně, když jsem chtěl vědět, proč hlasoval pro jmenování soudce Lichovníka ústavním soudcem – a zkušenost s ním, tedy s p. Táborským, byla jedním z rozhodujících momentů, proč jsem se rozhodl pro samostatnou kandidaturu. Protože již nechci připustit, aby takoví lidé seděli nadále v Senátu.

 

Strana zdravého rozumu nemá v Parlamentu ČR žádného zástupce. Proč je podle vás perspektivní stranou? Proč by ji měli dát voliči přednost?

 

Já musím předeslat, že na této kandidátce kandiduji jako nezávislý a nestranický kandidát, a to proto, že kandidovat samostatně a sbírat tisícovku podpisů s rodným číslem v daném regionu je prakticky nemožné a chápu to jako pojistku současných stran, aby kandidáti vždy museli přesvědčit některou ze stran, aby je na kandidátku dala. S panem Hannigem, který Stranu zdravého rozumu vede, jsme se znali již z dřívějška, proto jsme se snadno domluvili – s tím, že budu kandidovat samostatně, byť na jejich kandidátce. A zvláště v senátních volbách se domnívám, že by voliči vůbec neměli hledět na stranickou příslušnost, ale naopak – řídit se výhradně osobností toho kterého kandidáta.

 

Co považujete v programu strany za nejdůležitější? Jaké konkrétní řešení dnes Rozumní nabízejí?

 

Předchozí odpověď Vám dává závěr i k této otázce. Já se soustřeďuji na otázky justice a práva, program v této oblasti jsem pro Stranu zdravého rozumu také vypracovával já, a to už před 10-ti lety – a mám za to, že dodnes nebyl ničím překonán. Ostatně, podívejte se na kandidátky a programy ostatních stran, co kdy v této oblasti nabízely. A konečně, o jeho jedinečnosti a bezkonkurenčnosti výmluvně svědčí i skutečnost, že tu a tam nějaký z našich bodů ministerstvo spravedlnosti začne halasně uskutečňovat – a vydávat samozřejmě za svůj. To, jak ho uskuteční a co z toho pak vzejde, již je vizitkou konkrétních osob a hnutí, nesoucích za MSp v současnosti odpovědnost.

 

________________

            

________________

Též na :

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Kandidat-do-Senatu-Jiri-Fiala-Mym-cilem-je-reforma-justice-447908

_______________

_______________

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.