Sdružení Občané Praha poukazuje na nezákonnosti v procesu s manželi Cicholskými

 

----- Original Message -----

From: Občané Praha

To: Barbora Šancová MEDIAFAX

Sent: Friday, July 03, 2009 9:27 PM

Subject: Označení soudců

 

Dobrý den.

Vážená paní redaktorko,

v informování o kauze Cicholští jste podle zveřejných článků byla podrobnější a objektivnější než ČTK.

 

1/ Nicméně bych Vám rád předal informaci o označení soudců při jednání:

Podle Listiny základních práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku České republiky, je v článku 38 odst. 2   stanoveno, že KAŽDÝ MÁ PRÁVO, ABY JEHO VĚC BYLA PROJEDNÁNA VEŘEJNĚ.

 

Z toho vychází i vyhláška ministerstva spravedlnosti ze dne 23.prosince 1991 o jednacím řádu pro okresní a krajské soudy. Ve vyhlášce  se v § 10 a dále v § 11 odst. 2 jasně stanoví povinnost soudu označit jmenovkou členy senátu i zapisovatele při soudním jednání , a to i na dveřích soudní síně. Toto se v případě soudu s panem Cicholským a jeho manželkou prokazatelně nestalo. Tím byla porušena nejen Vyhláška o jednacím řádu  pro okresní a krajské soudy, ale i Listina základních práv a svobod - viz přiložená zpráva sdružení K 213.

 

Ve slušné, skutečně demokratické společnosti by rozsudek soudu, který byl vynesen v rozporu s Listinou základních práv a svobod, nemohl vstoupit v platnost. "Svobodná média" by z toho udělala takový skandál, že by si to příště příslušný soud nedovolil a soudcovská kariéra by skončila. V případě rodičů Cicholských bylo ve Vaší zprávě zamlženo, a ve zprávě ČTK utajeno, že rodičům bylo jejich dítě během několika měsíců zcizeno a změněna jeho identita, aniž bylo umožněno se rodičům vůbec bránit.

 

 2/  Je třeba jednoznačně poukázat na to, že sebrat rodičům vlastní dítě je jeden z nejhrůznějších zločinů. Mohu Vás ujistit, že naše sdružení spolu s ostatními občany a sdruženími udělá vše pro to, aby takovéto zločiny se skutečným organizátorům nemohly vyplatit.

 

S přátelským pozdravem

 

                                         Ing. Karel Berka

                                  Občané za svá práva v Praze o.s.