Pan veřejný ochránce práv se znovu probudil

 

Pana ombudsmana znovu ubezpečíme, že podobné chování soudkyň není rozhodně bohužel výjimečné. Naopak, je naprosto běžné. A to i přesto, že veřejný ochránce práv již vloni kvůli tomu doslova musel pozvat „na kobereček“ předsedy všech pražských soudů: viz. http://www.k213.cz/start.php?act=read&art=1103

Čeho se vlastně ty soudkyně tolik bojí?!!! Vždyť soudce, který řádně projednává věc a rozhoduje spravedlivě, se přeci nemusí stydět a obávat se kontroly veřejnosti ani záznamů o své práci, že? Navíc soudkyně se snaží zamezit zvukovým záznamům a zbavovat se veřejnosti i za cenu nezákonného počínání, počínání, které nemá oporu v platném právu a navíc popírá jednu z nezákladnějších, prastarých zásad soudních jednání – zásadu veřejnosti.

Vysvětlení je jediné – samotné ty soudkyně tuší či vědí, že si nepočínají v soudní síni řádně a snaží se všemožně zabránit, aby se o tom dozvěděla širší veřejnost. No, „co je šeptem, to je čertem“, říkávaly naše babičky.

Takže rozhodně nejde „o nějaké to nevhodné chování“, ale o věc daleko větší závažnosti a krajně podezřelou. Je zde jistě na místě zvažovat kárný postih soudkyň a soudců, kteří se podobného jednání dopouštějí a patrně i revizi minimálně vybraných případů, které rozhodovali. A to i přesto, že to dá jistě hodně práce.

 

Záležitost jsme v širších souvislostech předložili ombudsmanovi – viz článek zde:

Splní ombudsman svou povinnost i podruhé?
http://www.k213.cz/start.php?act=read&art=1521

 

Pan ombudsman po měsíci odpověděl:

 

Veřejný ochránce práv

JUDr. Otakar Motejl

 

V Brně dne 2. července 2009

Sp. zn.: 3340/2009/VOP/JBL

 

Pane inženýre,

 

odpovídám na Váš podnět, který jsem obdržel dne 4. 6. 2009 a v němž mě upozorňujete na případ pana Milana Langmaiera, který se u Okresního soudu Plzeň jih při snaze pořídit si zvukový záznam ze soudního jednání setkal s obdobnými problémy jako v loňském roce pan Jiří Tengler u Obvodního soudu pro Prahu 10.

Zákon o veřejném ochránci práv stanoví, že veřejný ochránce práv jedná na základě podnětu fyzické nebo právnické osoby jemu adresovaného. Je-li podnět podán jinou osobou, než které se přímo týká, je jeho náležitostí také plná moc k zastupování stěžovatele. Ve svém podání uvádíte, že Vámi namítané nevhodné chování směřovalo vůči panu Milanu Langmaierovi. Hodláte-li v této záležitosti jednat jeho jménem, je proto nutné, aby Vám udělil plnou moc k zastupování.

Ve svém podnětu uvádíte, že pan Milan Langmaier již na uvedené jednání soudkyně podal stížnost k předsedkyni soudu (připojujete také kopii této stížnosti). Moje působnost mi umožňuje prošetřovat činnost státní správy soudů, a mohu tedy přezkoumat způsob vyřízení stížnosti, bude-li mít pan Milan Langmaier o moje šetření zájem. K tomu je třeba, abych obdržel také kopii odpovědi předsedkyně soudu na stížnost pana Milana Langmaiera, popřípadě sdělení, že na stížnost nebylo reagováno v zákonné lhůtě dvou měsíců (náležitostí každého podnětu určeného veřejnému ochránci práv je doklad o tom, že úřad, jehož se podnět týká, byl již neúspěšně vyzván k nápravě).

V rámci případného zahájeného šetření pak nevylučuji ani možnost uspořádat schůzku s předsedy okresních soudů v obvodu Krajského soudu v Plzni, pokud se ukáže, že jde u těchto soudů o obecnější problém.

 

S pozdravem

 

 

v z. RNDr. Jitka S e i t l o v á v. r.

(dopis je opatřen elektronickým podpisem)

Pan

Ing. Jiří Štefek

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Údolní 39

602 00 Brno

tel: (+420) 542 542 888, fax: (+420) 542 542 112

 

 

O tom, že se nejedná v počínání zejména soudkyň o nic výjimečného, jak se snaží i pan ombudsman tak často podsouvat, můžeme snést bezpočet podkladů.

Svědčí o tom i naše již široce publikované zkušenosti se soudem nymburským, který je vůbec řízen tak, že doslova na první pohled budí dojem nepořádku, pohoršení a nedůvěru:

Viz. např. informace v článku:

Chodí si po soudních síních, jak po maštali

http://www.k213.cz/start.php?act=read&art=1580

 

 

O dění na soudech nám samozřejmě přichází i nemálo e-mailů – jeden z nich k tématu pro ilustraci vybíráme:

 

Dobrý den,

my jsme časově bohatě stihli jednání u Vrchního soudu, ale byli jsme jako veřejnost vykázáni. Musím říci, že bez nejmenšího našeho zavinění. Pan Berka st. s panem Šimůnkem + ještě 1 pán, jehož jméno neznám - zůstali za dveřmi, ale já jsem odešla, takže nevím jaké byly dozvuky. Oni mají na mne spojení, takže předpokládám, že mně o všem zpraví.

Zdravím
ZT



A jen párkrát jsme si zajeli do jihočeských Strakonic a nestačili jsme se divit. Tamní soudce Bažata, stará komunistická struktura vyhozená v roce 1994 z místa předsedy soudu a dosluhující na opatrovnickém oddělení, dělal z jednání, které vedl, doslova šaškárnu a ze sebe samého šaška. Nicméně veřejnost se zastrašovat snažil:

Viz článek:

Nenechávejte si to líbit !!

http://www.k213.cz/start.php?act=read&art=1198

 

Tolik namátkově pro ilustraci problematiky.

 

Je tedy zřejmé, že justice potřebuje zásadní změny a potřebuje je co nejrychleji. Nelze do nekonečna zastírat, že problém justice je především personální. S velikým procentem žen, které na práci soudce nestačí a nemají většinou ani žádnou autoritu, se starými komunistickými vykopávkami a jejich protekčními dětičkami, které nemají žádné zkušenosti a nic neumí, to prostě fungovat ani nemůže.