Předvolební postřehy

 

Tak jsem zase jednou vyrazil z naší vesničky do hlavního města - jak jinak než za soudem.

Ani bych si nevzpomenul, že se blíží eurovolby, leč ty se důrazně a rychle připomněly samy.

Sotva jsem vystoupil z metra, již jsem držel v ruce kandidátku číslo 19 (Strana demokracie a svobody - nevím sice za co bojuje, když už tu demokracii i svobodu jakš takš máme, alespoň co se politických názorů týče, ale dejme tomu, že za jejich udržení. Nebo za udržení něčeho jiného ? Že by koryt ? Ale fuj, co mě to napadá, že ? )

Cestou k tramvaji jsem měl dost času, abych si brožurku prolistoval - a zjistil jsem, že tato strana chce rozvíjet zdravotnictví, dopravu, zemědělství a venkov, vzdělávání, podporovat podnikatele a sociální oblast a taky efektivněji využívat fondy EU.

Zajímavý program, nemyslíte ? A která strana by dneska nechtěla rozvíjet zdravotnictví, zemědělství a venkov, vzdělávání a dopravu ?!! To toho o sobě strana prozradila opravdu hodně. Protože tyto oblasti jsou prostě samozřejmými oblastmi života každé společnosti a nerozvíjel by je jen ten, kdo by chtěl programově sabotovat společenský pokrok. A že by se k takovému programu někdo hlásil ? Natož před volbami ?

Ostatně, vsadím se, že všechny tyto oblasti chtějí určitě podporovat i komunisté, ODS, socialisté a další strany až po fašisty, pokud by u nás nebyli zakázáni (konečně, Hitlerův sociální program je dodnes předmětem zájmu mnohých populistů).

A tak se podívejme raději na jednotlivé představitele . Poradce v Evropské komisi a Evropském parlamentu (co sám říká, že to dělá už 12 let a zřejmě by rád i nadále bral bruselský plat), správce realitních fondů, evropská právnička - tedy specialistka na evropské právo.

Přestože dva z hlavních představitelů mají právní vzdělání a jedna se dokonce právničinou i živí, o justici či námětech na její reformu nikde ani slovíčko.

Patřilo by se dodat, že justice, zejména ta česká, je pro tyto právně vzdělané lidi asi španělskou vesnicí, že nemají ani potuchy o dezolátním stavu, v jakém se nachází, natož pak o způsobech, jak ji z tohoto stavu dostat.

Napadlo mě, že v Bruselu asi není třeba se domáhat svých práv u našich soudů a že tudíž dotyční vůbec neví, co se v jejich zemi děje a čím voliči, o jejichž hlasy se ucházejí, trpí.

Neboť zajistit spravedlnost pro každého občana, je vůbec tím nejzákladnějším posláním a úkolem každého státu.

Co je ostatně komu co platný rozvoj dopravy a vzdělávání, když trčí v ničím neodůvodněné vazbě, k čemu rozvíjet podnikatelskou činnost, když její výsledky jsou pak předány jakési mrše, které soud přidělil děti a tučný honorář za jejich mrzačení, k čemu usilovat o rozvoj čehokoliv, když Vám to pak během jednoho dne sebere bezdůvodná či neoprávněná exekuce, proti které se nedovoláte, a když, tak už tak pozdě, že je pozdě úplně na všechno ?!!!

Zdá se, že o tom, že spravedlnost je základem fungování každé slušné společnosti, nemá strana č.19 ani potuchy a k vybírání bruselských fondů do vlastních kasiček ji ani nepotřebuje, naopak - byla by na obtíž. Proto ji nemá  ani ve volebním programu.

Vracel jsem se ze svého oblíbeného soudu pro Prahu 2, kde snahu o  prosazení evropských rozsudků před rokem ohodnotili na dva   měsíce nepodmíněně, když tu náhle přede mnou na Míráku zastavila tramvaj, z ní se vyřítili kameloti a pokřikovači s tlampači a vnutili mi další tiskovinu. A prý mohu diskutovat s jejich kandidátem, Lukášem Mackem cestou v tramvaji.

Příležitosti jsem kupodivu nevyužil, neboť jsem v tu chvíli bohužel vůbec nevěděl, kdo je Lukáš Macek, natož pak o čem bych s ním měl diskutovat. Ale škoda, protože z tiskoviny jsem se to brzo dozvěděl, a hned jsem dostal zájem zeptat se ho, jak se z pohledu ředitele francouzské školy dívá na zvůli, se kterou česká justice terorizuje občany České republiky a co by s tím chtěl dělat. 

V jeho programu o tom opět ani slovo, pan kandidát o spravedlnosti pravděpodobně v životě neslyšel. Ani o její životní potřebě pro každého občana.

Ostatně, co čekat od strany, která má na titulní straně Baudyšovou, nejlepší kamarádku komunistické prokurátorky Marie Vodičkové, kšeftující s dětmi ve velkém a v nemenším rozhazující státní dotace plnými hrstmi.

Ale jedna postava z jejich kandidátky SNK ED mě přece zaujala - a vyvolala vzpomínky na jiný předvolební mítink. A sice Josef Zieleniec. Starý harcovník, v politice již skoro dvacet let.

Jednou jsem se čirou náhodou natrefil k jejich předvolebnímu mítinku - to mohlo být tak v roce 2003 nebo 2004. Shodou náhod taky právě na Míráku, a zeptal jsem se, jestli ví o diskriminaci mužů v opatrovnických sporech a co by s tím dělal. Odpověděl mi následující : "Vyhrajte ve Štrasburku, pak se to změní i tady !"

Tak, pane politiku, hlásím- úkol splněn ! Ve Štrasburku jsme vyhráli (a to už před třemi roky) - a jako odměna se nezměnilo vůbec nic, jen nás justice o poznání víc nenávidí a dělá nám o poznání větší naschvály.

Tak nějak jste si tu slibovanou změnu představoval ? Já o ní mám tedy diametrálně odlišné představy !!

Je sice krásné mít potvrzení mezinárodní instituce na to, že máte pravdu, ale je smutné, že vy máte pravdu, a ti, co ji nemají, mají peníze a moc. I tu moc Vás strčit kdykoliv do basy. Kdykoliv, kdy je moc naštvete. Třeba tím, že chcete, aby respektovali tu mezinárodně uznanou pravdu.

A co pan Macek, co řídí školu v Dijonu ? Jaké on má s justicí zkušenosti a co on by s ní udělal ? V programu opět ani slovo ...


Chápu, že v Bruselu, Dijonu či Štrasburku vás pálí úplně něco jiného - ale nás pálí právě tohle !! A vy chcete naše hlasy, ne ?!

Tak pro ně něco dělejte, sakra !! To, co máte ve svých volebních letáčcích, svědčí jedině o tom, že už vůbec nevíte, co se děje doma.

To není zrovna nejlepší vizitka ...
______________________

Využívajíc příležitosti, omlouvám se těm čtenářům, kteří moje články už týden na stránkách postrádali.  Byl jsem na Moravě, většinou mimo internet, anebo s jinými úkoly, a tak se ke stránkám vracím až nyní. A slibuji, že to napravím ...

Ing. Jiří Fiala
_____________________

Již v pátek, 5.6. nám přišla tato reakce, kterou přebíráme v plném znění :

Vazeny pane inzenyre,
 
se zajmem jsem si precetl Vas clanek. Bohuzel ho mohu shrnout jen jako vyzvu vsem politikum k bezbrehemu populismu.
 
Az budu nekdy kandidovat do ceskeho parlamentu, pak mi prosim nadavejte, pokud tam nebudou konkretni reseni pro ceskou justici. Jen Vas ujistuji, ze se to nestane... Ted vsak kandiduji do Evropskeho parlamentu, tak slibuji veci, ktere tam mohu zaridit: http://www.snked.cz/programep09.html
 
A ujistuji Vas, ze:
- i kdyz clovek pracuje par let v zahranici, nemusi ztratit kontakt s ceskou realitou, muze ho mit vyrazne lepsi, nez nekteri lide, kteri ziji doma v CR s klapkami na ocich (coz je jadro lidi, kteri na vse nadavaji, ale dal voli CSSD, ODS, KSCM a dalsi "proflaknute" strany;
- me zkusenosti (vcetne tech z Dijonu) mi davaji mnoho vyhod ke kvalifikovanemu a efektivnimu vykonu funkce europoslance za Ceskou republiku;
- a ze o mizernem stavu spravdelnosti v CR vim, v mnohem (byt mene expresivne) souhlasim s Vasim hodnocenim a doufam, ze jednou tez ja (nebo lide mne politicky blizci) prispeji ke zmene. To je ale vec pro volby do PSP. Volby do EP s tim souvisi jen tak, ze mohou ukazat, ze ve spolecnosti je dostatecna poptavka po zmene: pak se snad lide, kteri by politiku mohli zmenit, odhodlaji do ni vstoupit (ted maji vetsinou pocit, ze to nema cenu, ze neni sance nic zmenit). I to je jeden z duvodu me kandidatury.
 
S pranim pekneho dne,
 
Lukas Macek
__________________

Dobrý den,

děkuji Vám za reakci, kterou jsme převzali a zveřejnili na stránkách pod článkem, na který reaguje.

I když chápu, že vnitrostátní problémy se v Evropském parlamentu neřeší, přece jen si myslím, že zmínka ve volební brožurce, co si o nich alespoň myslíte, případně jak byste je chtěl řešit, pokud byste k tomu měl příležitost, by pomohla voličům se mnohem lépe orientovat.

Konečně, samotná skutečnost, že česká justice programově ignoruje rozsudky ESLP ve Štrasburku, si myslím, že by Evropský parlament rozhodně zajímat mohla a měla.

S přáním mnoha úspěchů, nejen volebních

Ing. Jiří Fiala
_________________