Nejsladší odměnou je dětský úsměv

 

Za všechno může - guláš !! Jo, už to tak bude. Ještě že ty společenské akce občas pořádáme. U guláše totiž přišla řeč na kdeco, mimo jiné si jeden otec také stěžoval  na Uváčikovou (kdo by si na ni nestěžoval, že ?) a ptal se mne, co já na to, a já musel konstatovat, že Uváčikovou jsem nějak pustil ze zřeteli, neboť jsem ji už strašně dlouho neviděl (aniž by mi to chybělo). Jakousi prapodivnou shodou náhod totiž vždycky na poslední chvíli nepřijde na akci (soud, seminář, atd.), o kterém byť jen vytuší, že bych se ho také já mohl účastnit.

Tomu otci - aniž cokoliv řekl - se to velmi zalíbilo - a včera mi najednou volal : Že má jet přebírat zase děti k manželce do Zbraslavi, že tam zas bude ta mrcha Uváčiková a že má obavy, co tam na něj zase nachystají a ušijí, a jestli bych tam nechtěl jet - vyzkoušet své kouzlo, když se mi tak záhadně vyhýbá.

Jeli jsme. I s kolegou Štefkem oba dva.

Chvíli jsme čekali u sídla Uváčikové, honosně zvaného Palác Patia (tam také sídlila Pavlová, blahé paměti, jestli si ještě vzpomenete), kde se prý s matkou před předáváním vždycky scházejí - pak už bylo pět pryč, nikde nikdo, a tak jsme jeli do místa bydliště dětí, o pár ulic výš do kopce . Před domkem stálo auto bývalé manželky - prázdné, nikdo v něm - a když otec zazvonil na dveře, přišla matka, přivedla obě dcerky - rychle se otočila a zmizela v domku. Jakoby snad tušila, že dnes není příliš radno se venku ukazovat.

Dcerky (dvě krásná dvojčátka, holčičky,  ve věku asi osmi let) se nadšeně rozběhly k  otci za volání :"Tati, tati!!" a hned mu hlásily, že ta zlá teta tady dneska nebude, neboť volala mamince, že prý se jí rozbilo auto.

Poprvé za dva roky mohla obě děvčátka bez obav a s nefalšovanou radostí běžet přímo za toužebně vyhlíženým a očekávaným tátou.

Když jsem se otce ptal, na základě čeho se tam Uváčiková vůbec vyskytuje, tak mi sdělil, že na základě ničeho, vyjma přání matky. A když jsem se ptal, proč se tam vyskytuje - tak prý výhradně proto, aby "dělala zle", dále rozeštvávala už tak dosti konfliktní vztah obou rodičů a hlavně - aby dětem znepříjemňovala předání otci, ideálně pak dosáhla toho, že by dcerky za tátou nechtěly a třásly se hrůzou pokaždé, když se otec jenom v dálce objeví - jako se jí to už tolikrát podařilo u jiných dětí.  

Otec podal soudu návrh na zákaz styku Uváčikové s dětmi, soud (Bartoníčková na Praze 5) to ale samozřejmě nezajímalo. Bodejť by jo, když je s nimi na jedné - feministické - lodi.

Takže teprve naše návštěva znamenala vysvobození otce i obou jeho malých dcer z područí jedovaté a nenávistné baby.  

Samozřejmě, že nám bylo hned jasné, odkud jedině mohla Uváčiková vědět, že tam přijedem - a návštěvě se na poslední chvíli vyhnout - samozřejmě, že jedině z odposlechu našich telefonů, kam zvláště kolega barvitě líčil, jak s ní naloží a co všechno ji čeká, pokud ji tam (nebo kdekoliv jinde) potkáme .  Takže pokud snad ještě někdo měl o tom pochybnosti, nyní má naprostou jistotu.

S nikým jsme o tom totiž nemluvili a ani otec dokonce ani vlastním rodičům neříkal, co se tam dnes chystá.

A tak jsme se prodírali zpátky domů přeplněnou a zacpanou Prahou s příjemným pocitem dobře odvedené práce. Zase jsme jedné zákeřné svini, mařící šťastné dětství nic netušícím dětem, udělali pořádnou čáru přes rozpočet.

A Uváčiková to bude mít den ode dne skutečně těžší a těžší.

Jako všechny mrchy, když narazí na slušné, nebojácné a zásadové lidi.

Než jsme dojeli domů, od otce nám přišla stručná esemeska - "Viděl jsem, už věřím".

A my k ní nemáme co dodat.

___________

Ilustrační a velmi výmluvné nahrávky z pátečního odpoledne ve Zbraslavi jsou k dispozici ke stažení zde:

http://ley.cz/k213/Zbraslav_16_4_2009.wmv

http://www.edisk.cz/stahni/25330/Zbraslav_16_4_2009.wmv_2.39MB.html

Protože dobře víme, kterak BISka prahne po nahrávkách z našeho auta, když se něco děje, tak jí výjimečně vycházíme vstříc a takovou nahrávku v plném znění nezištně zveřejňujeme. Na revanš.

Na konci záznamu se např. dozvíte, jak matka, která vlastní zařízený dům na Zbraslavi,  jenž má jenom pro sebe, drží za pomoci Úvačíkové dlouhodobě děti v azylovém domě, vytrhla je z jejich přirozeného prostředí, izoluje od kamarádů a dětských her ...

_____________