Letáčky senátorům

 

 Rozestavili jsme naše členy k oběma hlavním vchodům a přicházejícím senátorům jsme rozdávali letáčky, vyzývající je, aby  si k trestnímu zákonu opatřili dostatečné informace předtím, než budou hlasovat o jeho schválení.

Podařilo se nám bezprostředně oslovit zhruba dvacet senátorů, z nichž jsme si všimli zejména :

- Senátora Václava Koukala (volební obvod Svitavy), který přišel jako první a který se dobře znal s naším kolportérem panem Dočkalem, rovněž ze Svitav a dali se spolu do asi nejdelší řeči, kterou kdo kdy z nás s někým ze senátorů měl.  

- Senátora Tomáše Topfera, který si letáček v rychlosti vzal a uháněl dál .

- Senátorky Liany Janáčkové, kterou jsme díky médiím bezpečně poznali a která se vcelku věcně zajímala, proč tam jsme a když jsme jí řekli, že kvůli neschválení novely trestního zákona, tak co prý nám na ní vadí a nechala si to věcně a stručně vysvětlit.

- Bez komentářů, ale převzala si svůj letáček senátorka Alena Gajdůšková.

- Senátora Vlastimila Sehnala (senátorský obvod Blansko), který, když jsme mu řekli, že tam jsme kvůli novele § 213 povídá "Jóo, to je těch pět let !!", čímž projevil, že tuhle novelu zná a také co si myslí o takto nesmyslném trestu za neplacení výživného. Ani na justici neměl příliš příznivý názor, řekl nám, že se o restituce soudí už 9 let, a to je senátor !!

- Senátora Jaromíra Štětiny, kterého jsme potkali až při odchodu na dvoře Senátu, který se tvářil tradičně vlídně, rád si letáčky převzal a věcně se zajímal o jejich obsah. A také slíbil, že si svou podporu trestnímu zákonu ještě pořádně rozmyslí. Ostatně, několikrát jsme se viděli i na soudě, takže mohl vědět, o koho jde.

- S vlídným úsměvem si vzal letáček i místopředseda Senátu Petr Pithart, který přikráčel s mladou asistentkou a ta chňapla po letáčku rychle jako první - jakoby snad chtěla ochránit svého šéfa, kdyby tam bylo něco závadného. Tak jsme mu dali další. Snad i vnímal, co v něm bylo.

- Čerstvý senátor Tomáš Kladívko, bývalý starosta Prahy 9, si dokonce vzpomněl, že jsem se  na něj  již obracel i osobním mailem s přílohou tohoto letáčku - takže jsem aspoň věděl, že jsem to nedělal zbytečně.

- Několik (asi dva nebo tři) senátorů si arogantně odmítlo letáček vzít, aniž věděli, co je jeho obsahem, čímž nejlépe projevili, nakolik je zajímá názor jejich voličů a občanů tohoto státu.

Myslím si (a i ostatní sdíleli tento názor), že takoví lidé nemají nejen v Senátu, ale ani ve veřejném životě co dělat.

Živý zájem o naše letáčky naopak projevovala ostraha Senátu, které jsme je také rádi rozdali a asi když zjistila, co je jejich obsahem, nechala nás být, a tak jsme (zcela výjimečně) neměli  problémy ani s policií, ani s ochrankou Senátu.  

Absolutním vrcholem dnešní akce byl ombudsman Otakar Motejl (toho jsem nepotkal já, ale jeden z našich kolegů), který z neznámých důvodů Senát navštívil a který, když od jednoho z kolegů dostal letáček a rozeznal emblém K 213 v jeho záhlaví, letáček zmačkal (aniž ho četl) a demonstrativně zahodil.

Takže už víme, že ochrana občanských práv je u nás skutečně ve "správných rukou". A že asi to, že nebyl potrestán za smrt cyklisty, kterou ještě za totality zavinil, nebyla náhoda stejně jako to, že zastupoval chartisty, takže díky tomu o jejich aktivitách všechno věděl.

Zbytek letáčků jsme po ukončení akce nechali na podatelně Senátu, aby byly dostupné všem, kteří by ještě o jejich přečtení mohli mít zájem.

Odcházeli jsme s čistým svědomím, že pro neschválení novely trestního zákona jsme udělali všechno, co bylo v našich silách.

Přímý přenos z jednání Senátu a schvalování trestního zákona naleznete na adrese :

http://www.senat.cz/cinnost/webtv/index.php?ke_dni=10.12.2008&O=7

Letáček, který dnešního rána senátoři dostávali :