Přání republice

 

Před 90 lety přineslo národní obrození a snahy vlastenců 19. století konečně kýžený a v počátcích zcela nepředvídaný plod - státní samostatnost. Český národ tak dokázal, že svou vyspělost kulturní, hospodářskou a technickou je schopen završit i státní samostatností, posledním kamínkem mozaiky, který mu chyběl, aby se mohl zařadit po bok samostatných, svobodných a vyspělých národů.

Nezměrné úsilí a pilná práce několika generací tak byly koncem 1. světové války korunovány krásným úspěchem, ke kterému s nadějí a očekáváním vzhlížel celý civilizovaný svět.

Právě dnes uplyne 90 let od těchto historických chvil, kdy byl v Praze za obrovského nadšení veřejnosti vyhlášen samostatný, obnovený český stát.

Vznikl z ideí, za které bychom se nikdy neměli stydět. Vznikl jako produkt toho nejlepšího, čeho je člověk schopen - nadšení, lásky, sebeobětování a statečnosti.  

Přejeme Ti, republiko, ke Tvým kulatým narozeninám, aby nikdy nebyly zapomenuty hodnoty, které stály u Tvé kolébky. Přejeme Ti, aby byly vlastní naprosté většině Tvých obyvatel.  

Přejeme Ti, aby jsi byla laskavým a spravedlivým domovem pro všechny své děti, které se k Tobě obrací o ochranu a bezpečí. Přejeme Ti, aby laskavost a zdravý rozum vždy vítězily nad tupou aplikací předpisů či zákonů, hrubostí, mstou, závistí a nenávistí.

Současně Ti slibujeme, že k takovému Tvému obrazu budeme sami ze všech sil přispívat.

K 213