PODNĚT K VYŠETŘENÍ NEZÁKONNÉHO CHOVÁNÍ JUSTIČNÍCH OSOB

 

V průběhu tohoto vysvětlení jsem byl napaden – a to na příkaz soudkyně JUDr. Heleny Svobodové – justiční stráží a násilím vyvlečen z jednací síně, přičemž tímto jednáním justiční stráže byla způsobena blíže nezjištěná škoda.

Po vyvlečení na chodbu před jednací síň se dostavil JUDr. Jiří Malý, místopředseda soudu, který instruoval justiční stráž v tom smyslu, že má mně a dalším osobám zabránit v odchodu z daného místa (ač se k odchodu nikdo neměl a všichni chtěli vyčkat příjezdu policie za účelem podání trestního oznámení). Tedy : Dotyčný místopředseda  vydával justiční stráži zcela nezákonné pokyny směřující k omezení svobody pohybu blíže nezjištěného počtu osob, v čemž lze jednoznačně spatřovat naplnění skutkové podstaty trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele (§158 TZ) a násilí vůči skupině obyvatel a vůči jednotlivci ( § 197 TZ).

Dále dávám podnět k prošetření okolností, za jakých je možné, aby místopředseda soudu vůbec vydával jakékoliv pokyny justiční stráži, jestliže jsem byl opakovně poučován jak ministerstvem spravedlnosti, tak i předsedy jiných soudů, že justiční stráž není podřízena jim, nýbrž generálnímu řediteli vězeňské služby, kterého jedině uposlechne.

Současně žádám o přešetření okolnosti, zda se justiční stráž uposlechnutím těchto nezákonných příkazů nedopustila nekázně nebo hrubého porušení služebních předpisů. 

Dále podle sdělení policie mělo dojít k výpovědi justiční stráže v tom smyslu, že jsem já napadl je nebo i přítomnou soudkyni. Protože se tyto skutečnosti nezakládají na pravdě, domnívám se, že ze strany dotyčného justičního strážce došlo k naplnění skutkové podstaty trestného činu křivého obvinění.

Žádám tímto, aby podezření ze všech spáchání  všech uváděných trestných činů byla důsledně přešetřena a prokáže-li se kterékoliv z nich jako opodstatněné, aby bylo bezodkladně zahájeno trestní stíhání příslušné justiční osoby. O výsledku šetření si přeji být informován.


 Ing. Jiří Fiala , stěžovatel

V Košíku, dne 28. dubna 2006